'Impact van stalbranden wordt steeds groter'

Na de zomer start de brandweer in onder andere Drenthe een campagne om agrariërs bewuster te maken van brandrisico's op hun bedrijf. 'Brand op je bedrijf is waarschijnlijk het meest vreselijke dat je kan overkomen', zegt LTO-regiobestuurder Brenda Timmerman uit Nieuw-Weerdinge.

%27Impact+van+stalbranden+wordt+steeds+groter%27
© Nieuwe Oogst

U heeft onlangs overleg gehad met de Regionale Brandweer Drenthe. Wat was de aanleiding?

'Net als veel andere boeren maak ik mij zorgen over het brandrisico op agrarische bedrijven. Over de grote aantallen dieren die het slachtoffer kunnen worden van een stalbrand, maar ook over de negatieve uitstraling die zoiets veroorzaakt. Alles wat je kunt doen om het tegen te gaan, is dus meegenomen.'

Met voorlichting van de brandweer op je eigen erf word je direct op specifieke risico’s gewezen, daar schrik je toch van

Regiobestuurder Brenda Timmerman van LTO Noord

Wat kwam er uit het gesprek met de Drentse brandweer?

'Er komt op korte termijn een landelijke campagne om als brandweer op de bedrijven zelf voorlichting te geven. We hebben er als LTO en de regionale brandweer bij de landelijke korpsleiding aan moeten trekken om daar aandacht voor te krijgen.

'Dat het is gelukt, is mooi. Want voorlichting op het erf spreekt veel meer aan dan een presentatie met spreadsheets in een zaaltje. Als je zo direct op specifieke risico's wordt gewezen, schrik je er toch van. En je krijgt direct gericht advies.'

Een brandweerman of -vrouw op je bedrijf, is dat niet een soort inspectie?

'Er is mij verzekerd dat de brandweer niet langskomt met meer regels. Zo'n bezoek is puur preventief bedoeld, zo van: kijk daar eens naar en let daar op. Verder werken we als LTO goed samen met de brandweer, de lijnen zijn kort.'

Over regels gesproken, ligt daar niet nog een taak voor LTO?

'Je kunt stellen dat de regelgeving niet altijd even logisch is. Vanuit de veranderde welzijnseisen wordt meer ventilatie voorgeschreven. Maar juist die ventilatiekanalen vormen in stallen voor varkens of pluimvee bij brand een groot trekgat.

'Je kunt als wetgever wel meer dierenwelzijn nastreven, maar let dan ook op de risico's van dit soort maatregelen.'

Bij een stalbrand hoor je ook maatschappelijke kritiek. Is dat terecht?

'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er niet meer stalbranden dan vroeger. Wel is de impact groter, omdat in de huidige stallen veelal meer dieren worden gehouden onder een dak.

'Als er dan wat gebeurt, zijn de gevolgen dus veel groter. Het leidt tot meer dierenleed en tot imagoschade voor de hele sector. Reden te meer om daar serieus mee aan de slag te gaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer