Nieuwe+eisen+voor+plantmateriaal+naar+VK
Nieuws
© Dirk Hol

Nieuwe eisen voor plantmateriaal naar VK

Vanaf 21 april gaan nieuwe maatregelen gelden voor de handel van een aantal groene producten naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

Zo stelt het VK een importverbod in op Olea (olijf), Polyfgala, Coffea en Prunis dolcis. En er komen extra aanvullende fytosanitaire eisen voor Lavendula sp., Nerium Oleander en Rosmarinus. Deze eisen gelden voor alle EU-lidstaten en derde landen. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een bericht gepubliceerd met betrekking tot de nieuwe fytosanitaire eisen voor export van specifieke planten naar het VK. In het kort komt het hierop neer:

 • Importverbod voor Coffea (koffieplanten), Polygala myrtifolia, Olea europea (olijfbomen) en Prunus dulcis uit alle EU-landen (en derde landen), in verband met het risico van introductie van Xylella fastidiosa;
 • Extra eisen voor planten van Lavendula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis, eveneens in verband met het risico van introductie van Xylella fastidiosa;
 • Nieuwe eisen voor planten voor opplant van Ulmus en Platanus;
 • Nieuwe eisen voor hout, houtdelen, schors en planten van Fraxinus L., Juglans ailantifolia Carr., Juglans mandshurica Maxim., Ulmus davidiana Planch. en Pterocarya rhoifolia.

Plantenziekten

Het VK neemt deze maatregelen om zich beter te beschermen tegen de introductie van bovengenoemde plantenziekten- en plagen. Deze tijdelijke maatregelen passen binnen het kader van de huidige EU-wetgeving.

De Europese Commissie beoordeelt de maatregelen verder. Mogelijk worden de eisen op termijn in de EU-wetgeving opgenomen. Of het VK moet ze aanpassen of intrekken.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer