Leghennensector verstoort groei ABZ Diervoeding

Vanwege de dalende vraag naar pluimveevoeders daalde de totale mengvoeromzet van coöperatieve ABZ Diervoeding in 2018 licht naar 619.000 ton. Wel werd een recordomzet van ruim 210 miljoen euro geboekt.

Leghennensector+verstoort+groei+ABZ+Diervoeding
© abz diervoeding

De winst bedraagt na aftrek van belastingen ruim 1,5 miljoen euro. Het resultaat werd negatief beïnvloed door veel investeringen in fabrieken die werden aangepast om maatwerk te kunnen leveren (bijvoorbeeld VLOG voer) en de receptuurkosten te verlagen.

Desondanks is het het percentage vermogen van het coöperatieve ABZ Diervoeding met 1 procent gegroeid naar 79 procent. Het aantal nieuwe leden/afnemers steeg met 113 naar 1.748. ABZ Diervoeding is tevreden met de jaarcijfers in een krimpende mengvoedermarkt in Nederland. Vanwege de investeringen wordt de winst dit jaar aan de algemene reserve's toegevoegd en vindt er geen nabetaling plaats.

Afzet grondstoffen

De afzet van pluimveevoeders daalde met bijna 8 procent. ABZ Diervoeding verklaart deze daling door een combinatie van lage eierprijzen en de hoge leaseprijs van pluimveerechten in 2018. Pluimveevoeders zijn de grootste productgroep bij ABZ Diervoeding.

De varkensvoederafzet liet een stijging zien van 3,5 procent. De afzet van voeders voor herkauwers steeg bijna 2 procent. De afzet in biologische voeders steeg met ruim 20 procent. De productie voor derden steeg met bijna 2.500 ton. De afzet grondstoffen daalde 9 procent. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + productie derden + grondstoffen) bedroeg ruim 717.000 ton.

Veedichte regio

Het jaar 2018 werd gekenmerkt door de overname van GIJS varkens uit Azewijn en de startende samenwerking met het team van GIJS varkens. ABZ Diervoeding is heel content met de overname van GIJS varkens. ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste veedichte regio's van Nederland. In alle regio's wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd.

De coöperatie heeft voor de komende jaren een uitgebreid plan om de fabrieken aan te passen aan de veranderende vraag uit de markt. De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf, zorgt ervoor dat ABZ Diervoeding blijft investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. 'Elke boer zijn eigen voer' is daarbij één van de uitgangspunten.'

Investeringlust

De investeringslust lijkt wellicht vreemd in een markt die binnenslands zeker niet zal groeien, schrijft de directie in het jaarverslag. 'Toch ligt er een rationale verklaring onder. Ons aantal leden is sinds de fusie tussen Arkervaart en Brameco-Zon substantieel gestegen. Er is daarnaast in toenemende mate sprake van een vraag naar maatwerk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer