Brussel gaat vergroenende boeren helpen

Boeren en tuinders die vergroenen, kunnen op steun rekenen van Europa en importproducten moeten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als Europese producten. Die toezegging hebben Eurocommissarissen Stella Kyriakides en Janusz Wojciechowski gedaan met betrekking tot de boer-tot-bordstrategie.

Brussel+gaat+vergroenende+boeren+helpen
© ANP

Deze week gaven Kyriakides (gezondheid en voedselveiligheid) en Wojciechowski (landbouw) in een videoconferentie voor journalisten toelichting op boer-tot-bordstrategie die onlangs werd gepresenteerd. Critici, zoals internationale boerenorganisaties, twijfelen aan de haalbaarheid.

Wojciechowski greep de videoconferentie aan om de kritiek te pareren. Hij benadrukte dat de Europese Unie alleen streefdoelen heeft geformuleerd. 'De vergroeningsdoelen schrijven niet voor wat boeren moeten doen om die doelen te behalen. Ook zullen deze doelen de bureaucratie voor boeren niet vergroten.'


Verantwoordelijkheden voor toekomst

De EU-landbouwcommissaris is zich bewust van de acties die boeren en tuinders de afgelopen jaren al hebben ondernomen om te verduurzamen, maar daar neemt hij geen genoegen mee. 'Europa is een wereldkampioen als het gaat om zijn landbouwsysteem en de kwaliteit en veiligheid van zijn voedsel. Maar successen uit het verleden ontslaan ons niet van verantwoordelijkheden voor de toekomst.'

Ons doel is om te zorgen dat niemand achterblijft

Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid

Wojciechowski concludeert daarmee dat alle lidstaten stappen moeten zetten. Zij moeten in hun nationale strategische plannen aangeven welke maatregelen ze nemen om de doelen te halen.


Grote verschillen

De Europese Commissie erkent dat er grote verschillen zijn tussen lidstaten en tussen boeren en tuinders onderling. 'Er zijn voorlopers en anderen met veel verbeterpotentiëel', zei een ambtenaar van het departement landbouw. 'Elke boer heeft een verschillend startpunt en elke lidstaat heeft per product een ander startpunt.'

De peildatum voor dat startpunt is 2017, maar de Europese Commissie kijkt ook naar voorgaande jaren, zodat koplopers die al stappen hebben gezet, niet worden benadeeld. De doelen moeten niet te zwart-wit worden gezien. 'Lidstaten moeten aantoonbaar verbeteringen laten zien op het gebied van milieu- en klimaatactiviteiten zonder dat de voedselzekerheid of de economie eronder lijdt', verduidelijkte de ambtenaar.


Concurrentiepositie

Wojciechowski wil voorkomen dat de concurrentiepositie van de Europese landbouw onder druk komt te staan door de ingezette strategie. 'We blijven daarom de voedselzekerheid en het concurrentievermogen van boeren en voedselexploitanten nauwlettend volgen.' Dat betekent ook dat de eisen aan ingevoerde producten omhooggaan, zodat ze op hetzelfde niveau als EU-producten liggen.

Kyriakides benadrukte dat de Europese Commissie de mogelijkheden voor boeren wil creëren om de beoogde doelen te halen. 'We gaan boeren ondersteunen, zodat ze alternatieve teeltwijzen kunnen ontwikkelen. We hebben voorgesteld om meer dan 10 miljard euro te besteden aan onderzoek naar voedsel, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, milieu en digitale technologieën.'


Beloning voor boeren

Verder benadrukte de Eurocommissaris dat boeren die duurzamer gaan werken of dat al doen, daarvoor worden beloond via de eerste en de tweede pijler van het Europees Landbouwbeleid. Daarnaast zei ze dat de Europese Unie financiering voor ondernemers die verduurzamen, eenvoudiger wil maken. 'Ons doel is om te zorgen dat niemand achterblijft.'

Kyriakides richt zich bij boer-tot-bordstrategie ook op consumenten. Zij wil hen voorlichten en duurzamere voeding promoten om de vraag te stimuleren.


Wojciechowski niet bij presentatie boer-tot-bordstrategie

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski verklaarde tijdens de videoconferentie waarom hij niet aanwezig was op de persconferentie waarbij de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie werden gelanceerd, ondanks dat hij over landbouw gaat. 'Ik ben een van de 24 commissarissen', zei Wojciechowski. 'Het was de persconferentie voor de drie commissarissen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de Green Deal en beide strategieën.' Daarmee doelde hij op vicepresident Frans Timmermans (Green Deal), Eurocommissaris Stella Kyriakides (boer-tot-bordstrategie) en Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius, verantwoordelijk voor de biodiversiteitsstrategie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer