Tempo maken met groene chemie

Bij systeemveranderingen kan de retail snel handelen. Een voorbeeld is diervriendelijker vlees. Het is alleen moeilijk om de meerprijs op de consument te verhalen.

Tempo+maken+met+groene+chemie
© Jorg Tönjes

Het is mogelijk om grote stappen te zetten naar een landbouw met minder chemie. Dat zeiden deskundigen vorige week op het Foodlog-congres in Berkel en Rodenrijs. Daarvoor is wel geld nodig.

Volgens Jürgen Köhl van Wageningen University & Research zijn selectieve middelen nodig om weerbare systemen niet te laten ontsporen. 'We hebben nog onvoldoende nagedacht over systemen met meer natuurlijke vijanden, resistente rassen en groene middelen, omdat er chemie bestond.'

Antibiotica afbouwen

Nicolette Klijnhout-Klijn van Skal Biocontrole denkt dat er wel stappen mogelijk zijn naar een landbouw zonder chemie. Daarbij ziet zij voorbeelden in de biologische sector. Daar lukte het om snel antibiotica af te bouwen.

We hebben nog onvoldoende nagedacht over systemen met meer natuurlijke vijanden, resistente rassen en groene middelen, omdat er chemie bestond

Jürgen Köhl, Wageningen University & Research

Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelen noemt als voorbeelden van snelle omschakelingen de overgang naar duurzame vis en diervriendelijker vlees en milieuvriendelijker teelt met On the way to PlanetProof. Hij hoopt dat er politieke wil is om de weg naar minder chemie vorm te geven.

Tijd nodig

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zegt dat zijn partij wil samenwerken om stappen naar vergroening van het middelenpakket te maken. Hij denkt wel dat er tijd nodig is. 'We hebben de landbouw met chemie twee generaties zo gedaan, dus we hebben vast wel een generatie nodig om het anders te doen.'


Als sluiten van kringlopen en bouwen van weerbare systemen meer geld kosten, wil landbouwminister Carola Schouten dat die meerprijs uit de markt komt. Jansen verklaart dat daar beperkingen aan zijn. 'We kunnen niet straffeloos het voedsel veel duurder maken.'

2030

Willem Ravensberg van Koppert: 'In de visie van de minister moeten we in 2030 al heel ver zijn. Hoe krijgen we dat snel voor elkaar?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer