Akkerbouwers zaaien akkerranden voor GLB-pilot

In het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer worden dit voorjaar op behoorlijke schaal onder meer akkerranden ingezaaid voor de groenblauwe dooradering van het gebied.

Akkerbouwers+zaaien+akkerranden+voor+GLB%2Dpilot
© Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid

Akkerbouwers in de Haarlemmermeer, vooral in de omgeving van Nieuw-Vennep, draaien dit jaar mee in een GLB-pilot. Deze pilot wordt aangestuurd vanuit het agrarisch collectief Noord-Holland Zuid en is onderdeel van het grotere koepelproject 'Akkerbelt'.


Kern van de pilot in de Haarlemmermeer is het creëren van een effectieve groenblauwe dooradering voor insecten. Meer dan tien akkerbouwbedrijven hebben zich aangemeld om te gaan experimenteren met veldmaatregelen. Deze veldmaatregelen bestaan uit de aanleg van kruidenrijke akkerranden, keverbanken, het benutten van minder rendabele overhoekjes met een kruidenmengsel en het inzaaien van rijpaden.


Insecten aantrekken

Verschillende soorten mengsels worden hiervoor toegepast om te ervaren of deze voldoende effectief zijn voor het aantrekken van insecten. Groene linten in het landschap worden verbonden met blauwe linten, zoals sloten naast akkerbouwpercelen. Door het verbinden van groene en blauwe elementen in het landschap ontstaat een groenblauwe dooradering.

Een effectieve dooradering zorgt ervoor dat er een geschikt habitat is voor bijvoorbeeld insecten. Akkerbouwers gaan verder aan de slag met veldmaatregelen die technisch en financieel inpasbaar zijn in hun bedrijfsvoering. Doel is dat in de pilot een win-winsituatie ontstaat voor akkernatuur en akkerbouwer.


Experimenteren met veldmaatregelen

Met ondersteuning vanuit de pilot wordt geëxperimenteerd met veldmaatregelen die mogelijk inpasbaar zijn in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarin komt meer nadruk te liggen op de thema's klimaat, landschap, bodem, biodiversiteit en water. De veldmaatregelen worden in de pilot beoordeeld op hun bijdrage aan deze thema's in het nieuwe GLB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer