Meer betalen voor sleuf- of mestsilo op boerenerf

Een sleuf- of mestsilo op boerenerf is geen zelfstandig bedrijfsmiddel. Boeren mogen deze bedrijfsmiddelen daarom niet langer afschrijven tot op restwaarde, oordeelt de Hoge Raad.

Meer+betalen+voor+sleuf%2D+of+mestsilo+op+boerenerf
© Eigen Foto

De Hoge Raad stelde vrijdag dat sleuf- en mestsilo's geen zelfstandige bedrijfsmiddelen vormen, maar voor wat betreft de afschrijving als aanhorig aan de bedrijfsgebouwen moeten worden aangemerkt. Dar is een belangrijk verschil en staat haaks op eerdere wetgeving.

De uitspraak is gedaan op een door boeren aangespannen procedure, waarin de vraag centraal stond hoe ver de reikwijdte van het begrip aanhorigheden strekt en welke belastingtechnische gevolgen dit heeft voor boeren.

Afschrijvingsbeperking

Volgens de Hoge Raad moeten investeringen in sleuf- en mestsilo's voortaan aan de ligboxen- en jongveestal worden toegerekend en als zodanig worden betrokken in de afschrijvingsbeperking die vanaf 1 januari 2007 geldt voor bedrijfsgebouwen.

'Dit betekent extra kosten voor de ondernemers, die we graag hadden voorkomen.’

Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek Belastingadvies bij ABAB Accountants en Adviseurs

Dit resulteert in een lager afschrijvingspotentieel en extra administratieve lasten voor de agrarische ondernemer. In tegenstelling tot de uitspraken onder de oude Wet op de Investeringsrekening (WIR) in de jaren tachtig, komt de Hoge Raad nu evenals de lagere rechters tot dit nieuwe oordeel.

Standpunt

De Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) had dit vraagstuk in overleg met de Belastingdienst als principiële procedure aanhangig gemaakt, nadat jarenlang overleg niet tot overeenstemming leidde.


Om gedurende de rechtsgang de administratieve lasten niet op te laten lopen, was tussen partijen vooraf de afspraak gemaakt dat het standpunt van de VLB zou worden gevolgd totdat de vraag door de Hoge Raad zou zijn beantwoord.

WOZ-waarde

Nu het geschil door de hoogste rechter is beslecht, is de conclusie dat ook de afschrijving op sleuf- en mestsilo's door de wetswijziging per 1 januari 2007 is ingeperkt tot op 50 procent van de WOZ-waarde.


Omdat de betreffende bedrijfsmiddelen niet eenduidig aan één gebouw kunnen worden toegerekend, leidt dit naast een lager afschrijvingspotentieel ook nog tot een administratieve lastenverzwaring voor boeren.

Extra kosten

Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek Belastingadvies bij ABAB Accountants en Adviseurs, betreurt de uitspraak. 'We hebben er alles aan gedaan en tot de hoogste rechter gestreden. Helaas zonder resultaat. Dit betekent extra kosten voor de ondernemers, die we graag hadden voorkomen.' Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer