Coronavirus+vastgesteld+op+drie+nieuwe+nertsenbedrijven
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Coronavirus vastgesteld op drie nieuwe nertsenbedrijven

Op nog eens drie nieuwe nertsenbedrijven is na extra onderzoek het coronavirus aangetroffen. Een vierde bedrijf wordt nog onderzocht, de uitslag daarvan wordt dinsdag bekend.

Dat blijkt op basis van het early warning-onderzoek dat hoort bij de screening van alle nertsenhouderijen. Voor dit onderzoek moeten nertsenhouders iedere week nertsenkadavers inzenden van natuurlijk gestorven dieren. Eind deze week hebben alle nertsenhouders hun materiaal van de eerste weekronde opgestuurd.

Van de vijftig tot eind vorige week op deze manier onderzochte bedrijven waren er drie waar dit virus ook in kadavermateriaal is aangetroffen. Het gaat om twee bedrijven in gemeente Sint Anthonis en een in gemeente Gemert-Bakel. Afgelopen weekend kwam daar de genoemde vierde verdenking bij in gemeente Venray.


Bloedmonsters

Daarnaast is er een nog screening, waarbij op alle nertsenbedrijven bloedmonsters worden genomen. Deze worden onderzocht op antilichamen die erop duiden dat er een corona-infectie op het bedrijf is geweest of misschien nog aanwezig is. Eind deze week zijn alle bedrijven bemonsterd en is de uitslag bekend.

Deskundigengroep Dierziekten maakte eind vorige week een inschatting van de mogelijkheid dat het coronavirus blijft circuleren op een besmet nertsenbedrijf. Deze week zullen humane en veterinaire deskundigen in een Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) beoordelen wat het risico hiervan is voor de volksgezondheid. Op basis hiervan worden eventueel verdere stappen genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer