COV roept ketenpartijen bijeen om corona

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil spoedig overleg met ketenpartijen in de vleessector en overheidsinstanties om te beoordelen of aanvullende maatregelen nodig zijn om coronabesmettingen in slachterijen te voorkomen.

COV+roept+ketenpartijen+bijeen+om+corona
© Twan Wiermans

De organisatie is geschrokken door de virusuitbraak bij de vestiging van varkensslachterij Vion in Groenlo. Volgens COV-woordvoerder Patrick de Leede is inmiddels wel duidelijk dat slachterijen gevoelig zijn voor uitbraken van corona onder het personeel.


Ook in andere landen zijn slachthuizen getroffen. 'Het is alleen niet duidelijk waardoor dat veroorzaakt wordt. Dat willen we graag onderzocht hebben, met de expertise van andere organisaties, zodat we kunnen kijken of we aanvullende maatregelen moeten nemen in de slachterijen.'


Protocollen functioneerden probleemloos

De Leede wijst erop dat sinds het coronaprotocol begin maart in werking is getreden, de slachterijen in Nederland probleemloos hebben gefunctioneerd. 'Dat stelt ons wel gerust dat we de verwerking van vlees in Nederland op peil kunnen houden. Anderzijds zijn wij natuurlijk wel geschrokken van de uitbraak in Groenlo en als gevolg daarvan het stil leggen van deze productielocatie.'


Volgens de COV-woordvoerder is het te vroeg om nu al conclusies te trekken, zoals sommige partijen doen. 'Vakbond FNV stelt bijvoorbeeld dat het aan de arbeidsomstandigheden ligt. Wij vinden het juist belangrijk om op korte termijn alle opties te bekijken. Daarbij moet je wellicht ook kijken of privé de coronaregels en -adviezen worden nageleefd.'


Handen wassen

De hygiënestandaard in slachterijen ligt enorm hoog, verzekert De Leede. 'Net als in ziekenhuizen bijvoorbeeld moeten medewerkers enorm vaak hun handen wassen. Dat is altijd al zo, maar nu met corona is het natuurlijk extra relevant.'

Op Omroep Gelderland wordt gemeld dat medewerkers van de Vion-vestiging in Groenlo vaak over de grens in Duitsland wonen. Tegenover de omroep uit de burgemeester van het Duitse Emmerich zorgen over de woonomstandigheden van de arbeidsmigranten die ook in slachterijen werken. De regels van afstand zijn in die huizen volgens hem niet vol te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer