Lange+betaaltermijn+aan+bedrijven+stoort+Keijzer
Nieuws
© DIRK HOL

Lange betaaltermijn aan bedrijven stoort Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vindt het onwenselijk dat de betalingstermijnen van grote bedrijven aan midden- en kleinbedrijven (mkb’ers) oplopen. Ze overweegt hier wetgeving op aan te passen.

Dat heeft Keijzer laten weten in antwoord op Kamervragen van Thierry Aartsen (VVD). Vanaf 2017 zijn grote bedrijven wettelijk gezien verplicht om facturen afkomstig van het MKB binnen 60 dagen te voldoen. Sinds de invoering is de betaaltermijn met enkele dagen toegenomen. Aartsen verwees naar het onderzoek van Graydon Nederland, in opdracht van MKB-Nederland, waaruit blijkt dat de betalingstermijnen van grote bedrijven aan kleine bedrijven sinds de invoering van de wet zijn opgelopen tot ruim 41 dagen.

Keijzer heeft in het voorjaar gezegd dat de betaaltermijnen aan het mkb moeten verbeteren. Ze meldde toen de Wet betaaltermijnen grote bedrijven aan te scherpen als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren. 'De cijfers van Graydon tot en met juni van dit jaar laten de gewenste verbetering niet zien', zegt Keijzer.

Minder aanleiding

'Een goed draaiende economie geeft minder aanleiding tot lange betaaltermijnen dan een moeizaam draaiende economie', schrijft Keijzer. 'Daarom vind ik het zorgelijk dat de betaaltermijnen in het actuele economische klimaat niet de gewenste ontwikkeling laten zien.'

Het is nog niet zeker dat de staatssecretaris de Wet betalingstermijnen grote bedrijven ook daadwerkelijk gaat aanpassen. Op dit moment is een evaluatie van deze wet in uitvoering. Deze evaluatie wil ze laten meewegen met haar besluit. Ze verwacht rond de jaarwisseling de uitkomsten van deze evaluatie te hebben.

'De cijfers van Graydon tot en met juni van dit jaar laten de gewenste verbetering niet zien'

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer