Boeren+voeren+%27vrijheidsactie%27%2C+eigenaar+land+riskeert+boete
Nieuws
© Thijs Wieggers

Boeren voeren 'vrijheidsactie', eigenaar land riskeert boete

Zo'n 250 boeren zijn donderdagavond samengekomen in het Achterhoekse Mariënvelde om een vrijheidsactie te houden. De demonstratie was in strijd met de noodverordening die geldt vanwege de coronacrisis, laat de burgemeester van Oost Gelre via Omroep Gelderland weten. De eigenaar van de grond waarop de actie plaatsvond, riskeert een boete van 4.000 euro.

De actie was een initiatief van Voll Gass Holten. Van de actie zijn dronebeelden gemaakt die Farmers Defence Force 5 mei op Bevrijdingsdag via YouTube uitzendt, geeft melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde aan.

De actie vond op het land van Wieggers plaats nadat de boeren voor een ander protest geen vergunning kregen. Wieggers vindt niet dat de boeren in strijd met de coronaregels hebben gehandeld. 'We hadden 6 hectare tot onze beschikking. En we hebben bordjes geplaatst dat boeren 1,5 meter afstand moesten houden. Hier hebben we de mensen ook op aangesproken.'


Meten met twee maten

Dat de gemeente dat anders ziet, vindt hij onterecht. 'Er wordt met twee maten gemeten. Bij de Ikea in Duiven mogen wel honderden auto's op de parkeerplaats staan. En ook in een supermarkt lopen klanten dichter bij elkaar dan wij op het land.'

Over de boete van 4.000 euro die hij kan krijgen, maakt Wieggers zich geen zorgen. 'Collega-boeren hebben al aangeboden mee te willen betalen als ik een boete krijg.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer