Lemken+neemt+Nederlandse+Steketee+over
Achtergrond
© LandbouwMechanisatie

Lemken neemt Nederlandse Steketee over

Lemken, de Duitse fabrikant van spuit-, grondbewerkings- en zaaimachines, neemt het Nederlandse Steketee over. Lemken is vooral geïnteresseerd in de slimme cameratechniek die Steketee toepast op IC-Weeder- en IC-Light-schoffelmachines.

De bekendmaking van de overname van Steketee was de grootste verrassing tijdens een persbijeenkomst van Lemken vorige week in het Franse Boigny-sur-Bionne. De Duitse machinefabrikant voegt Steketee van eigenaar Klaas Veerman in Stad aan 't Haringvliet toe aan de CropCare-divisie.

'De weerstand tegen chemische bestrijdingsmiddelen groeit en ook boeren worden kritischer over de inzet van chemische middelen. Hierdoor ontstaat behoefte aan alternatieven, die de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen beperken', aldus Lemken-directeur Anthony van der Ley.

Slimme camera

Lemken koopt de rechten op de mechanische onkruidbestrijdingstechniek van Steketee en de slimme camera, die het mogelijk maakt om tussen maar ook in de gewasrijen onkruid te bestrijden. Het merk Steketee blijft bestaan.

Door deze overname kan Steketee sneller innoveren

Klaas Veerman, eigenaar Steketee

Daarnaast kan Lemken de Steketee-machines via het eigen dealerkanaal verkopen. De productie van de machines blijft in Stad aan't Haringvliet, waar vijftig mensen werken. Lemken wil de capaciteit van de Nederlandse fabriek uitbreiden, omdat de afzetmarkt van Steketee-machines zal groeien. Daarnaast zal Lemken onder meer de spuitmachines uitrusten met de cameratechniek.

Veerman is blij met de overname. 'Dit maakt het mogelijk om sneller te innoveren.' Ook Rumptstad, dat onderdeel is van Steketee, blijft bestaan. Zoals het nu lijkt. zullen de ploegen van het merk voorzien worden van een Lemken-frame en krijgt Lemken de beschikking over de Rumptstadt-ecoploeg.

De Juwel 7-zesschaarploeg heeft een 120 millimeter en licht frame, maar een zware bok. Een vorenpakker is te zwaar voor het frame.
De Juwel 7-zesschaarploeg heeft een 120 millimeter en licht frame, maar een zware bok. Een vorenpakker is te zwaar voor het frame. © LandbouwMechanisatie

Extra rister

Tijdens de persbijeenkomst toonde Lemken ook nieuwe en vernieuwde grondbewerkingsmachines en veldspuiten. Zo bouwt het bedrijf een iets grotere Juwel 7. De ploegen uit deze serie hadden maximaal vijf risters. Omdat trekkers sterker worden, maar het hefvermogen niet stijgt, voorziet Lemken het relatief lichte frame van een extra rister. Om de ploeg heel te houden, monteert de fabrikant wel de bok van de zwaardere Juwel 8.

De Optiline op de Diamant 16 verkleint de zijdelingse krachten die ontstaan doordat de ploeg asymmetrisch achter de trekker loopt.
De Optiline op de Diamant 16 verkleint de zijdelingse krachten die ontstaan doordat de ploeg asymmetrisch achter de trekker loopt. © LandbouwMechanisatie

Daarnaast vervangt de machinefabrikant de Diamant 11-wentelploeg door de Diamant 16. Van deze achtschaarploeg zijn twee versies: één voor in de voor en één om onland te rijden. De halfgedragen ploeg is voorzien van Optiline. Dat maakt het mogelijk om de treklijn te verstellen, waardoor de grootste zijwaartse krachten kunnen worden opgeheven.

Dat maakt het mogelijk om de ploeg te sturen. Ook kunnen er hogere banden in het frame. Voor het gemak verbeterde de machinefabrikant de diepteregeling van de ploeg. Een duidelijke wijzer geeft de werkdiepte aan.

Schijvencultivator

Lemken vervangt de Rubin 9-schijvencultivator door de Rubin 10. De belangrijkste verandering is de manier waarop de twee rijen schijven zijn gerangschikt. Bij de voorganger werkte de eerste rij schijven de grond één kant op, terwijl de tweede rij schijven de grond de andere kant opgooide. Daardoor kon de machine scheeftrekken.

Dat is lastig voor wie op gps rijdt. De kans bestaat immers dat daardoor een deel van de grond niet wordt bewerkt en een ander deel dubbel.

Doordat de twee rijen schijven van de Rubin 10 in twee helften zijn opgedeeld, blijft de cultivator recht achter de trekker lopen.
Doordat de twee rijen schijven van de Rubin 10 in twee helften zijn opgedeeld, blijft de cultivator recht achter de trekker lopen. © LandbouwMechanisatie

De machinefabrikant lost dat op door de schijven van beide balken onder te verdelen in twee helften. Het ene deel werkt de grond naar links, de ander naar rechts. De fabrikant maakte de schijven ook 2,5 centimeter groter en fabriceert ze uit slijtvaster staal wat de levensduur vergroot.

Verschillende versies

De machine is verkrijgbaar in een gedragen versie, maar er zijn ook halfgedragen, opklapbare machines. Dat maakt een werkbreedte tot 7 meter mogelijk. De opklapbare versies zijn voorzien van hydraulische diepte-instelling.

Opvallend is ook de strohark aan de voorkant van de getrokken machines. Die verdeelt het stro over de volledige werkbreedte van de machine.

De kunststof Solitair 23-fronttank heeft een inhoud van 1.900 liter. Hij is te voorzien van een druksysteem.
De kunststof Solitair 23-fronttank heeft een inhoud van 1.900 liter. Hij is te voorzien van een druksysteem. © LandbouwMechanisatie

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer