SP en D66 stellen Kamervragen over stalbranden

SP en D66 hebben Kamervragen gesteld over stalbranden in Nederland. Aanleiding is het onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Daaruit zou blijken dat het aantal stalbranden toeneemt en dat brand vaker voorkomt bij grote stallen.

SP+en+D66+stellen+Kamervragen+over+stalbranden
© Huisman Media

Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP wil van landbouwminister Carola Schouten een update van Actieplan brandveilige stallen 2018-2022. Daarin werken LTO Nederland, de Dierenbescherming, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Verbond van verzekeraars en Brandweer Nederland samen om het aantal stalbranden terug te dringen.

Verder wil Futselaar weten of de minister extra maatregelen wil verplichten. Futselaar vraagt ook of de aanbevelingen van Wageningen University & Research uit 2012 zijn overgenomen in het actieplan.


Het Kamerlid van de SP wil weten of varkenshouderijen en pluimveebedrijven nog goed te verzekeren zijn tegen brandschade. Volgens branchevereniging voor verzekeringsadviseurs Adfiz is dat nauwelijks het geval. Het Kamerlid wil een wettelijke maximumgrootte instellen voor de omvang van brandcompartimenten of stallen om brandrisico's te verkleinen.

Brandveiligheidseisen

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 is net als Futselaar benieuwd of bij 'megastallen' vaker brand plaatsvindt dan in reguliere stallen. Ook vraagt hij de minister de brandveiligheidseisen van stallen aan te scherpen.

Investico meldde deze week dat 'megastallen' relatief vaker afbranden dan reguliere stallen. Het platform hanteert voor het begrip 'megastallen' de dieraantallen die onder andere Wageningen Environmental Research hanteert. Het gaat bijvoorbeeld om stallen met meer dan 7.500 vleesvarkens of 220.000 vleeskuikens.

Cijfers

Om te vergelijken hoeveel dieren omkomen door brand, worden verschillende cijfers gehanteerd. In het Actieplan brandveilige veestallen staat dat de kans op een stalbrand klein is. Het Economisch Instituut voor de Bouw concludeerde in 2019 dat die kans ongeveer 1 op 1.000 is bij varkens-, pluimvee- of rundveehouderijen.

Er waren vorig jaar 41 stalbranden. Dat zijn er minder dan in 2018 en er kwamen ook minder dieren om. In Kiel-Windeweer overleden 100.000 kippen door brandstichting. Investico benadrukt dat dit inderdaad een daling is ten opzichte van 2018, maar bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer