Ontheffing+voor+proef+met+Triple+Spray%2Dmachine
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Ontheffing voor proef met Triple Spray-machine

Slootsmid Mesttechniek uit Laren krijgt ontheffing voor het op de grond aanwenden van mest met de Triple Spray-machine. Daarmee wordt een veldproef aangelegd, waarbij een krijtsuspensie aan de mest wordt toegevoegd. Die methode moet de ammoniakemissie reduceren.

De Triple Spray-machine is een een pomptankwagen met daarachter een bemestingselement die de mest vergelijkbaar met een sleepvoetbemester in strookjes tussen het gras op de grond legt.

Bij de proef wordt eerst water gesprayd over het gras waar de drijfmest moet komen. Vervolgens wordt de drijfmest in strookjes van maximaal 5 centimeter breed tussen het gras gelegd. Daarna wordt een krijtsuspensie over het strookje met drijfmest aangebracht.


Vrijkomen extra ammoniak

De gedachte hierachter is dat de krijtsuspensie de mineralisatie van de organische stof verhoogt, blijkt uit een advies van de Technische Commissie Bodem (TCB). Ook zou de toevoeging kunnen leiden tot het vrijkomen van extra ammoniak.

TCB adviseert daarom om te kijken naar het effect van deze toediening door de gewasopbrengsten en de oppervlakkige afspoeling te meten. Dat moet inzichtelijk maken of de nutriënten worden opgenomen of afspoelen.


Vier percelen

Voor deze proef worden vier percelen van 0,045 hectare bemest. Volgens een woordvoerder van Slootsmid Mesttechniek was er vorig jaar met deze bemester ook een proef op kleine schaal.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zondag
    7° / 3°
    10 %
  • Maandag
    6° / 0°
    10 %
  • Dinsdag
    6° / 1°
    10 %
Meer weer