Leden+Fedecom+verwachten+10+procent+omzetdaling
Nieuws
© Han Reindsen

Leden Fedecom verwachten 10 procent omzetdaling

De leden van de brancheorganisatie Fedecom verwachten in de tweede helft van dit jaar een omzetdaling van bijna 10 procent. Er is twijfel of ze de impact van corona voldoende kunnen opvangen.

Fedecom houdt sinds de uitbraak van corona de vinger aan de pols in de branche, via onder meer ledenonderzoeken. Daaruit blijkt dat leveranciers van machines en techniek voor de agrarische sector, groenbeheer en bedrijfslogistiek, last hebben van de gevolgen van de coronacrisis.

De helft van de respondenten twijfelt of hij het zonder ondersteuning wel redt, blijkt uit het recente tweede onderzoek. Van de ondervraagden zegt 34 procent op of onder de grens te zitten van voldoende eigen vermogen voor opvang van de corona-effecten.


Pessimistisch

Van de ondervraagden verwacht 42 procent de komende drie maanden een omzetdaling van meer dan 10 procent. Dit is overigens minder pessimistisch dan twee maanden geleden. Toen verwachtte 76 procent een omzet- en orderdaling van meer dan 10 procent. De eerste schrik van een grote economische chaos is daarmee wat geluwd.

De grootste impact hebben de coronamaatregelen op de verkoop van (gebruikte) machines: 37 procent van de fabrikanten/importeurs verwacht een afname met meer dan 10 procent, terwijl 31 procent van de dealers deze afname verwacht.

Dealers hebben volgens de onderzoeksresultaten de terugvallende verkoop vaak nog enigszins kunnen compenseren met onderhouds-, reparatie- en service-activiteiten. De drukke voorjaarswerkzaamheden en de droogte spelen daarbij de belangrijkste rol.


Impact is groot

Overigens ondervindt 14 procent van de enquêtedeelnemers geen krimp, maar omzetgroei. Deze ondernemers zijn vooral te vinden in de segmenten groen- en tuinbouwtechniek. De impact van corona is groot, maar minder groot dan op basis van de eerste enquête werd verwacht. De geschatte omzetdaling in de branche zou in de tweede helft van dit jaar 8 tot 10 procent bedragen en over het hele jaar circa 5 procent.

Over het algemeen heerst in de branche de mening dat de daadwerkelijke effecten voor de bedrijven ook sterk afhangen van de ontwikkelingen op de internationale markten van landbouwproducten, het uitblijven van duidelijke regelgeving voor de agrosector en de droogte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer