POV: 'Slachtsnelheid verlagen heeft geen enkele zin'

De slachtsnelheid verlagen heeft geen enkele zin, stelt POV-voorzitter Linda Janssen. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit helemaal niks gaat brengen.'

Een motie van D66 en de Partij voor de Dieren om de slachtsnelheid te verlagen, werd maandag aangenomen door de Tweede Kamer. 'Ik ben er wel van geschrokken dat deze toch is aangenomen. Blijkbaar is er veel onwetendheid hierover, want ik vraag me echt af voor wie dit iets oplevert', geeft Janssen namens Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) aan.


Voor de veiligheid van de medewerkers is het volgens de twee partijen noodzakelijk om de slachtsnelheid terug te brengen. 'Ik zou niet weten waarom. Hetzelfde aantal mensen is daarvoor nog steeds nodig', benadrukt de voorzitter. 'Ze kunnen misschien iets minder hard werken, maar voor corona gaat dit helemaal niks doen.'


Niet ten koste van veehouders

Een tweede motie van Tjeerd de Groot van D66 werd ook aangenomen. Hij wil daarmee bereiken dat de lagere slachtcapaciteit financieel niet ten koste gaat van pluimvee- en varkenshouders. 'Ik ben het niet vaak met De Groot eens, maar met deze motie ben ik wel blij. Ik ben heel benieuwd hoe de minister die gaat uitvoeren', meldt de POV-voorzitter.

Hoeveel het slachttempo omlaag moet en hoelang de verlagingsperiode duurt, is niet duidelijk. 'Door de corona-uitbraak ligt de slachtcapaciteit al lager, omdat slachterijen al allerlei maatregelen moeten nemen.'

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer