Subsidie+voor+boeren+die+leerlingen+begeleiden
Nieuws
© Zone.College

Subsidie voor boeren die leerlingen begeleiden

Boeren en tuinders die leerlingen of studenten begeleiden, kunnen tot en met 16 september 2020 de subsidie praktijkleren aanvragen. Per leerling heeft de ondernemer recht op maximaal 2.700 euro.

De subsidie praktijkleren geldt voor iedere sector, dus ook voor de landbouw, zegt Lijsje Slager, salarisadviseur bij accountants- en adviesorganisatie Countus. Volgens haar zijn er veel boeren en tuinders die van de subsidieregeling gebruikmaken.

'In het gros van de gevallen gaat het om een bbl-opleiding, de beroepsbegeleidende leerweg. De duale/deeltijd hbo-opleiding komt minder voor', zegt Slager. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student.


Leerplaats

Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen als ze een leerling of student een leerplaats bieden uit een van de volgende categorieën:
• Vmbo/vso/pro/entreeopleiding in vmbo;
• Mbo: een beroepsbegeleidende leerweg (bbl);
• Hbo: een duale of deeltijdopleiding die binnen de sectoren techniek, landbouw en natuurlijke omgeving, gezondheidszorg of gedrag en maatschappij valt;
• Promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio's).


Veel vragen

Slager benadrukt dat het echt alleen om de bbl-opleidingen gaat. Countus verzorgt de aanvraag voor ondernemers en ze krijgen hier vaak vragen over. 'Vanuit de landbouwsector krijgen wij ook vaak vragen of een stagiair die de bol-opleiding volgt, dus de beroepsopleidende leerweg, onder de regeling valt. Dit is niet het geval.'

Vanaf het studiejaar 2019-2020 is er een extra subsidiebedrag beschikbaar voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Het is nog niet bekend hoeveel de extra subsidie per leerling is.

Er zijn wel enkele voorwaarden waar ondernemers aan moeten voldoen, onder andere met betrekking tot de praktijkuren en onderwijsuren. Deze voorwaarden staan op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


Achteraf aanvragen

De leerlingen hoeven niet per se op de loonlijst te staan van de boer of tuinder. Ook als ze via een uitzendbureau of payrollbedrijf werken, heeft de ondernemer recht op deze subsidie. De subsidie kun je achteraf per studiejaar aanvragen.

Ondernemers die recht op subsidie hebben, krijgen het bedrag in principe in december 2020 op hun bankrekening gestort. Om werkgevers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen, kunnen ze voor bbl-opleidingen tot en met 30 juni 2020 een voorschot aanvragen. Per bbl-werkleerplaats ontvangt de boer of tuinder maximaal een voorschot van 1.530 euro. Hierna moet de ondernemer nog wel een definitieve aanvraag indienen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer