Akkoord+over+import+Amerikaans+rundvlees
Nieuws
© Peter Smit

Akkoord over import Amerikaans rundvlees

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over de export van hormoonvrij Amerikaans rundvlees naar de EU.

Op de invoer wereldwijd van hormoonvrij rundvlees in de EU geldt een jaarlijks plafond van 45.000 ton. De VS levert nu minder dan een derde. Het Amerikaanse aandeel wordt de komende zeven jaar verhoogd naar 35.000 ton, zo is afgesproken.

De deal staat los van de onderhandelingen over verlaging van heffingen op industriële goederen. Met het rundvleesakkoord bevestigt de EU haar inzet om een nieuwe fase in de relatie met de VS te bewerkstelligen, zegt EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

Hogan benadrukt dat de kwaliteit en de veiligheid van het ingevoerde rundvlees blijven voldoen aan de 'hoge Europese standaarden'. Het verbod op de import van vlees met met hormonen behandelde dieren blijft.

Conflict

De EU-landen gaven de Europese Commissie in oktober toestemming om een conflict met Washington over de kwestie te bespreken bij Wereldhandelsorganisatie (WTO), mede om de moeizame handelsbetrekkingen te verbeteren.

Rundvleesexporteurs als Argentinië, Uruguay en Australië, die de afgelopen jaren meer aan Europa zijn gaan leveren, moeten als gevolg van de deal genoegen nemen met lagere quota. Zij zijn hier volgens Brussel mee akkoord gegaan.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer