Amerikanen verwachten grotere tarwevoorraad

De Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht op basis van de laatste WASDE-rapport dat de wereldvoorraden voor tarwe komend seizoen opnieuw stijgen.

Amerikanen+verwachten+grotere+tarwevoorraad
© Nieuwe Oogst

Op basis van het WASDE-rapport dat deze week is gepubliceerd gaat USDA voor komend seizoen uit van een eindvoorraad van tarwe wereldwijd van 249,23 miljoen ton. Dat is de theoretische voorraad per 1 juli 2017 en deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 17,6 weken consumptie.

De eindvoorraad voor tarwe per 1 juli 2016 berekent USDA op 241,03 miljoen ton. Dit betreft overigens nog steeds een prognose omdat de definitieve productiecijfers van oogst 2015 officieel nog niet bekend zijn.

Meer tarwe in VS en Rusland

De productie van tarwe wereldwijd raamt USDA op 744,72 miljoen ton, dat is ruim 9 miljoen ton meer dan het seizoen 2015-2016. De grotere productie van dit seizoen komt vooral voor rekening van de Verenigde Staten (VS) en Rusland. De VS oogst dit jaar volgens de laatste prognose 62,86 miljoen ton tarwe ten opzichte van 56,12 miljoen ton vorig jaar. Rusland verwacht dit jaar een tarweoogst van 72 miljoen ton en dat is 11 miljoen ton meer dan het voorgaande seizoen.

Vooral de Europese Unie (EU) oogst met 143,6 miljoen ton aanzienlijk minder dan vorig jaar toen de productie uitkwam op ruim 160 miljoen ton.

Productieoverschot

Vanwege de tegenvallende productie daalt de EU op de ranglijst van exporterende landen van de eerste positie naar de derde. Naar verwachting exporteert Rusland met 30 miljoen ton komend jaar de meeste tarwe, gevolgd door de VS met 26,54 miljoen ton.

Voor het verbruik van tarwe gaat USDA uit van een stijging van 711,65 miljoen ton tot 736,52 miljoen ton. Het productieoverschot is daarmee minder groot dan in het seizoen 2015-2016, maar zorgt wereldwijd dus wel voor een grotere tarwevoorraad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer