Krijtsuspensie over uitgereden mest

Op een perceel tussen Rhenen en Wageningen wordt een krijtsuspensie over de mest gespoten om de ammoniak te reduceren. Het is een proef van Slootsmid Mesttechniek uit Laren, Kreco krijtproducten en het Nutriënten Management Instituut (NMI).

'De eerste resultaten laten tot nu toe zien dat we een reductie van 20 procent kunnen bereiken. Maar één onderzoek is nog niks, vandaar dat we het hier nu verder gaan onderzoeken', vertelt Dennis America van Kreco. Met een speciale machine wordt de krijtsuspensie over de strook drijfmest gesprayd.

Op dit perceel wordt een aantal stukken op deze manier bemest. 'Het krijt dekt de mest af en absorbeert waarschijnlijk de ammoniak, maar dat zal uit deze proef moeten blijken', geeft America aan. Volgens de onderzoekers is er een groot verschil tussen kalk en krijt. 'Kalk en mest gaan niet samen zeggen ze altijd, maar krijt heeft een neutrale Ph. Dus dat gaat tot nu toe wel samen. Later volgt er ook nog een tweede proef, waarbij de krijt door de mest heen wordt gemengd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer