Elies Lemkes wordt landbouwgedeputeerde Brabant

Oud-directeur Elies Lemkes van ZLTO wordt de nieuwe gedeputeerde voor Landbouw, Voedsel en Natuur in Noord-Brabant. De provincie heeft woensdagochtend de namen van het nieuwe provinciebestuur bekendgemaakt.

Elies+Lemkes+wordt+landbouwgedeputeerde+Brabant
© ZLTO

Lemkes (1957) zwaaide eind 2017 na bijna zes jaar af als algemeen directeur van ZLTO. Per 1 februari 2018 vervulde ze het lectoraat 'Duurzaam produceren' aan HAS Hogeschool. Voordat de Nuenense bij ZLTO het roer in handen nam, was ze directeur van stichting Brainport en van Brainport Development in Eindhoven.CDA heeft naast deze politieke nieuwkomer een ervaren bestuurder naar voren geschoven. Huidig Tweede Kamerlid Erik Ronnes neemt de portefeuille Ruimte en Wonen voor zijn rekening. Fractievoorzitter Ankie de Hoon: 'We zijn blij met zowel de brede politieke ervaring van Erik Ronnes, als de frisse blik van Elies Lemkes. Samen brengen zij zowel ervaring als de blik van buiten in dit college en dat is een prima combinatie.'

Nieuwkomer Lemkes en ervaren Ronnes vormen CDA-tandem in nieuw provinciebestuur


Forum

Andere nieuwkomer in het provinciebestuur is Eric de Bie van Forum voor Democratie (FvD). De huidige fractievoorzitter gaat aan de slag als gedeputeerde Energie, Erfgoed en Bestuurlijke Vernieuwing. Hij krijgt gezelschap van Peter Smit (Water en Bodem) die onlangs opstapte als wethouder van gemeente Oisterwijk. De VVD laat Christophe van der Maat (Mobiliteit, Financiën en Organisatie) en Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling) op hun post.


Wil van Pinksteren, nu fractievoorzitter van Lokaal Brabant, is de beoogd gedeputeerde voor Vrije Tijd, Bestuur en Veiligheid. De zetel van Lokaal Brabant zorgde bij het smeden van de nieuwe coalitie tussen VVD, CDA en FvD voor een meerderheid.


Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant

De nieuwe coalitie van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant presenteert donderdag om 13 uur het coalitieakkoord 'Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant'. Dan stellen ook de beoogd gedeputeerden zichzelf voor. Het nieuwe college zal waarschijnlijk tijdens de eerstvolgende Statenvergadering op vrijdag 15 mei worden geïnstalleerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer