Agractie stapt naar rechter voor halvering vliegverkeer

Agractie wil met een halvering van het vliegverkeer boven Nederland het uitkopen van veehouderijen voorkomen. De boerenactiegroep stapt daarvoor naar de rechter.

Agractie+stapt+naar+rechter+voor+halvering+vliegverkeer
© Peter Smit

Naast de juridische aanpak van het vliegverkeer vraagt Agractie verschillende politieke partijen om het voorstel op te nemen in het verkiezingsprogramma. Daarnaast pleit de organisatie voor een vermindering van de uitstoot door accijnzen op kerosine, een vliegtax en de opkoop van vliegtuigen en vliegmaatschappijen door de overheid.

Agractie stelt voor om hier de stikstofmiljarden, die vorige week bekend werden gemaakt, voor in te zetten. Ook dient er een goede afvloeiingsregeling te komen voor medewerkers werkzaam binnen de luchtvaart.


Door de maatregelen moet het vliegverkeer boven Nederland in tien jaar halveren. De coronacrisis heeft volgens Agractie duidelijk gemaakt dat veel zakenvluchten kunnen worden vervangen door online vergaderen. Goedkope vakantievluchten noemt de actiegroep in het licht van de klimaatopgave niet meer van deze tijd.

Vermindering depositie

Op basis van CBS-cijfers berekent Agractie dat de Nederlandse luchtvaart 15 procent van de NOx stikstof produceert. Naast vermindering van depositie op de natuur, zou dit ook ruimte bieden voor de woningbouw en andere economische ontwikkelingen.

Agractie denkt dat door inkrimping van de luchtvaart het extern salderen van veehouderijen kan worden voorkomen. 'Een uitruil dus van 'groene stikstof', waarvan planten groeien, voor vervuilende 'grijze stikstof', door verbranding van fossiele brandstoffen', meldt Agractie.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer