Zaai cichorei ondanks droogte niet te diep

Veel cichoreizaden hebben niet de energie om een langere weg dan ongeveer 1 centimeter door de grond af te leggen voor ze bovenkomen. Ondanks de droogte moeten telers daarom niet te diep zaaien, adviseert onderzoeks- en kenniscentrum IRS.

Zaai+cichorei+ondanks+droogte+niet+te+diep
© Twan Wiermans

Door het droge weer en de hogere temperaturen is het zaaien van cichorei de afgelopen dagen op gang gekomen. Door de droge weersomstandigheden droogt de toplaag van de grond snel uit. Daardoor is zaaien in vochtige grond niet eenvoudig. Om het zaad alsnog in de vochtige grond te plaatsen, is het verleidelijk om dieper te zaaien dan de maximum geadviseerde zaaidiepte van 1 centimeter.

De ervaring leert echter dat dieper zaaien vrijwel altijd resulteert in een teleurstellende veldopkomst. Bij diepere zaai zullen enkel de sterkere zaden of de planten die net door een scheur of lossere grond zijn gegroeid boven komen. Het resultaat is vaak een te dunne stand, waardoor het lastig wordt om een maximale inulineopbrengst te behalen.

Droog zaaien

Indien niet op het vocht gezaaid kan worden, is het beter om het zaad zo ondiep mogelijk, maar wel gedekt, te zaaien en te wachten op regen. Cichoreizaad kan, na enkele weken volledig droog in de grond te hebben gelegen, nog steeds zonder problemen kiemen.

Als de mogelijkheid tot beregenen er is, is dit een goede mogelijkheid om een egale, hoge veldopkomst te realiseren. Met het huidige warme weer kan cichorei snel kiemen en boven staan. 'Beregen vanwege kans op verslemping en korstvorming niet met meer dan 10 millimeter', meldt het IRS.

Muizenvraat

Bij sterk drogend weer kan het nodig zijn om de beregening te herhalen, om onderdroging van het zaad te voorkomen. In het beregeningswater mag maximaal 1.200 milligram chloride per liter voorkomen. Wanneer cichoreizaad lang droog ligt, neemt de kans op muizenvraat toe. Zolang het zaad niet gekiemd is, is het zaad voor muizen aantrekkelijk om op te vreten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer