Vergroening%3F+Doe+eerst+iets+aan+vergeling%21
Column
© Dirk Hol

Vergroening? Doe eerst iets aan vergeling!

Wat was het droog dit voorjaar! Gele weilanden, stoffige akkers: het was een trieste aanblik op veel plekken in Nederland. De regen van de afgelopen dagen zorgde voor enige verlichting, maar daarmee is het droogteprobleem bij lange na nog niet opgelost. De politiek moet eerst de 'vergeling' aanpakken. Daarna praten we wel over 'vergroening'.

Toen ik onlangs door de Zeeuwse polders reed, was het schrijnend zichtbaar. Kleine gewassen, kale plekken, stof dat over de akkers waaide. Ook in Twente, Achterhoek en elders was het voorjaar uitzonderlijk droog. Regeninstallaties redden wat er te redden viel. Maar de schade is duidelijk, daarvoor hoefde ik geen landbouwplantenkunde te studeren.
Akkerbouwers hebben alweer een moeilijk jaar, mede door misgelopen omzet in de coronacrisis en droogte van de laatste jaren. Het regent tegenslagen.

Ja, een brede weersverzekering kan achteraf helpen bij ernstige droogte. Maar u weet ook dat de verzekering niet populair is. Veel voorwaarden en papierwerk voor een uitkering die slechts een druppel is op een gloeiende plaat. De premie is wel iets minder hoog sinds de assurantiebelasting erop is afgeschaft dankzij SGP-leider Kees van der Staaij.

Voorkomen is beter dan verzekeren. We moeten dus gewoon meer water behouden dat valt of binnenstroomt. Niet langer moeten we regen- en rivierwater standaard snel afvoeren naar zee. Dat vraagt een omslag, maar dat kan best.
Het verbaast me wel dat sommige burgers ondertussen doodgemoedereerd de kranen vol openzetten voor privézwembaden. Waarom zie ik wel een SIRE-campagne met 'does lief', maar niet 'does zuinig?' Of bijvoorbeeld 'Laat die kraan maar dicht, bij zomers zonlicht'? Want watergebrek treft ook burgers: in sommige gebieden is de waterdruk al verlaagd.

Alsof er niets aan de hand is, strooit EU-commissaris Frans Timmermans met plannen vol plichten om te vergroenen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Alsof er niets aan de hand is, strooit EU-commissaris Frans Timmermans met plannen vol plichten om te vergroenen. Meer bio-landbouw, minder gewasbeschermingsmiddelen, miljarden bomen erbij.
In theorie allemaal leuk, maar in praktijk is het wat veel. Ik zou zeggen: Frans, bestrijd eerst de vergeling (verdroging). 'Geel is geen groen', zoals onze premier zei, in een ander verband. De droogte bewijst dat de sector weersafhankelijk is. Land- en tuinbouw zijn geen normale bedrijfstak. Onze voeding is te belangrijk om over te laten aan de vrije markt.

We hebben een EU-actieplan tegen droogte nodig dat boeren en burgers helpt om water te behouden. Zodat we in de toekomst weer kunnen genieten van weelderige gewassen en sappig groene weilanden.

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer