Nordzucker verbetert resultaat in boekjaar 2019/2020

De Duitse suikerfabriek Nordzucker heeft in het boekjaar 2019/2020 een geconsolideerde omzet behaald van 1.439 miljoen euro, 6 procent boven de 1.354 miljoen euro in het voorgaande jaar.

Nordzucker+verbetert+resultaat+in+boekjaar+2019%2F2020
© Nordzucker

Het boekjaar werd afgesloten met een nettoverlies van 15 miljoen euro. In het jaar ervoor leed het bedrijf 36 miljoen euro verlies. Voor het tweede jaar op rij wordt er geen dividenduitkering voorgesteld aan de algemene vergadering van aandeelhouders.

Nordzucker sloot het boekjaar 2019/2020 af met een lichte omzetstijging en een bedrijfsverlies dat aanzienlijk lager was dan het verlies van het voorgaande jaar en dan verwacht. De aanpassing van de verkoopstrategie, de aanzienlijke stroomlijning van de organisatie en uitgebreide permanente kostenreducties droegen bij aan de winstverbetering.


Nieuwe wereldmarkt

De suikerprijzen op de wereldmarkt en in de Europese Unie waren het afgelopen boekjaar hersteld. Redenen hiervoor: de dalende productie in Europa en de verwachting van een wereldwijd tekort. De coronapandemie en de enorme daling van de olieprijzen hebben een volledig nieuwe wereldmarkt gecreëerd. Brazilië schakelt gedeeltelijk over van de productie van bio-ethanol naar suiker, wat betekent dat er op de wereldmarkt grotere exportvolumes worden verwacht.

In Europa schoot de vraag naar suikerproducten in de detailhandel in maart 2020 omhoog, veroorzaakt door 'hamsteraankopen'. Nordzucker heeft aan de plotseling toenemende vraag kunnen voldoen. Daarna daalde de detailhandelsvraag tot onder het gemiddelde, maar normalisatie wordt verwacht.


Suikerconsumptie

'We gaan ervan uit dat de wereldwijde suikerconsumptie zal blijven groeien, nadat een coronagerelateerde daling is overwonnen en we streven het doel na om onze activiteiten voor rietsuiker verder uit te breiden', legt CEO Lars Gorissen van Nordzucker uit. Een positief resultaat voor Nordzucker in het lopende boekjaar 2020/2021 blijft realistisch ondanks de onzekerheden door de coronacrisis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer