Voorbereiden+op+verlate+Omgevingswet
Nieuws
© Koen van Wijk

Voorbereiden op verlate Omgevingswet

De voorlichtingsactiviteiten over de nieuwe Omgevingswet starten de komende maanden. Ondernemers kunnen zich met hun brancheorganisaties voorbereiden op de drastisch veranderde wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) meldt dat aan de Tweede Kamer. Een definitieve datum voor de start van de wet is er nog niet. Begin april besloot het kabinet om, mede door de coronacrisis, af te zien van 1 januari 2021.

Ollongren verwacht dat eind deze maand de knoop wordt doorgehakt. Dan ligt er een nieuwe stip aan de horizon 'waar wij al onze inspanningen op richten', aldus de bewindsvrouw. De minister zoekt een compromis tussen zorgvuldigheid en snelheid. De nieuwe ingangsdatum moet in elk geval voldoende ruimte geven om het wetgevingsproces af te ronden.


Oefen en met uitvoering nieuwe systeem

Belangrijk is verder dat de autoriteiten vooraf kunnen oefenen met de uitvoering van het nieuwe systeem. De voorziene trainingen zijn afgelast, maar sinds enkele weken vinden dagelijks webinars en online spreekuren plaats.


LTO Nederland dingt aan op zorgvuldigheid bij de invoering van de Omgevingswet. 'Een gebrekkige invoering zou de vergunningverlening voor de vaak complexe bedrijfsvoering van boeren en tuinders kunnen frustreren', zegt een woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer