Stikstofdashboard: een overzicht van bereikte resultaten

Met de Kamerbrief van 24 april is voorlopig het einde van de landelijke beleidsvorming bereikt. Het stikstofdossier verplaatst zich nu grotendeels naar de provincies en wordt vertaald in provinciaal beleid binnen de landelijk vastgestelde kaders. Gebiedsprocessen zullen hierbij een wezenlijke rol spelen. Dit concludeert LTO Nederland.

Stikstofdashboard%3A+een+overzicht+van+bereikte+resultaten
© Jan van Liere

'De regionale LTO's zullen hier samen met LTO Nederland in het belang van de boer en tuinder dan ook nauw bij betrokken blijven', aldus LTO. Na de Raad van State-uitspraak op 29 mei 2019, toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) viel, heeft LTO in de zomer diverse standpunten bepaald en op basis hiervan een inbreng bij de commissie-Remkes geleverd.

In oktober, november en december vorig jaar hebben het kabinet en de provincies verschillende toezeggingen gedaan: geen krimp, geen gedwongen uitkoop en een kritische blik naar de Natura 2000-gebieden. Voor de overige punten van inzet formuleerde LTO Nederland zeven speerpunten. Op een aantal punten moesten toezeggingen worden uitgewerkt of moesten er nog keuzes worden gemaakt.

Een aantal zeer diverse organisaties, op het stikstofdossier verbonden in het Landbouw Collectief, heeft toen een gezamenlijk plan opgesteld om de stikstofemissie terug te dringen.


Afstemming beleid provincies

Met de Kamerbrief is duidelijk waar het kabinet voor staat. De uitwerking is nu grotendeels aan de provincies. Groot risico is echter dat er grote verschillen per provincie gaan ontstaan. Het is daarom cruciaal om in gebieden en op provinciaal niveau tot een beleidskader te komen waar boeren en tuinders volop invloed op kunnen uitoefenen.

• Zie bijlage voor een bijgewerkte stikstofdashboard met een overzicht van bereikte resultaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer