Export van pootgoed overzee herstelt zich deels

De export van Nederlands pootgoed naar bestemmingen overzee is in volume weliswaar groter dan vorig jaar na het droge groeiseizoen, maar nog niet op het niveau van de export na de oogstjaren 2017 en 2016.

Export+van+pootgoed+overzee+herstelt+zich+deels
© Persbureau Noordoost

Met name de export naar enkele Noord-Afrikaanse landen lijkt dit seizoen tot nu toe tegen te vallen, blijkt uit de exportcijfers die de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) vorige week publiceerde. De Nederlandse pootgoedsector exporteerde dit seizoen tot en met 31 januari bijna 383.000 ton pootgoed.

Dat is 19.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde peilmoment. Na het droge groeiseizoen van 2018 was er toen echter minder pootgoed beschikbaar en hebben handelsbedrijven niet altijd aan de exportvraag van de overzeese bestemmingen kunnen voldoen.

Pootgoedexport Azië tot 20 procent lager

Naar Aziatische landen is tot en met eind januari bijna 96.500 ton pootgoed verscheept. Dat was vorig jaar 82.900 ton. De belangrijkste exportbestemming wat Azië betreft is het Midden-Oosten met landen als Irak, Israël, Libanon, Saudi-Arabië en Syrië. Ten opzichte van de export in 2017-2018 en 2016-2017 blijft de export naar Azië zo'n 5 tot 20 procent achter.


Zeker de export van pootgoed naar Afrikaanse bestemmingen lijkt achter te blijven ten opzichte van twee en drie seizoenen geleden. Tot dusver is 144.000 ton pootgoed verkocht naar Afrika. Dat is weliswaar ruim 7.000 ton meer dan vorig jaar, maar minder dan in januari 2018 en januari 2017 toen de exportteller respectievelijk al op 182.000 ton en 180.000 ton stond.

De landen die duidelijk achterblijven wat betreft de aankoop van Nederlands pootgoed zijn Egypte, Marokko en Libië. De export naar Algerije, al vele jaren een van de grootste afnemers, blijft redelijk op het niveau van de voorgaande jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer