LTO Noord: 'Brand Attero Wijster treft alleen bouwland'

De brand bij vuilverwerker Attero in Wijster van zaterdag heeft vooralsnog geen gevolgen voor de nabijgelegen landbouwbedrijven. Naar het zich laat aanzien, waren er benedenwinds in de directe omgeving geen percelen met vee of groentegewassen, alleen bouwland voor aardappelen en mais.

LTO+Noord%3A+%27Brand+Attero+Wijster+treft+alleen+bouwland%27
© Brandweer Midden-Drenthe

Dat zegt LTO Noord in een informatiebrief aan de leden in de omgeving van Wijster. Hoewel tijdens de brand sprake was van een draaiende wind, is uit voorlopige metingen gebleken dat in een groter gebied rond de afvalverwerker waarschijnlijk geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Grondmonsters

Om na te gaan of in de omgeving mogelijk toch dioxinen zijn neergedaald, heeft het RIVM grondmonsters genomen. De uitslag daarvan wordt deze week nog verwacht. LTO Noord staat daarover in nauw contact met Veiligheidsregio Drenthe en gemeente Midden-Drenthe.


Begin vorig jaar woedden verschillende branden op en rond het terrein van de afvalverwerker. Dat leidde toen tot een opstalplicht voor vee die tot in het voorjaar duurde en het gaf onrust onder de omwonenden. In januari werden bij een brand in januari wel dioxinen vastgesteld in de omgeving. Bij andere branden later dat voorjaar was dat niet het geval.

Irritaties

Regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord zegt de zorgen en irritaties van agrariërs in de omgeving goed te begrijpen. 'Vorig jaar moesten kippen, koeien en schapen binnen blijven. Dit jaar lijkt het gebied dat mogelijk schade ondervindt, kleiner.'

Volgens Bloemerts moet de uitkomst van de metingen van het RIVM meer duidelijkheid geven over de omvang van het aandachtsgebied en het wijzigen van de windrichting gedurende de brand. 'LTO Noord zal zich, net als vorig jaar, indien nodig inspannen voor een correcte schadevergoeding voor deze ondernemers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer