USDA voorspelt recordvolume tarwevoorraad

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaat uit van een grotere beschikbaarheid van tarwe in het seizoen 2020-2021. Dat moet resulteren in meer internationale handel, een recordverbruik en stijging van de wereldvoorraden met 5 procent.

USDA+voorspelt+recordvolume+tarwevoorraad
© Haijo Dodde

Dat blijkt uit het World Agricultural Supply and Demands Estimate (WASDE)-rapport van de maand mei. Dit rapport bevat de eerste prognoses van wereldwijde opbrengsten, consumptie en voorraden voor het seizoen 2020-2021. USDA gaat in eerste instantie uit van een wereldoogst aan tarwe van 768 miljoen ton. Dat is een fractie (+ 0,5 procent) meer dan vorig jaar.

De verwachting is dat met name in de Verenigde Staten, de Europese Unie en ook Oekraïne minder tarwe geproduceerd wordt dan voorgaande jaren. Voor de VS en de EU is dit gebaseerd op een iets kleiner areaal en lagere opbrengsten per hectare. Oekraïne komt volgens de prognose net niet aan de recordproductie van vorig jaar.


Grotere oogst Australië

Landen met grotere oogsten zijn onder meer Argentinië, Australië, Rusland en Canada. Voor Australië voorspelt USDA een productstijging van maar liefst 58 procent. Dat heeft alles te maken met de lage producties vanwege droogteschade in de afgelopen twee groeiseizoenen. De geraamde tarweoogst voor Australië komt op 24 miljoen ton.

De toenemende vraag vanuit landen als onder meer China, Marokko, de EU, Algerije, Irak en Oezbekistan zorgt ervoor dat internationale handel in tarwe stijgt van 183,4 miljoen ton naar 188 miljoen ton. Rusland blijft in de voorspellingen van USDA de grootste exporteur met 35 miljoen ton op jaarbasis. De EU handhaaft zich als tweede exporteur, maar wel met een kleiner aandeel dan vorig jaar op de wereldmarkt.


Minder tarwe in veevoer

Het wereldwijde verbruik van tarwe neemt volgens de eerste prognoses toe met bijna 5 miljoen ton tot 753,5 miljoen ton. Volgens USDA is dat een record. De grotere consumptie is toe te schrijven aan de verwerking van meer tarwe tot hoogwaardig voedsel en de toepassing voor industriële doeleinden. Het aandeel tarwe voor veevoer daalt als gevolg van de verwachte grotere beschikbaarheid van mais.

De tarwebalans voor 2020-2021 op basis van de USDA-cijfers resulteert uiteindelijk in een theoretische eindvoorraad op 1 juli 2021 van 310 miljoen ton. Dat is 5 procent meer dan de berekende eindvoorraad voor het huidige seizoen en daarmee bereikt de wereldvoorraad aan tarwe een recordvolume. China is goed voor 52 procent van de tarwe-opslag wereldwijd.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf
Downloads
USDA-rapport

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer