Verder dan groene aanmoediging gaat EU niet

De Europese Unie (EU) zal geen dwingende groene eisen stellen aan staatsteun die lidstaten geven om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Wel worden lidstaten opgeroepen om bij die ondernemingen aan te dringen op een duurzamer beleid.

Verder+dan+groene+aanmoediging+gaat+EU+niet
© Peter Smit

De Europese Commissie heeft de regels die gepaard gaan met staatssteunregelingen aangepast. EU-commissaris Frans Timmermans liet eerder blijken voorstander te zijn van groene voorwaarden. Hij gebruikte het voorbeeld van een luchtvaartmaatschappij dat (deels) genationaliseerd wordt. 'Ik denk dat het dan legitiem is om te vragen wat zij in ruil daarvoor voor de maatschappij doen?'

Op Europees niveau komen er uiteindelijk geen harde groene voorwaarden aan staatsteun. Ondanks dat het Europees Parlement, milieugroepen en ngo's daar in Brussel op aangedrongen hebben. Wel mogen bedrijven die steun ontvangen geen dividend uitkeren, aandelen terugkopen en bonussen uitkeren zolang een lidstaat een aandelenpakket bezit.

Bovendien moeten grote bedrijven een verslag uitbrengen over de wijze waarop steungeld is besteed.

Gevreesd wordt dat groene eisen zullen leiden tot verstoring van de interne markt als lidstaten hierin verschillend beleid gaan voeren. De Europese Commissie heeft tijdens de coronacrisis al voor 1,9 biljoen euro aan staatssteunregelingen van lidstaten goedgekeurd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer