Koeien+dagen+uit+tijdens+videovergadering
Nieuws
© Wim Ram

Koeien dagen uit tijdens videovergadering

Bedrijven kunnen sinds vrijdag videovergaderen met Lakenvelders, Groninger blaarkoppen en zwartblesschapen van veehouder Wim Ram uit het Drentse Langelo. Lakenvelder Valentina trapte vrijdag het initiatief Mooting af.

Het idee Mooting komt van Peter Neef en Joost van Eerden uit Groningen. 'Tijdens de coronacrisis vergaderen veel bedrijven online. Ik zag dat tijdens een videovergadering in Amerika gelivestreamd werd met een lama. Dat bracht mij op het idee om een boerderijdier aan de vergadering toe te voegen. Het maakt een vergadering wat luchtig, want een videovergadering kan soms wat saai worden', beargumenteert Neef.

Een andere beweegreden is om de afstand tussen boeren en het bedrijfsleven te verkleinen. 'Wij willen boeren en het bedrijfsleven met elkaar verbinden. We verwachten vooral animo van bedrijven uit de Randstad', zegt Neef die onlangs zijn marketingstudie heeft afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Grootste gedeelte naar boer

Een kwartier kijken naar een herkauwende koe kost het bedrijf dat een dier 'inhuurt', 30 euro. Hiervan gaat het grootste gedeelte naar de boer, stelt Neef. Een klein deel ontvangen de initiatiefnemers, die verder in het concept willen investeren.

Het duo raakte in contact met vleesveehouder Ram, nadat Neefs moeder de boerderijwinkel op de Blakervelderhoeve in Langelo had bezocht. De ondernemer was meteen te porren voor het idee. Ram houdt vijftig Lakenvelders, vijftig Groninger blaarkoppen en zwartblesschapen. 'Normaal gesproken hebben we hier open dagen. Deze gaan niet door vanwege de coronacrisis. Dit is iets nieuws. Het kan een mooie aanvulling zijn op de bedrijfsborrel die veel bedrijven vrijdag houden.'


Nieuwsgierige koe

De ondernemer rasterde vrijdag een stuk grasland af om de rode Lakenvelder Valentina goed in beeld te kunnen krijgen. 'Het is een makke koe. Ze is nieuwsgierig. Daar hebben we de dieren ook op geselecteerd. Wij verwachten dat ze wat uitdagend is naar de camera. En als ze aan het herkauwen is, is dat ook goed. Dat is rustgevend.'

Ram wil meer camera's plaatsen als hij over zes weken start met het melken van de koeien. 'Ik ben van plan om camera's neer te zetten in het strohok en in de melkstal. Dan kunnen bezoekers live zien wanneer we aan het melken zijn en wanneer de koeien afkalven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer