New+Holland+wint+nipt+van+John+Deere+bij+trekkerverkopen
Achtergrond
© New Holland

New Holland wint nipt van John Deere bij trekkerverkopen

De trekkermarkt bleef in 2019 stabiel met 2.866 stuks. In 2018 eindigen New Holland en John Deere vrijwel gelijk bovenaan met een groot gat naar Fendt en Case IH op de derde en vierde plek. MF moest inleveren.

New Holland en John Deere hebben in 2018 met afstand op de rest de meeste trekkers verkocht. New Holland verkocht er met 641 stuks, zelfs nog eentje meer dan John Deere. Een nipte overwinning.

Maar door die ene trekker mag New Holland nu wel zelfs een jubileum vieren. Namelijk die van tien jaar op rij het marktleiderschap in Nederland. Dat is een unieke prestatie voor de periode dat de trekkerverkoopcijfers worden bijgehouden. Zowel John Deere als New Holland groeide in 2018 tussen de 40 en 49 trekkers met het jaar ervoor.

Stabiel

In 2019 werden er in totaal 2.866 trekkers verkocht. Dat zijn er 46 meer dan in 2018 en daarmee bleef de trekkermarkt stabiel. Dit blijkt uit de verkoopcijfers die de Fedecom onlangs vrijgaf.

Bij de ontwikkeling van trekkers wordt de eindgebruiker al betrokken en er gaat veel aandacht naar kwaliteit en het professionaliseren van dealers

Willem van der Zwaan, John Deere

Deze brancheorganisatie van fabrikanten mag de verkoopcijfers per merk in tegenstelling tot vele andere landen pas met een jaar vertraging bekendmaken van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Het gaat om het aantal trekkers dat is afgeleverd aan de eindgebruiker.

Groei opvallend

De groei van New Holland en John Deere in 2018 is opvallend omdat de markt toen met 2.820 stuks juist 151 trekkers lager lag dan in 2017. Het kan dan ook niet anders of andere merken hebben moeten inleveren in 2018.

Volgens Arjan Ruitenburg, commercieel manager bij New Holland, is een en ander te verklaren door de veranderende EU-regelgeving. 'Door de Tractor Mother Regulation (EU-wet 167/2013), waarbij nieuwe eisen aan trekkers werden gesteld, hebben veel merken in 2017 nog snel hun oude voorraad trekkers verkocht. Die verkoop je in 2018 dan niet meer en dat zie je terug in de cijfers. Wij werken met een andere interne planning waardoor die schommeling er niet is.'

Andere redenen van de verkoopstijging van beide merken tegenover de daling van de rest zijn vooral nieuwe modellen en marketing. Ruitenburg: 'Wij hadden in 2018 onze Road Show en de nieuwe Dynamic Command 8 traps powershiftbak in de T6. Dat is met een derde aandeel ons best verkopende model. Daarvan gingen er toen 60 trekkers extra met zo'n transmissie.'

Totaalplaatje

Ook bij John Deere is het totaalplaatje van techniek, service en marketing bepalend. 'Bij de ontwikkeling van trekkers wordt de eindgebruiker al betrokken en er gaat veel aandacht naar kwaliteit en het professionaliseren van dealers', zegt Willem van der Zwaan van John Deere.

'Via Farm Sight en JD Link kan de dealer al een storing zien, voordat er iets kapotgaat. De verkopers worden beter getraind en we hebben de juiste modellen beschikbaar. Dat samen maakt dat het succesvol draait', legt Van der Zwaan uit.

De 6130 R was het meest verkochte model bij John Deere, meestal met een traploze AutoPowr transmissie.
De 6130 R was het meest verkochte model bij John Deere, meestal met een traploze AutoPowr transmissie. © John Deere

De 6130R was met 100 stuks het populairste model bij John Deere. In de meeste gevallen met een AutoPowr cvt-bak en vrijwel standaard voorasvering.

Overige merken

De andere merken leverden allemaal in. Fendt en Case IH met 11 en 13 trekkers nog beperkt. Deutz-Fahr, Valtra en Claas met ieder rond de 20 trekkers minder al wat meer, maar Massey Ferguson valt op met maar liefst 135 trekkers minder.

'We hebben in de eerste helft van dat jaar inderdaad niet helemaal ons deel gehad. In de tweede helft ging het veel beter. De MF Diamond Days in Vredepeel gaven een grote boost, net als de nieuwe S-modellen in de 6700 serie. Daardoor is er toen weer prima verkocht. Dat ga je terugzien in de verkoop van 2019', zegt Wim Hengeveld, Massey Ferguson-directeur bij de Mechan Groep. Hij wijst er ook op dat de cijfers alweer verouderd zijn en dat er verschil zit in verkochte, geregistreerde en afgeleverde aantallen.

Kentekenregister

Wellicht loopt dat nu op zijn einde omdat de trekkerregistratie en kentekening eraan komen. De NMa verbiedt het direct publiceren van de cijfers per merk. Maar het kentekenregister is openbaar.

'De cijfers kunnen net als bij auto's binnen enkele weken al inzichtelijk zijn, maar het is nog even afwachten wat de Fedecom en RDW hierover gaan afspreken', verwacht Van der Zwaan.

Rangorde

Stijgers en dalers ten spijt, in de rangorde van de 2018-verkooplijst is weinig veranderd. Fendt staat als vanouds met 392 trekkers op de derde plaats, tenzij je de 52 Steyrs bij de 345 Case IH trekkers optelt. Dan zouden deze nagenoeg gelijke merken uit hetzelfde huis samen op drie staan en komt Fendt op vier.

Ondanks de sterke daling behoudt Massey Ferguson nog net zijn vijfde plek, net voor Deutz-Fahr (200 stuks). Valtra (137 stuks) en Claas (136) wisselen weer stuivertje om de zevende en achtste plek. Kubota bleef mooi constant en verkocht met 43 stuks zelfs één trekker meer dan in 2017.

Zetor

Ook Zetor moest 14 trekkers inleveren ten opzichte van het jaar ervoor. Voor dit Tsjechische merk is dat wel een aderlating. Het is de helft van de 28 trekkers die zij in 2017 verkochten waardoor zij in 2018 weer op 14 uitkomen. Tot slot werden er nog zes SDF-trekkers in Same-kleuren verkocht en twee in Lamborghini-wit. Ook is er één Kioti afgeleverd in 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer