Schouten vindt afzetbevordering taak van sector zelf

Afzetbevordering van landbouwproducten is de verantwoordelijkheid van de sector zelf, vindt landbouwminister Carola Schouten. 'Ik ben geen voorstander van medefinanciering daarvan in het kader van de EU-promotieverordening.'

Schouten+vindt+afzetbevordering+taak+van+sector+zelf
© Vidiphoto

Met deze bewoordingen reageert Schouten op een rapport van Wakker Dier over Europese subsidies voor reclamecampagnes voor vlees. 'Het standpunt van Wakker Dier over deze campagnes is mij bekend', geeft ze schriftelijk aan Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie aan.

'Een pervers voorbeeld van de huidige Brusselse subsidiegekte is dat jaarlijks tientallen miljoenen euro's subsidie verstrekt worden aan vleesreclames', verwoordt Hilhorst dat standpunt op de site van Wakker Dier. 'De Europese Commissie zag haar plan om de subsidies op vleespromotie te stoppen achter de schermen sneuvelen.'

'Kip het meest veelzijdige stukje vlees'. Dat soort reclames, om u, ten koste van uw gezondheid, het klimaat en de dieren, nóg meer vlees te laten eten. Betaald van uw belastingcenten! Daar zou eindelijk een einde aan komen. Wie kan daar nu tegen zijn?


Subsidieaanvragen

Sectororganisaties kunnen rechtstreeks, zonder tussenkomst van de lidstaten, subsidieaanvragen voor campagnes in het kader van de EU-promotieverordening indienen bij de Europese Commissie.

'De selectie van de projectvoorstellen is de uitkomst van beoordelingen van deskundigen die onder verantwoordelijkheid van de Europese Commissie opereren', licht de minister toe. 'De invloed van individuele lidstaten, ook van Nederland, is op dit selectieproces beperkt.'


Niet strijdig met Nederlands beleid

'Eén individuele lidstaat kan het besluit van de Europese Commissie, waarbij de selecties van de aanvragen worden vastgesteld, niet tegenhouden', benadrukt Schouten. 'De Nederlandse inzet bij de EU-promotieverordening is niet strijdig met het beleid in Nederland.'

Dat is gericht op bevordering van een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarnaast wijst de minster erop dat 'Nederland destijds ook tegen deze verordening heeft gestemd waarin dit geregeld is. Nederland brengt ook in voorkomende gevallen kritiek op subsidies voor afzetbevordering steeds naar voren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer