Voorstel: kortere betaaltermijn grote aan kleine bedrijven

Er komt een wet die grote bedrijven verplicht de rekeningen van hun mkb-leveranciers sneller te betalen: niet meer binnen zestig, maar binnen dertig dagen.

Voorstel%3A+kortere+betaaltermijn+grote+aan+kleine+bedrijven
© Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat werkt samen met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aan een wetswijziging om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het mkb te halveren. Dit is een van de uitkomsten van de evaluatie van de huidige Wet betaaltermijnen grote bedrijven die de bewindspersonen maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De Tweede Kamer moet uiteindelijk over de wijziging beslissen.


Begin vorig jaar kondigde Keijzer aan dat deze wetswijziging er zou komen als de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven aan hun mkb-leveranciers zou oplopen. Hierbij zouden de cijfers tot en met half 2019 beslissend zijn. Uit de evaluatie blijkt nu dat betalingen steeds minder snel gebeuren: van gemiddeld 41 dagen in Q1 2019 naar tot 41,4 dagen in Q2 2019. De verwachting is dat het nieuwe wetsvoorstel in de herfst van dit jaar wordt geconsulteerd.


Coronavirus

De staatssecretaris onderneemt daarom actie. 'Uit deze evaluatie blijkt dat rekeningen steeds later worden betaald in plaats van eerder en dat is onwenselijk. Veel zzp'ers en mkb'ers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Dat kan al problemen opleveren als het goed gaat met de economie, laat staan in de moeilijke economische periode die nu door het coronavirus is ontstaan.'

'Snellere betaling biedt ondernemers meer financiële ademruimte en geeft hun een grotere kans om deze economische crisis door te komen', zegt Keijzer.


Inzicht en toezicht

Uit de evaluatie bleek ook dat mkb-ondernemers de behoefte hebben aan onafhankelijk toezicht op naleving van de betaaltermijn. De staatssecretaris onderzoekt daarom of het mogelijk is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gedurende een jaar klachten en meldingen registreert over het niet naleven van de betaaltermijn. Die cijfers kunnen inzicht geven in het betaalgedrag. Afhankelijk van de resultaten kan worden bepaald of onafhankelijk toezicht nodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer