Coronaproof op vakantie bij Utrechtse boeren

Voorbereiden op de 1,5 metereconomie, hoe doe je dat als boer met een groepsaccommodatie, bed and breakfast en camping? Clara van Ravenhorst uit Woudenberg bedacht 'vakantie apart together'. Haar collega Marianne Hoekstra uit Kockengen biedt kortingen en wandelingen aan.

Coronaproof+op+vakantie+bij+Utrechtse+boeren
© Ulco Wesselink

Sinds bijna twintig jaar runt Clara van Ravenhorst De Boerenstee in Woudenberg. De tak is met een omzet van rond de 5 ton per jaar, 11.000 overnachtingen en vijf parttimers in dienst een belangrijke pijler geworden. Een derde van de inkomsten haalt het bedrijf uit de melkveehouderij.

Tot de coronacrisis groeide de recreatietak jaarlijks met 15 procent. 'Vorige week hadden we de boekhouder op bezoek. De vergader- en groepsaccommodatie liep tot half maart bizar goed', stelt Van Ravenhorst.


Hartstikke failliet

De maatregelen waarmee het RIVM half maart kwam, kwamen dan ook als donderslag bij heldere hemel. 'Alles moest meteen dicht. Drie weken ben ik echt van de kaart geweest. ik dacht dat we hartstikke failliet zouden gaan. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en veel geïnvesteerd. We waren nu op het punt om te kunnen oogsten. Nog niet zo lang geleden hebben we twee melkrobots aangeschaft.'

Mijn nachtmerrie is om dubbele boekingen te hebben

Clara van Ravenhorst, De Boerenstee in Woudenberg

Na de drie weken ging bij de ondernemer de knop om. Ze begon met 'vakantie apart together' en meldde de accommodaties aan bij Natuurhuisje.nl. Vanaf juni kan ze weer mensen ontvangen.


Groepsaccommodaties opgedeeld

'We hebben onze drie groepsaccommodaties opgedeeld in acht kleinere verblijven en heggen in de tuinen en tussendeuren in de accommodaties geplaatst, zodat mensen op 1,5 meter van elkaar op vakantie kunnen.'


Aantal natuurhuisjes verviervoudigd
Het aantal aanmeldingen van natuurhuisjes is sinds de coronacrisis met meer dan zevenhonderd in Nederland toegenomen. Dat stelt Robert van Veen van platform Natuurhuisje.nl. 'In normale tijden worden er gemiddeld vijftig natuurhuisjes in Nederland toegevoegd. Nu zijn dat er zo'n tweehonderd per maand. Een verviervoudiging dus.' Het platform telt bijna 15.000 vakantiehuisjes in Europa. Het werd tien jaar geleden opgericht door twee Nederlandse vogelaars. Ruim vijftig vakantieboerderijen hebben zich aangemeld bij Natuurhuisje.nl. Voor de groepsaccommodaties ligt dat aantal op 24. Hoeveel agrarische bedrijven hiertussen zitten, is niet bekend. Sinds kort kunnen ook campings worden aangemeld bij Natuurhuisje.nl. Boeren die een natuurhuisje aanmelden, kunnen kiezen voor een contactloos verblijf. Dit betekent dat ze niet met gasten in contact hoeven te komen en geen ruimtes delen. Van Veen ziet kansen voor boeren om hun ruimtes als natuurhuisje te verhuren. 'Een van de missies van Natuurhuisje.nl is mensen dichter bij de natuur te brengen. Voor iedere geboekte nacht planten we een boom. Boerderijen staan vaak in de natuur en zijn een goede match met ons concept.'

Families

Van Ravenhorst probeert de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden. 'We hebben er ongeveer 3.000 euro voor uitgetrokken. We kunnen nu niet de hoofdprijs voor de natuurhuisjes vragen, maar dit is wel een manier om gasten zoals families te laten komen', zegt ze.

'Opa en oma kunnen een apart huisje betrekken, terwijl kinderen en kleinkinderen verderop zitten. In de tuin kunnen ze op gepaste afstand toch een kopje koffie of een wijntje drinken.'


Enorme puzzel

Hoewel het een enorme puzzel is, is de ondernemer blij dat ze weer open kan met haar accommodaties. 'Sommige groepen hebben afgezegd. Andere willen toch nog komen. Mijn nachtmerrie is om dubbele boekingen te hebben. Maar het allerbelangrijkste is dat we weer gasten kunnen ontvangen. De laatste tijd was de uitstraling van het bedrijf zo doods.'

Ook de vergaderlocatie wordt weer gebruikt, door een bedrijf dat traint voor de 1,5 metereconomie. 'We moeten verder. Dan helpen creativiteit en brainstormen enorm. Dat zou ik ook wel meer willen met collega's. We hoeven niet iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden.'

Van Ravenhorst schat in dat het omzetverlies aan het einde van het jaar ongeveer 150.000 euro is. 'We hebben alle aflossingen stopgezet. De komst van zonnepanelen stellen we een jaar uit en fosfaatrechten kopen zit er even niet in. Je kunt wel de hakken in het zand zetten, maar dan weet je zeker dat je niets hebt. Nu maken we het er het beste van.'


Zelfvoorzienend kamperen

Dat vindt Marianne Hoekstra van Boerderij Hazenveld in Kockengen ook. Haar minicamping bij de melkveehouderij is sinds half mei weer geopend voor mensen die zelfvoorzienend kunnen kamperen. Het sanitairgebouw mag over een maand open.

'We hebben gekeken naar privésanitair. Dat kost zo al snel zo'n 5.000 euro per toilet en douche. Dat zou betekenen dat we de prijs moeten verhogen. Gasten willen dat dit jaar wel betalen, maar de volgende jaren niet meer. Bovendien neemt het veel ruimte in beslag. We kunnen het moeilijk terugverdienen.'


Covid-19-korting

Gasten die voor 1 juli boeken, biedt Hoekstra 10 procent Covid-19-korting aan wegens gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Daar waar de camping weer wat gasten trekt, is dat voor de bed and breakfast niet het geval. 'Het loopt voor geen meter', stelt Hoekstra.


Geen buitenlandse toeristen

De ondernemer moet het vooral van buitenlandse toeristen hebben, maar die blijven thuis. Daarbij komt dat ze lang niet meer alle kamers kan verhuren, omdat iedere kamer een eigen ingang moet hebben. En er mag maar één familie ontbijten in de keuken. 'Het is heel omslachtig en klantonvriendelijk, maar we proberen de sfeer erin te houden.'

Dat laatste is een van de redenen waarom Hoekstra is begonnen met coronaproof wandelen. 'Het is ook ter compensatie voor zaken die we nu niet kunnen bieden, zoals gebruik van sanitair. Het betaalt zich altijd uit, via mond-tot-mondreclame of de fooienpot.'


Vekabo: 'Beleid voor groepsaccommodaties is vaag'

Branchevereniging Vekabo ziet dat steeds meer ondernemers oplossingen zoeken om op korte termijn open te gaan met hun groepsaccommodaties. Nederland telt zo'n 1.200 groepsaccommodaties, die ruimte bieden aan enkele personen tot soms wel vijfhonderd personen. Er zijn grote verschillen in groepsaccommodaties, wat het lastig maakt om naar een oplossing te zoeken voor de sector, stelt voorzitter Ellen Kok van Vekabo. 'Het is erg ingewikkeld. Want de ene groepsaccommodatie is de andere niet. Groepsaccommodaties die afhankelijk zijn van grote groepen, zoals kerken, sportverenigingen en scholen, hebben het moeilijk. Zij kunnen deze slaapzalen niet zomaar verbouwen. Er kan hooguit een gezin in. En daarop is hun verdienmodel niet gebaseerd. Bij andere accommodaties zie je dat ondernemers hun ruimte gaan splitsen. Het is echt nog heel vaag beleid. Een familie mag bijvoorbeeld wel vijf kamers in een hotel boeken, maar niet in een groepsaccommodatie.' Ook ziet Vekabo verschillen in de aanpak door de verschillende veiligheidsregio's. 'Onze grootste frustratie dat er verschillend naar wordt gekeken. Ook de handhavers interpreteren de richtlijnen anders.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer