Meer+vragen+over+langer+bewaren+door+coronacrisis
Interview
© WUR

Meer vragen over langer bewaren door coronacrisis

Bewaarspecialist Frank van de Geijn van Wageningen Food & Biobased Research krijgt nu meer vragen over de mogelijkheden om verse producten langer te bewaren. De oorzaak is veelal de verstoorde afzet vanwege de coronacrisis.


Wat zijn praktische vragen in relatie tot deze crisis?

'Het is duidelijk dat de coronacrisis behoorlijk impact heeft op agrarische markten. Diverse ondernemers waren genoodzaakt om hun producten later te leveren dan gepland en vervolgens worden vervolgteelten uitgesteld. Wij krijgen vragen over de mogelijkheid om producten te bufferen en verder bijvoorbeeld om plantmateriaal dat al is geleverd, langer goed te houden.'

Langer bewaren maakt producten in de afzet flexibeler, maar de meerkosten moeten in de keten wel worden betaald

Frank van de Geijn, bewaarspecialist Wageningen Food & Biobased Research

Hoe is de bewaarduur van minder bekende producten te verlengen?

'Bij vragen over een specifiek product willen we eerst van de teler weten wat de eigenschappen zijn. Wat is de kwaliteit en welke kwaliteit is gewenst bij aflevering? Met deze informatie proberen we uit te vinden wat knelpunten zijn voor langer bewaren. Wordt een product slap of moet een product groen blijven voor zijn sierwaarde of is bijvoorbeeld een bewaarschimmel de beperkende factor? Vervolgens hebben we allerlei tools om de bewaring te verbeteren.'


Hoe gaat dat in zijn werk?

'In de bewaring kunnen we sturen op temperatuur of vochtgehalte. Of variëren met CO2- en zuurstofgehaltes en eventueel ethyleen wegvangen. De knop waaraan we draaien, is afhankelijk van het belangrijkste kwaliteitsdoel. Vervolgens testen we aangepaste regimes en monitoren we intensief om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Dit kunnen we vanuit Wageningen Food & Biobased Research uitvoeren als pilot op een praktijklocatie.'


Bij welke producten is het gelukt om ze duidelijk langer te bewaren?

'De laatste jaren is veel ervaring opgedaan met het bewaren van pioenrozen. Ook hebben we een bewaarstrategie ontwikkeld om de aanvoer van verse knoflook met enkele maanden te verlengen. Bij onze experimenten kijken we ook steeds naar de bewaarbaarheid van vergelijkbare producten. Nu testen we veel sierproducten, zoals potplanten en siergrassen, maar ook snijproducten en stekmateriaal.'


Wanneer gaat de testfase over in uitgebreid bewaaronderzoek?

'Dat is een bedrijfseconomische overweging. De vraag is altijd of het belang groot genoeg is om bewaarregimes verder te optimaliseren, zoals dat bij appels, peren en rode bessen is gebeurd en ook bij de grotere akkerbouwgewassen. Langer bewaren maakt producten in de afzet flexibeler. Maar de meerkosten moeten in de keten uiteraard wel worden betaald.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    8° / 3°
    10 %
  • Zondag
    4° / 0°
    10 %
  • Maandag
    4° / -3°
    50 %
Meer weer