Rundvlees+blijven+we+eten%2E+Maar+wel+anders
Achtergrond
© Henk Riswick

Rundvlees blijven we eten. Maar wel anders

Ten tijde van economische crisis blijven consumenten rundvlees eten. Maar dat gebeurt wel anders en op andere plekken dan we gewend zijn. Een deel van de consumenten schakelt vaker over op goedkoper varkens- en kippenvlees.

De coronacrisis verstoort wereldwijd de verwerking en handel van rundvlees. Sinds de eerste week van maart is de gemiddelde Europese prijs voor slachtrunderen met 6 procent gedaald. Toch zal het aantal runderen op peil blijven en zal ook de consumptie van rundvlees niet veel afnemen. Dat schrijven internationale marktanalisten van Rabobank in hun marktupdate over het tweede kwartaal van 2020.

Met name in de Verenigde Staten lagen slachterijen en vleesverwerkers een tijd lang stil. Enkele weken lang lag de productie daar zelfs 50 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voordat deze productie weer is ingehaald.Na de Verenigde Staten is Brazilië de tweede grootste rundvleesproducent ter wereld. Waar in andere delen van de wereld de lockdown langzaam versoepeld wordt, grijpt het virus in Zuid-Amerika nog snel om zich heen.


Vierkantverwaarding moeilijk

Rabobank verwacht dat consumenten vaker voor goedkoper rundvlees kiezen. Dat komt doordat restaurants dicht zijn en consumenten door de economische crisis minder te besteden hebben. De vierkantsverwaarding komt in het geding. Doordat transport moeizaam verloopt en de prijzen van het vervoer hoger liggen, kunnen de rundvleesprijzen wereldwijd stijgen.

In China zijn de restaurants als eerste weer geopend, maar de verkoop via foodservice valt vooralsnog tegen. 'Consumenten zijn mogelijk nog voorzichtig om uit eten te gaan', verklaart marktanalist Matz Beuchel van Rabobank.

'Het kan ook zijn dat Chinese restaurants door een hoge prijs moeilijk aan rundvlees kunnen komen', vervolgt hij. 'China heeft een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Een ander land dat veel rundvlees exporteert is Australië. Maar China heeft om politieke redenen de exportlicenties van vier belangrijke Australische rundvleesproducenten ingetrokken.'


Europa

Voor Europese handel met derde landen heeft de coronacrisis relatief weinig langdurig effect omdat Europa geen grote exporteur is. De Europese rundvleessector is heel divers en een groot deel van het vlees wordt binnen Europa afgezet.

Nederland is een relatief grote exporteur, maar dat komt door het kalfsvlees. Een groot deel hiervan gaat naar Zuid-Europese landen. Vlees van slachtkoeien wordt voor het grootste deel binnen Nederland afgezet. De bank verwacht dat de afzet richting Zuid-Europa nog lang moeizaam verloopt omdat het toerisme stil ligt.


De verwachting van Rabobank is deels gebaseerd op consumptiepatronen tijdens de kredietcrisis in 2008 en de jaren erna. Ook toen schakelden consumenten over op goedkoper vlees. De coronacrisis is volgens Beuchel niet een-op-een te vergelijken met eerdere crises. 'De coronacrisis treft de hele wereld en heeft een grillig verloop. Er zijn veel onzekerheden over het economisch herstel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer