NVWA+controleert+extra+op+uitrijden+van+mest
Nieuws
© Niels de Vries

NVWA controleert extra op uitrijden van mest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de komende weken extra of boeren zich houden aan de regels voor het uitrijden van mest.

De NVWA start deze inspecties omdat vanaf 16 februari weer drijfmest mag worden uitgereden op gras- en bouwland. 'Om te voorkomen dat stikstof uit de mest onnodig in de omgeving terechtkomt, moeten de regels voor het uitrijden van mest worden nageleefd', stelt de autoriteit.

De NVWA let er onder andere op dat vaste mest of steekvast zuiveringsslib volgens de regels wordt ondergewerkt en dat de sleepvoet op de juiste grondsoort wordt gebruikt. Daarnaast bekijken inspecteurs van de NVWA of aan andere verplichtingen is voldaan, zoals die gelden voor vervoersbewijzen, wegen, monstername en AGR-GPS.

Proces-verbaal

Als inspecteurs overtredingen constateren, maken zij proces-verbaal op. Het in de fout gaan bij het emissiearm uitrijden van mest kan ook leiden tot een korting op de betalingsrechten van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer