'Grootste tarwe-export uit Rusland'

Rusland wordt dit seizoen wereldwijd de grootste exporteur van tarwe. Deze verwachting spreekt het United States Department of Agriculture (USDA), het Amerikaanse ministerie van Landbouw, uit.

%27Grootste+tarwe%2Dexport+uit+Rusland%27
© Twan Wiermans

Volgens het USDA voert Rusland zo'n 30 miljoen ton uit. De wereldwijde handel met tarwe houdt het ministerie voor ruim 170 miljoen ton, waardoor het Russische aandeel op ruim 17,5 procent uitkomt. De tarweoogst in Rusland schat het USDA in op 70 miljoen ton.

Uit cijfers van de International Grains Council (IGC) blijkt dat in Rusland en omringende landen als Oekraïne en Kazachstan de oogst flink toeneemt ten opzichte van het afgelopen jaar. Volgens de laatste raming van het bureau valt de oogst in dit gebied ruim 4 miljoen ton hoger uit dan in het afgelopen seizoen. De productie in Rusland wordt 20 procent hoger ingeschat.

Verenigde Staten

Ook de tarwe-export van de Verenigde Staten dijt dit seizoen uit als gevolg van een grotere oogst. In Noord-Amerika halen akkerbouwers dit jaar zo'n 95 miljoen ton tarwe van het land, een volume dat bijna 10 procent groter is dan in 2015.
Van de 63 miljoen ton tarwe die telers in de Verenigde Staten verbouwen, wordt ongeveer 26 miljoen ton over de grens afgezet. Hiermee zijn de Verenigde Staten de derde exporteur.

Tussen Rusland en de Verenigde Staten nestelt zich de Europese Unie (EU), doorgaans 's werelds grootste handelaar in tarwe. Door slechte groeiomstandigheden, veroorzaakt door hevige regenval, ligt de tarweproductie in de EU volgens de laatste IGC-schatting op 153 miljoen ton, ruim 10 miljoen ton onder het niveau van 2015. Dit heeft tot gevolg dat de EU met 27 miljoen ton minder uitvoert dan gewoon is.

Tarweoogst wereldwijd

De IGC schat de tarweoogst in de wereld op 735 miljoen ton in, een productie die nagenoeg gelijk is aan die van vorig jaar. De cijfers van de IGC zijn van eind juli. Inmiddels heeft het USDA hier een schepje bovenop gedaan. In de 'World Agricultural Supply and Demand Estimates Report' van 12 augustus komt het Amerikaanse ministerie tot de conclusie dat de mondiale tarweoogst 743 miljoen ton groot zal zijn.

Dit is 8 miljoen ton meer dan in het seizoen 2015-2016. De voorraden nemen door de overvloedige oogsten toe, is de verwachting van het USDA. Behalve in Rusland en Noord-Amerika vallen de oogsten ook in Zuid-Amerika en Australië groter uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer