Kabinet koopt hart uit landbouw, zegt SGP

Nog voor de commissie Remkes met haar advies voor de lange termijn aanpak stikstof is gekomen, stuurt het kabinet haar aanpak voor de lange termijn al naar de Tweede Kamer. De SGP vindt dat het kabinet hiermee het hart uit de landbouw koopt.

Kabinet+koopt+hart+uit+landbouw%2C+zegt+SGP
© Dirk Hol

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zegt in een reactie op de plannen: ‘Waarom is niet gewacht op het advies van Remkes? De minister kijkt vooral naar het uitkopen van bedrijven. Dat is duur, kost tijd en hangt als een zwaard van Damocles boven bedrijven rond Natura 2000 gebieden.’

De partij had liever gezien dat boeren rond Natura 2000 gebieden veel meer kansen werd gegund om door emissiereductie op het erf bij te dragen. ‘Dat levert veel meer stikstofwinst op en perspectief voor boeren.’

Mengvoer en emissie

‘Ik ben ook tegen de eenzijdige eisen voor mengvoer en de nieuwe emissie-eisen voor alle stallen.’ Bisschop is bang dat boeren aan handen en voeten gebonden worden, terwijl de situatie op elk bedrijf anders is.

'Waarom is niet gewacht op het advies van Remkes?'

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop

‘Dit moet je veel meer gebiedsgericht oppakken. Verder staat de duidelijke taal over wettelijke vastlegging van streefwaarden en maatregelenpakketten in schril contrast met de onduidelijkheid over het perspectief voor vergunningverlening. Hoog tijd voor een stevig debat.’

Verplichte vastlegging

De aangekondigde maatregelen behelzen 1,3 miljard euro extra voor uitkoop van landbouwbedrijven, bijna 0,5 miljard euro voor maatregelen op het boerenerf en maximering van het ruw eiwitgehalte van mengvoer.

Verder gaat het om nieuwe emissie-eisen voor nieuwe en bestaande stallen, met wettelijke vastlegging van een streefwaarde voor stikstofreductie in 2030 en van de verplichting om de genoemde bronmaatregelen te nemen.

• Lees meer: Schouten: 'Geen slot op melkveehouderij'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer