Ondernemers willen minder gedoe aan de grens

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland pleiten voor meer Europese en internationale samenwerking om tijdens de coronacrisis de handel en het grensoverschrijdend verkeer van personen goed te laten verlopen.

Ondernemers+willen+minder+gedoe+aan+de+grens
© Twan Wiermans

Maatregelen zijn nodig, omdat anders de klap van de mondiale crisis nog harder aankomt. Daarvoor waarschuwen VNO-NCW, waar ook LTO Nederland lid van is, en MKB-Nederland in een speciale actieagenda. Die bieden ze minister aan Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel aan.

'Aan de Europese binnengrenzen is gedoe, we strijden om schaarse medische hulpmiddelen en migranten zijn bang om weer terug te gaan naar de landen waar ze tot voor kort met succes werkten. Meer dan ooit vraagt deze tijd om internationale samenwerking in plaats van strijd', zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.

Zijn collega Jacco Vonhof van MKB-Nederland vult aan: 'Veel mkb-bedrijven zijn afhankelijk van buitenlandse toeleveranciers of klanten. Het is van belang om nu de grenzen zo goed mogelijk open te houden.'

Maximaal 15 minuten

Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen door de invoering van een EU-verplaatsingsvergunning voor werknemers in cruciale beroepen. Daarnaast zouden de ondernemers graag Europese 'greenlanes' zien voor alle goederen, waarbij wachttijden aan de grens maximaal 15 minuten zijn.


In de agenda schetsen de organisaties tientallen voorstellen om te zorgen dat ketens van bedrijven kunnen blijven functioneren. Ook pleiten ze voor maatregelen om het opkopen van strategische bedrijven door bijvoorbeeld staatsfondsen tegen te gaan nu bedrijven verzwakt kunnen zijn door de crisis.

Noodmaatregelen ontwikkelingslanden

Voor ontwikkelingslanden is eveneens extra aandacht nodig, aldus De Boer. 'Naast alles wat nu nodig is om de welvaart in de EU en die van Nederland op peil te houden, moeten we ook niet vergeten dat de ontwikkelingslanden economische noodmaatregelen nodig hebben om mensen door de crisis te helpen. Dat vraagt additionele investeringen als onderdeel van het grotere nationale noodpakket dat er al ligt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer