RVO.nl adviseert nu al rekening te houden met voermaatregel

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) raadt melkveehouders aan zich voor te bereiden op de voermaatregel die mogelijk van kracht is van september tot en met december van dit jaar. De boete voor een te hoog ruw eiwitgehalte in krachtvoer gaat 2.500 euro bedragen.

RVO%2Enl+adviseert+nu+al+rekening+te+houden+met+voermaatregel
© Dirk Hol

Dat schrijft de RVO.nl in een update op haar website. De veevoermaatregel voor melkvee ligt nog bij de Tweede Kamer en de Europese Commissie. De rijksdienst verwacht dat er pas eind augustus definitief duidelijkheid komt. Toch raadt de dienst aan om nu alvast rekening te houden met de nieuwe maatregel.

Als de maatregel doorgaat, mogen melkveehouders alleen diervoeders kopen waar niet te veel ruw eiwit in zit. 'U mag ook geen voer in voorraad hebben en aan uw melkvee voeren als er te veel ruw eiwit in zit. U berekent zelf de bovengrens voor uw bedrijf. De hoeveelheid ruw eiwit in het voer mag niet hoger zijn dan deze grens', schrijft RVO.nl.


Uitzondering berekenen

Melkveehouders die ruwvoer telen met weinig eiwit of altijd al weinig ruw eiwit in het totaalrantsoen hebben, vallen mogelijk onder de uitzondering die de minister maakt. Er is een rekenmodule om te bepalen of het bedrijf hieronder valt. Melkveehouders kunnen daarin bijvoorbeeld de voergegevens uit 2018 en 2019 invullen.

Als de uitkomst van de berekening lager dan is dan 155 gram ruw eiwit per kilogram droge stof, komt een bedrijf in aanmerking voor de aangepaste bovengrens. Deze aanpassing moet ervoor zorgen dat alle melkveebedrijven de ondergrens van 155 gram wel halen.Als de voermaatregel daadwerkelijk per 1 september van kracht wordt, hebben melkveehouders tot 7 september de tijd om aan te geven dat ze de aangepaste bovengrens gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer