Bemest cichorei met weinig stikstof

Cichorei heeft behoefte aan slechts een geringe hoeveelheid stikstof om tot een optimale inulineopbrengst te komen. Door de natte herfst en winter zal de bodemvoorraad aan stikstof relatief laag zijn.

Bemest+cichorei+met+weinig+stikstof
© Haijo Dodde

De optimale stikstofgift voor cichorei bedraagt slechts 50 tot 70 kilo stikstof per hectare. Gezien de lage bodemvoorraad kunnen telers dit jaar aan de bovenkant van het advies bemesten. Bij hogere giften daalt de financiële opbrengst door een lager inulinegehalte. Bovendien neemt de kans op bacterieziekten als bladvuur en erwinia toe, meldt onderzoeker Jan-Kees Boonman van het IRS.

Bij voorkeur wordt bemest met een enkelvoudige, niet-verzurende stikstofkunstmest. Kalkammonsalpeter (KAS) is daarbij het meest voor de hand liggend. Deze kan voor de zaai worden gestrooid, eventueel voor de laatste zaaibedbereiding zodat de meststof direct ingewerkt wordt in de bodem.

KAS strooien na opkomst

Een andere mogelijkheid is KAS te strooien na opkomst rond het 4- à 6-bladstadium. Strooi altijd op een droog gewas om bladverbranding te voorkomen. Strooi bij voorkeur de meststof niet direct na de zaai, aangezien het risico op plantwegval dan niet uit te sluiten is.


Bemesting met een vloeibare meststof, zoals urean, is mogelijk in cichorei. Gezien het hoge zoutgehalte van de meststof is het advies is om deze ruim voor zaai toe te passen. Inwerken is aanbevolen, zodat geen onnodige verliezen door verdamping optreden.

Dierlijke mest

Op lichte gronden kunnen telers bemesten met drijfmest. Gezien de hoge stikstofgehalten van varkensdrijfmest, is deze meststof niet erg geschikt voor cichorei. Beter wordt gekozen voor rundveedrijfmest, ook omdat bij deze mestsoort de nutriënten geleidelijker vrijkomen. Anders kunnen door een groeispurt scheuren ontstaan in de wortel. Deze kunnen een invalspoort vormen voor bacteriën of schimmels die wortelrot kunnen veroorzaken.

Indien telers 70 kilo stikstof per hectare willen bemesten, betekent dit bij een gemiddeld stikstofgehalte van de mest een gift van circa 30 ton per hectare rundveedrijfmest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer