Davey van Aken

Davey van Aken

Davey van Aken is onlinemediaspecialist. Hij beheert de sociale media en ondersteunt Nieuweoogst.tv.

Contact

Artikelen door Davey van Aken

Podcast: Carbon farming, is dat iets voor u?

Algemeen

Voor boeren is een grote rol weggelegd in de strijd tegen klimaatverandering. De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden en zo het CO2-gehalte in de lucht terug te dringen.

Delphy start proef irrigeren op basis van data

Akker- & Tuinbouw

Delphy Akkerbouw heeft op twee bedrijven proeven aangelegd waarbij het irrigatiemoment en de hoeveelheid worden bepaald door op data gebaseerde softwaremodellen.

Afzet producten via korte ketens in de lift

Algemeen

Het aantal agrarische bedrijven dat zijn producten afzet via een korte keten, is in de periode 2017-2020 met ruim een kwart toegenomen. Dit blijkt uit de monitor Korte ketens van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie...

Podcast: Werken met jongeren

Algemeen

Wil jij je verdiepen in goed werkgeverschap? Luister dan naar de podcasts van Werkgeverspraat, de podcast voor en door werkgevers uit de land- en tuinbouw. Een initiatief van Werkgeverslijn.

LTO beantwoordt ledenvragen over versnellingsprogramma stikstof

Algemeen

LTO Nederland presenteerde dinsdag samen met VNO-NCW, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten een voorstel om versneld uit de stikstofcrisis te komen. LTO hield diezelfde avond nog een webinar om vragen van leden...

Podcast: Hoe zorg je ervoor dat werknemers fit en vitaal blijven?

Algemeen

Wil jij je verdiepen in goed werkgeverschap? Luister dan naar de podcasts van Werkgeverspraat, de podcast voor en door werkgevers uit de land- en tuinbouw. Een initiatief van Werkgeverslijn.

Vion verlaagt CO2-uitstoot in levensmiddelentransport

Veehouderij

Slachterijconcern Vion wil het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van zijn wagenpark op de Duitse wegen in de komende jaren tot 8 procent verminderen.

Inventarisatie weidevogels op bijna 10.000 hectare

Regio West

Agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken laat ook dit jaar weidevogels in een deel van haar werkgebied tellen. Het gaat om de inventarisatie van weidevogels op bijna 10.000 hectare. Hiervoor is opdracht gegeven aan een ecologisch...

Podcast: het plattelandsdebat 2021

Algemeen

Acht kandidaat-Kamerleden hebben donderdag 11 maart een messcherp debat gevoerd op het boerenerf. Dit plattelandsdebat van Nieuwe Oogst werd geleid door Roelof Hemmen.

Podcast: Groot deel boeren en tuinders zegt vertrouwen in kabinet op

Algemeen

De aanpak van de stikstofcrisis heeft het vertrouwen in de politiek onder boeren en tuinders flink aangetast. Bij maar liefst 63,1 procent is het vertrouwen gedaald. Dit zorgt ervoor dat 41,7 procent van de boerenstemmen op 17 maart naar een andere...

Vogelgriep vastgesteld bij hobbypluimvee Mijdrecht

Veehouderij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dat in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen Voorst, provincie Utrecht) bij een hobbylocatie met diverse vogels vogelgriep (H5) is vastgesteld.

Eigenaren Chickfriend worden vervolgd

Veehouderij

Twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend uit Barneveld worden vervolgd door het Openbaar Ministerie in de fipronil-affaire uit 2017. Dat meldt de NOS.

Agripers start nieuw online platform over smartfarming

Algemeen

Uitgeverij Agripers van Nieuwe Oogst lanceert een nieuw onlineplatform: Smartfarming.nl.

Van der Plas: een heel bijzonder gevoel

Algemeen

Caroline van der Plas is tijdens de ledenvergadering officieel gekozen tot lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB). De plattelandspartij doet de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 voor het eerst mee aan de verkiezingen. De partij...

Podcast: Rabobank wil meer sturing geven

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Podcast: 'We willen geen tekentafelbeleid'

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Podcast: 'Nu werken aan houdbare langetermijnoplossingen'

Veehouderij

Regelmatig hoort u bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen u mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

LTO Noord verbolgen over beregeningsverbod Hunze en Aa's

Regio Noord

Waterschap Hunze en Aa's heeft zonder afstemming met de agrarische sector vrijdag per direct een verbod ingesteld om overdag te beregenen. Het verbod geldt zowel voor grondwater als oppervlaktewater.

Podcast: 'Mentaal fit en gezond boerenverstand'

Algemeen

Regelmatig hoort u bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen u mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Webinar: Mentaal Fit & Gezond Boerenverstand

Algemeen

Hoe blijf je als boer mentaal gezond? Deze vraag werd dinsdag 7 juli behandeld in het webinar Mentaal Fit & Gezond Boerenverstand van LTO Noord. Praktische tips kwamen aan de orde, maar er was ook veel ruimte voor vragen.

Boeren mogen tot 22 uur protesteren bij Binnenhof

Algemeen

Boeren krijgen tot 22 uur donderdagavond de gelegenheid met hun trekkers te demonstreren bij het Binnenhof, maakte de politie via Twitter bekend.

Podcast: 'Boer-tot-bordstrategie veraf van boerenpraktijk'

Algemeen

De voorstellen van Eurocommissaris Frans Timmermans voor de verduurzaming van de Europese landbouw vallen niet in goede aarde. Zijn boer-tot-bordstrategie staat volgens critici veraf van de huidige boerenpraktijk.

Podcast: 'Zorg om markttoegang, afzet en arbeid'

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers. Daarom onze eerste podcast over de...

Stikstofdashboard: een overzicht van bereikte resultaten

Algemeen

Met de Kamerbrief van 24 april is voorlopig het einde van de landelijke beleidsvorming bereikt. Het stikstofdossier verplaatst zich nu grotendeels naar de provincies en wordt vertaald in provinciaal beleid binnen de landelijk vastgestelde kaders....

CBL: 'Wij zijn not amused'

Algemeen

Directeur Marc Jansen van het CBL is 'not amused' met de uitspraken van Dirk Duijzer van Topsector Agri & Food.

Boeren daten met samenleving op Valentijnsdag

Algemeen

In 2019 kon men letterlijk en figuurlijk moeilijk om ze heen: de boeren. Aanleiding voor een groep boeren om op Valentijnsdag het gesprek aan te gaan met mensen buiten de wereld van de land- en tuinbouw.

Gelukkig nieuwjaar!

Algemeen

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2020. Ook in het nieuwe jaar agrarisch nieuws voor en van boeren, actuele marktcijfers en nieuws uit eigen regio.

De laatste drukke dagen van het jaar

Akker- & Tuinbouw

Bij Amarylliskwekerij Van Geest in 'S Gravenzande zijn de laatste drukke dagen van het jaar aangebroken.

Startdatum nieuw seizoen Boer zoekt vrouw bekend

Algemeen

De startdatum van het nieuwe seizoen Boer zoekt vrouw is bekendgemaakt. De reeks nieuwe afleveringen start een week na de finale van Heel Holland bakt.

Boerenactie: van Vlagtwedde naar Eemshaven

Algemeen

Honderden boeren voerden woendagochtend actie tegen het stikstofbeleid. Zo is er actie gevoerd bij onder andere de Eemshaven en overheidsgebouwen.

LTO-leden gaan voor publieksvriendelijke acties

Algemeen

LTO Nederland hield begin deze maand een digitale enquête over de belangenbehartiging rondom de stikstofimpasse. De impact en het belang van beleidskeuzes die de overheid tot nu toe heeft gemaakt, worden getoetst. Leden werd gevraagd om hun ideeën...

Noord-Holland neemt aangepaste beleidsregel stikstof aan

Algemeen

De provincie Noord-Holland heeft de beleidsregel over stikstof op bepaalde punten aangepast. De koppeling met dierrechten is losgelaten en ondernemers mogen de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en...

TV: Kabinet pakt stikstof via voerspoor aan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kabinet gaat stikstofproblematiek via voerspoor te lijf, glastuinders bieden petitie tegen stroomtaks aan, aantal educatieboerderijen met keurmerk stijgt en Noord-Holland handhaaft stikstofregels.

TV: Landelijke protestactie brengt veel boeren op de been

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: tweede landelijke protestactie brengt veel boeren op de been, misleiding door verkoop slechte tulpenbollen, GroentenFruit Huis waarschuwt voor gevolgen brexit en VVD wil geen krimp Nederlandse veestapel.

Boeren tegen afspraken in Malieveld op

Algemeen

Tientallen boeren zijn woensdagochtend tegen de afspraken in toch met hun trekkers het Malieveld in Den Haag opgereden. Het terrein staat inmiddels weer aardig vol landbouwvoertuigen.

Terugblik boerenprotest

Veehouderij

Boeren protesteerden maandag bij de provinciehuizen in Noord-Nederland. LTO Noord organiseerde de actie

Dossier Boerenprotest op Nieuwe Oogst

Algemeen

Volg ons dossier #Boerenprotest op NieuweOogst.nl. Nieuwsartikelen, nieuwsvideo's en uitzendingen omtrent de protestacties verzameld op een overzichtelijke dossierpagina.

TV: Voor varkenshouderij is de maat vol

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: POV schort alle overleg met landbouwministerie op en LTO stelt ultimatum, loonbedrijf Sandee werkt als eerste met Ventor 4150 zelfrijdende vierrijige aardappelrooier met loofklapper en Achterhoekse boeren blokkeren...

Beleef boerenprotest opnieuw via liveblog

Veehouderij

Het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag zit er op. Tijdens de Agractie lieten de vele duizenden boeren van zich horen. Beleef de dag opnieuw met ons liveblog.

Groot deel Nederlanders staat achter protesterende boeren

Algemeen

Een overgroot deel van de Nederlanders staat achter de protesterende boeren, dat meldt Hart van Nederland.

Grote groepen boeren onderweg naar Den Haag

Algemeen

De eerste boeren die morgen gaan demonstreren in Den Haag zijn maandagavond vertrokken uit onder meer Texel en provincie Groningen, meldt de NOS.

TV: Gedwongen krimp veestapel onbespreekbaar

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: gedwongen krimp veestapel als oplossing van stikstofprobleem voor LTO onbespreekbaar, Russische varkenshouderij ontwikkelt zich met staatssteun stormachtig en aardappelverwerkers gebruikten in augustus 345.000 ton...

TV: LTO steunt boerenactie

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO steunt boerenactie, termijnnotering aardappel veert op en demodag driftreducerende spuittechnieken.

TV: Landbouw komt amper aan bod in Troonrede

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: weinig aandacht voor land- en tuinbouw in Troonrede, boerendochter vlogt met minister Schouten op Prinsjesdag en demonstratie gerichte onkruidbestrijding in grasland.

Stopzetting Gronings gas heeft nauwelijks effect op glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Het kabinet wil dat er veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. 'Voor de glastuinbouw heeft dit nauwelijks gevolgen', stelt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland op de...

Boer houdt vast aan oude vertrouwde voermethode

Algemeen

77 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft al meer dan vijf jaar hetzelfde voersysteem. 95 procent wil dit de komende vijf jaar ook niet veranderen, blijkt uit het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

TV: De toekomst ligt in Ens

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders actief helpen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, stichting Future Food Production opent Akker van de Toekomst in Ens en Europese subsidie aanvragen blijkt te complex.

TV: Zelf oogsten bij de Lelystadse boer

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: zelf oogsten bij de Lelystadse boer, D66 vindt dat halvering veestapel ruimte biedt ruimte woningbouw en NVWA strijdt voor plantgezondheid.

'Ik weet inmiddels de weg in Brussel'

Algemeen

Iris Bouwers (26) start 1 oktober als lobbyist van LTO Nederland in Brussel. Ze was vrijdag te gast in de studio van NieuweOogst.tv om over haar nieuwe functie te vertellen. 'Ik weet inmiddels de weg in Brussel.'

TV: Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitsers

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Peter de Gendt begint met perenpluk, 'De meeste vlinders vang ik in de vogelakker' en Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitsers.

TV: Boerenvertrouwen op laagste punt in 3 jaar

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boerenvertrouwen op laagste punt in 3 jaar, Deense haspel rijdt en rolt zelfstandig en moeizaam seizoen blauwe bessenteelt.

'Voedselpartij' stapt in politiek

Algemeen

De groep BoerBurgerBeweging wil als politieke partij deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. De nieuwe partij wil daarmee eerlijk voedsel op de politieke agenda zetten.

Muizen- en rattenplaag op komst in Nederland

Algemeen

Er gaat een streep door ratten- en muizengif. Goed voor roofvogels. Maar slecht voor onbeschermde stallen en steden. Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan, meldt De...

Esther de Snoo nieuwe hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Algemeen

Esther de Snoo start per 1 oktober als de nieuwe hoofdredacteur van land- en tuinbouwvaktitel Nieuwe Oogst. Ze is de opvolger van Patrick Bramer.

TV: Geen zomerbloemkool door droogte

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: tientallen vrachtwagens water tegen de droogte, vorig jaar ging het helemaal mis bij akkerbouwer Andre Slootmaker in het Zeeuwse Nieuwerkerk en het percentage telers dat wil uitbreiden in de boomkwekerij stijgt.

Verkoop vleesvervangers flink omhoog

Veehouderij

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat steeds meer mensen in Nederland vleesvervangers kopen. De verkoop van vleesvervangers is volgens het onderzoek met 51 procent toegenomen sinds 2017.

42.000 leghennen dood door brand in Niawier

Veehouderij

Op een leghennenbedrijf in het Friese Niawier zijn vanmorgen 42.000 kippen om het leven gekomen door een brand.

TV: Grote aardbeien in hete zomer

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Limalexia biedt grote aardbeien in hete zomer, jongeren vloggen weer over bijbaan in de kas en boeren delen producten uit tijdens Nijmeegse Vierdaagse.

TV: Boeren houden vee koel

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren houden hun vee koel om hittestress te voorkomen, bruingemarmerde schildwants in opmars en zorgen over leefbaarheid platteland.

TV: Bijenpopulatie neemt toe op platteland

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: bijenpopulatie neemt toe op platteland, keurmerk Flexwonen voor aardbeienteler en verzekeraar Univé roept veehouders op extra alert te zijn op hooibroei.

TV: 'Geen asbestverbod, maar wel blijven saneren'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren die al asbestsanering hebben gepland, kunnen deze het beste doorzetten, studenten van Aeres HBO Dronten ontwikkelden systeem dat eenvoudig water aan rantsoen toevoegt en bioboeren strijden voor vrijstelling...

TV: Veehouder bang dat extremisten bedrijf bezetten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren protesteren na aardbeving in Groningen, ruim 70 procent van de varkens- en pluimveehouders is bang dat extremisten bedrijf bezetten en biologische bestrijding met een kleurtje.

Uienvlieg bestrijden met steriele vliegen

Akker- & Tuinbouw

Door gekweekte en gesteriliseerde uienvliegen in een perceel uien los te laten, worden de eitjes van de wilde uienvlieg niet bevrucht. Op een Fries perceel in Nes passen ze deze biologische bestrijding toe.

TV: Aan de slag met stikstofreductie

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouderij aan de slag met stikstofreductie, drone meet biomassa gras bij melkveehouder Rick Berntsen in Azewijn en welke asperges zijn het lekkerst?

Biologische landbouw wint terrein

Biologische landbouw

De biologische landbouwsector is in 2018 verder in omvang toegenomen, meldt ABN Amro. De biologische veestapel groeide met 10 procent en het areaal biologische landbouw steeg met 3 procent naar ruim 58.000 hectare.

Yvon Jaspers stopt voorlopig samenwerking ForFarmers

Algemeen

Presentatrice Yvon Jaspers zal voorlopig niet meer aan de slag gaan voor ForFarmers. Dat blijkt uit een bericht dat het veevoerbedrijf onder zijn personeel heeft verspreid.

TV: Aardappelproef met breedspoortrekker

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: topdrukte op vroegveildag, aardappelproef met breedspoortrekker en Jersey-koeien doen het goed in Dalfsen.

TV: Groningse steun voor natuurinclusieve landbouw

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Groningse steun voor natuurinclusieve landbouw, LTO adviseert schapen te vaccineren en boerderij Polderzicht decor voor theaterstuk Boer zoekt vrouw.

TV: Eerste mais op hoge zandgrond gezaaid

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Loonbedrijf De Lange uit Ens zaait in één werkgang erwt, gerst en gras, eerste mais op hoge zandgrond gezaaid en Agroloket voor ideeën over kringlooplandbouw.

TV: Tachtig herten vreten weiland kaal

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: schoon water centraal tijdens Kom in de Kas, tachtig herten vreten weiland kaal en certificaat Groenkeur voor boomkwekerij De Spankert.

TV: Hoog kalversterftecijfer verlaagd

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: hoog kalversterftecijfer verlaagd, Hans Huijbers heeft 'alles gegeven', begonia is om 'kleurenpracht' woonplant van april en vochtige percelen voor succesvol broedseizoen.

Behandeling melkziekte verschuift van infuus naar bolus

Veehouderij

De behandeling van melkziekte verschuift van het geven van een infuus richting – preventief en curatief – toedienen van een bolus. Dierenarts Jos van Embden van Crimpenerwaert Dierenartsen: ‘Als er op een bedrijf problemen zijn met melkziekte of...

TV: Kalversterfte moet omlaag

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kalversterfte moet omlaag, begonia vanwege kleur woonplant van april, waarschuwingsborden houden toerist uit bollenveld en koeien paraderen door binnenstad van Kampen.

TV: Katja Schuurman laat koeien naar buiten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: op de trekker naar het stembureau, 'Het beste idee van Varkensland' wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden, EU pakt Oekraïense kippenvleesexport aan en Katja Schuurman laat koeien naar buiten.

Xylella-besmetting in Toscane

Akker- & Tuinbouw

LTO-vakgroep Bomen en vaste planten is onlangs geïnformeerd over besmettingen met Xylella fastiosa van diverse waardplanten in de groene ruimte op een schiereiland in Toscane eind 2018.

Kringlooplandbouw als basis voor afstudeeronderzoek

Veehouderij

Een half jaar geleden werd door landbouwminister Carola Schouten een stip aan de horizon gezet met haar visie op de toekomst. Kringlooplandbouw was het toverwoord.

Rabobank: 2018 was een goed jaar

Algemeen

Rabobank heeft in 2018 een nettowinst geboekt van 3.004 miljoen euro. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2017. Door deze positieve financiële resultaten heeft de bank haar buffers versterkt.

TV: Kipster Academy voor innoverende boeren

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Kipster Academy voor innoverende boeren, buurtbewoners bewaken de vorige week afgebrande varkenshouderij in Biezenmortel en de sloopregeling voor de nertsenhouderij moet dringend worden aangepast.

TV: toomgrootte opnieuw ter discussie

Veehouderij

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte vanwege de biggensterfte begrensd. POV-voorzitter Linda Janssen vindt dat een te makkelijke conclusie. In de studio van Nieuwe Oogst TV vertelt ze waarom.

TV: Schouten introduceert garantieregeling

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: landbouwminister Carola Schouten introduceert garantieregeling jonge boeren, Nederlandse uienexport loopt dit seizoen bijna 100.000 ton achter, melkveehouder Sietze Henk Haytema roodbontfokker van het jaar en...

TV: Verlichte trekkeroptocht door Drimmelen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkgeitenhouderij gaat medicijngebruik centraal registreren, varkenshouder moet noodplan Afrikaanse varkenpest hebben, veel steun voor actie btw-vrije groente en fruit en vakgroep Vleesveehouderij trapt...

Gelukkig nieuwjaar!

Algemeen

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2019.

Jaaroverzicht 2018 (deel 2)

Algemeen

Een bijzondere editie van het Nieuwe Oogst Agrarisch Journaal. We blikken terug op het afgelopen jaar.

Jaaroverzicht 2018 (deel 1)

Algemeen

Een bijzondere editie van het Nieuwe Oogst Agrarisch Journaal. We blikken terug op het afgelopen jaar.

Actie voor vergoeding droogteschade

Algemeen

Droogteschade.nl start een actie voor boeren en tuinders om droogteschade door grondwateronttrekking vergoed te krijgen. Volgens Rein Philips krijgen boeren vaak geen of te weinig schadevergoeding. In de studio van NieuweOogst.tv legt hij uit wat...

Veehouder Jan Bronninkreef wint Expeditie Robinson

Algemeen

Melkveehouder Jan Bronninkreef uit Holten heeft donderdag de finale van televisieprogramma Expeditie Robinson gewonnen. Een droom die waarheid werd, maar die het leven ook op zijn kop zette. Als boer een maand lang van huis gaan, is nog niet zo...

Voorbereiden op de brexit blijkt mogelijk

Algemeen

Na een turbulente week in de Britse politiek lijkt een zachte brexit ver weg. In de studio van NieuweOogst.tv legt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland uit wat dit voor boeren betekent. Voorbereiden blijkt mogelijk.

TV: Schouten wil nieuwe generieke korting voorkomen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Schouten wil nieuwe generieke korting voorkomen, Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe en eerste bananen geoogst in de kas van Wageningen...

Koeienpraat bindt leden fokveeclub

Veehouderij

Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe. Maar het gaat de leden niet alleen om de koeien. Gezelligheid en sociaal contact spelen ook een belangrijke rol.

Groninger Blaarkop hoort bij de Drents Big Vief

Veehouderij

Deelnemers aan de fietssafari's van Drents Big Vief, die vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe plaatsvinden, komen onderweg oog in oog te staan met een beetje vreemde eend in de bijt: de Groninger Blaarkop.

TV: Melkveehouder voert elektrisch

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouder voert elektrisch, kenteken en apk-plicht voor trekkers, alles draait om klimaat tijdens LTO Noord-ledendag en dit jaar honderdduizend biologische varkens geslacht.

De feiten: kenteken en apk-plicht trekkers

Algemeen

Landbouwtrekkers die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur, worden kentekenplichtig. In de studio van NieuweOogst.tv gaan we met Alfred Jansen van LTO Nederland dieper in op de kenteken- en apk-plicht.

TV: Hoog niveau Holsteiners bij HHH

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Nederlandse fruitexporteurs mogen appels en peren verkopen in Colombia, melkveehouder Marco Heijblok maakt mengkuil van mais en hele voederbieten en topfokkers tonen tijdens de Holland Holstein-show (HHH) hun koeien.

TV: Eerste winterboerenkool geoogst

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: een 360 graden verbeelding op ooghoogte, extra aandacht voor zeldzame landbouwrassen en eerste winterboerenkool geoogst.

Zo verlaag je de opfokkosten en verhoog je de melkproductie

Veehouderij

Het jongvee is de toekomst van een melkveebedrijf: een goede kalveropfok is de basis voor gezond en goed producerend melkvee. Toch is er op veel bedrijven nog winst te halen als het over de jongveeopfok gaat, met name in de startfase.

TV: Mest uit vrijloopstal naar fruitteler

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: mest uit de vrijloopstal van melkveehouder Rik Lagendijk uit Diessen gaat naar een fruitteler of boomkweker, groot boerenprotest bij provinciehuis Haarlem en Overijssel nodigt geitenhouders uit vanwege groeistop.

TV: Grote belangstelling voor Aeres Hogeschool

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: lelies van Gert Veninga hebben dit jaar 'veel meer wortel', aardappelvakbeurs Interpom Primeurs in Kortijk Expo is bezocht door ruim 19.500 bezoekers en afgelopen zaterdag bezochten zo’n 500 aspirant-studenten de...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 5)

Veehouderij

Met steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) worden veel mooie projecten uitgevoerd. Dit keer Ruud Zanders over het Award winnende concept Kipster. Jan Hein Nikkels vertelt over het project Salland Boert en Eet Bewust en over het...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 4)

Akker- & Tuinbouw

Met steun van POP3 worden veel mooie projecten uitgevoerd. Wim Katerberg heeft dankzij de JOLA-regeling een nieuwe veldspuit kunnen aanschaffen. Biologisch kalverbedrijf EcoFields innoveert met de voederbiet en akkerbouwer Erik Postma geeft aan dat...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 3)

Akker- & Tuinbouw

Met steun van het POP3 worden veel mooie projecten uitgevoerd. Dit keer fruitteler Bertie Tijssen over het verminderen van erfemissies, akkerbouwer Bas van 't Westeinde over kavelruil in Zeeland en Wilco de Jong over de werkwijze van de collectieven...

Voederbieten balen zorgt voor goede conservering

Veehouderij

Voederbieten kunnen het vet- en eiwitgehalte van melk omhoog krikken. Aan de bult bewaren ervan kan tot april en dat is een probleem voor veel veehouders. Voederbieten balen vormt een oplossing.

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 2)

Akker- & Tuinbouw

Het Regiebureau POP ondersteunt de provincies en het ministerie van LNV bij de uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma. Eén van de activiteiten is het laten zien van mooie voorbeelden van POP-projecten. Dit keer vertelt Mathé van Goch...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland

Veehouderij

Het Regiebureau POP ondersteunt de provincies en het ministerie van LNV bij de uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma. Eén van de activiteiten is het laten zien van mooie voorbeelden van POP-projecten. Lees hier het verhaal van Jan...

Landbouweconoom: oogst dit jaar fors lager

Akker- & Tuinbouw

De opbrengsten voor aardappelen, suikerbieten en uien vallen fors lager uit dan in 2017. In de studio van NieuweOogst.tv licht landbouweconoom Cor Pierik van het CBS de voorlopige oogstramingscijfers toe.

TV: Voorstelling over stilte van boerendrama

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: vrijstellingsregeling fosfaatrechten voor zoogkoeienhouders definitief, Rabobank is de vijftiende partner van stichting Dutch Greenhouse Delta, voorstelling over stilte van boerendrama en kans op longontsteking niet...

Geitensector staat voor flinke uitdaging

Veehouderij

Een slot op geitenbedrijven in verschillende delen van het land en diverse evenementen die de sector moeten promoten. Het staat haaks op elkaar, maar tegelijkertijd toch met elkaar in verbinding.

Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Veehouderij

Wat kan Nederland doen om Afrikaanse varkenspest te weren en hoe groot is de dreiging dat het virus naar Nederland overslaat? NieuweOogst.tv ging daarover in gesprek met LTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

TV: Gevangenen oogsten hop voor najaarsbier

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: geitenhouders in Overijssel mogen per direct niet meer uitbreiden en nieuw vestigen, Emmy Wouters wint iPhone, Nationale Geiten Event zet geit in de schijnwerpers, gevangen oogsten metershoge hop en Loonbedrijf Bartels is...

Brabantse Emmy Wouters wint iPhone

Algemeen

Emmy Wouters uit Odiliapeel is de winnaar van de zomerfotoactie van Nieuwe Oogst. Ze zond een foto van een romantisch etentje met haar vriend op Kreta in. Wouters was blij verrast, toen ze hoorde dat ze de iPhone 7 had gewonnen.

TV: Trekkerverkoop trekt aan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: meer trekkers verkocht, vmbo-scholieren bezoeken dit najaar zeven weken lang elke donderdag een tuinbouwbedrijf, insectencentrum Wadudu breidt uit en agrarische studenten en jonge boeren bezoeken event 'Meer waarde uit...

TV: Ecoploeg snijdt door bollengrond

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Delphy Bloembollen geeft demonstratie ecoploegen in bollengrond, de kiwibesoogst in Uffelte is afgerond en de opbrengst is goed, starters met jongvee mogelijk knelgeval en extra bescherming voor varken.

TV: Zorgen over eventuele uitbraak Afrikaanse varkenspest

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouder bespaart 65 ton krachtvoer met eigen sojateelt, zorgen over eventuele uitbraak Afrikaanse varkenspest en open dag KI Kampen trekt 4000 bezoekers.

Melkveehouder bespaart 65 ton krachtvoer met eigen sojateelt

Veehouderij

Melkveehouder Erik van Oosterhout uit Made oogst zijn eigen geteelde soja twee weken eerder dan normaal. De 15 ton sojabonen worden samen met ongeveer 50 ton mais vermalen.

TV: Waardering voor land- en tuinbouw in troonrede

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: waardering voor land- en tuinbouw in troonrede en miljoenennota, levende insectenlarven voeren aan leghennen, schuwe kalveren na langer verblijf bij moeder groot probleem en kippen in uitloop tussen de appelbomen.

TV: Onduidelijkheid fosfaatrechten blijft bestaan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO ziet nog 'nog veel te veel onduidelijkheid rond fosfaatrechten', piepershow brengt ode aan oer-Hollandse aardappel en steeds meer trekkermerken kiezen voor opvallende kleur.

Piepershow brengt ode aan oer-Hollandse aardappel

Akker- & Tuinbouw

Chef-koks Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer hebben afgelopen weekend hun kunsten vertoond in een piepklein pop-up restaurant op de Amsterdamse wallen.

Cursus bodembeheer voor Edese boeren

Regio Oost

Twaalf boeren in de gemeente Ede zijn afgelopen week gestart met een cursus bodembiologie. Enkele gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap doen ook mee. De cursus geeft een eerste aanzet tot beter bodembeheer in de gemeente.

Uitkomsten spoedoverleg Afrikaanse varkenspest

Veehouderij

De kans op insleep van Afrikaanse varkenspest uit Oost-Europa is groter dan de insleep uit België. Dat is een van de conclusies uit het overleg over Afrikaanse varkenspest.

TV: Geen spijt van overstap naar geit

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: aardappelrooiers demonstreren kwaliteiten op ATH, geen spijt van overstap naar geit en bezoekers van de ATH in Biddinghuizen doen mee aan trekkerbehendigheidswedstrijd.

TV: Agrifac wint Bronzen Sikkel op ATH

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: toelating groene middelen nodig om landbouwvisie Schouten te halen, suikerbieten weer naar de fabrieken van Suiker Unie, paddenstoelen steeds vaker op het menu en Agrifac wint Bronzen Sikkel op ATH.

TV: 1000m2 akker in hartje Rotterdam

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: hogere plukkosten blauwe bes, 1000m2 akker in hartje Rotterdam en zeewier, product in opkomst.

Hennepplantage ontdekt in maisveld

Algemeen

In een maisveld in Noord-Limburg is maandag een grote hennepplantage opgerold. De planten stonden verdekt opgesteld midden in een maisveld. Dat meldt 1limburg.nl.

Stuur je vakantiefoto in en win een iPhone

Algemeen

Ga jij deze zomer op vakantie of blijf je lekker thuis? Dan zouden wij het leuk vinden als je een mooie vakantiefoto maakt en deze naar ons mailt. De leukste foto’s plaatsen we in de krant en op nieuweoogst.nu. De allerleukste en bijzonderste foto...

TV: Droogte nooit eerder zo extreem

Algemeen

Droogte nooit eerder zo extreem, omzet blauwe bessen stijgt 250 procent in 4 jaar, appel- en perentelers verwachten goede oogst en ruim twintig melkveehouders over op biologisch.

9 juli webinar huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Bent u agrarisch ondernemer en huisvest u arbeidsmigranten? Of overweegt u om dit in de toekomst te gaan doen? Volg dan maandagmiddag om 15.00 uur de webinar over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Bouwer toont eerste asperge oogstrobot in Limburg

Akker- & Tuinbouw

Ontwikkelaar Cerescon kreeg 1,5 miljoen euro Europese subsidie voor zijn eerste selectieve aspergeoogstmachine Sparter. Nieuwe Oogst bezocht vrijdag een demonstratie van de robot op een perceel in Limburg.

TV: LTO bewust van problemen door fosfaatrechten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO bewust van problemen door fosfaatrechten, duizenden besmette eieren in Duitse supermarkten, opnieuw vragen over ganzenrustgebieden en Pöttinger impress 155 V PRO op graslanddemo.

Subsidieregeling voor water en bodem

Regio West

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht stelt in 2018 350.000 euro beschikbaar aan agrariërs die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit of die helpen de bodemdaling tegen te gaan. De subsidieregeling waarmee dit geld beschikbaar...

Prominenten luiden noodklok in open brief

Veehouderij

Boeren verspreidden vrijdag een 'open brief aan de Nederlandse samenleving' waarin ze melden dat eind dit jaar 800 boeren die recent een moderne stal lieten bouwen failliet dreigen te gaan. Minister Carola Schouten moet alles op alles zetten om dat...

TV: Enzo Knol ontdekt boerenleven

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: politici op Agrisafari bij intensieve veehouderijbedrijven in Utrecht, YouTuber Enzo Knol ontdekt boerenleven en grenzen aan agrarische groei in zicht.

TV: Vietnam opent grenzen voor Nederlands vlees

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Vietnam opent grenzen voor Nederlands vlees, iets minder uitstoot broeikasgas, EU-telers poten meer aardappelen en wereldvoedselorganisatie FAO verwacht daling van graanvoorraden.

Het verbeteren van de kwaliteit van uw ruwvoer

Veehouderij

Goed ruwvoer levert u als melkveehouder niet alleen gezondere koeien, maar ook een betere melkproductie op; maar liefst 2 tot 4 kilo extra melk per koe per dag.

TV: Mooie omstandigheden om te hakselen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: maisseizoen begonnen voor Van Noye, mooie omstandigheden om te hakselen en weidevogeldrone spoort nesten op door middel van warmtebeeldcamera onder drone.

'Conservering bij hakselen is gewoon beter'

Veehouderij

Door het mooie weer van afgelopen dagen komen veel melkveehouders in de verleiding om de eerste snede van het land te halen. Zo ook Sjirk IJntema uit Nieuweschoot, onder de rook van Heerenveen.

Laatste kans voor reactie op wetsvoorstel arbeid

Algemeen

Door het nieuwe wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt seizoensarbeid fors duurder. LTO Nederland en de vaktechnische organisaties NFO, KAVB en LTO Glaskracht zien dan ook niets in dit wetsvoorstel. Leden worden opgeroepen een reactie op deze...

Als Nederlandse veestapel krimpt, groeit die over de grens

Veehouderij

Een verkleining van de Nederlandse veestapel is onvermijdelijk om te kunnen voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Diefstal op bedrijf kost boer veel geld

Algemeen

Het is een probleem dat in het hele land voorkomt en de boeren en tuinders veel geld kost: diefstal op agrarische bedrijven. Over dit onderwerp praat NieuweOogst.tv met Maurice Steinbosch van Cumela.

Teek pakt ook boer en tuinder

Algemeen

Er zijn dit jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld, meldt het RIVM. Bij de vorige peiling vier jaar geleden waren dat er ruim tweeduizend minder.

Melkveehouderij van de toekomst gaat terug naar het verleden

Veehouderij

De melkveehouderij van de toekomst lijkt misschien wel het meest op de melkveehouderij van vroeger. Voer komt daarbij van eigen land en mest komt terug op eigen grond.

Aan de slag met Nieuw Nederlands Weiden

Veehouderij

Melkveehouders kunnen komend weideseizoen aan de slag met een nieuw weidesysteem: Nieuw Nederlands Weiden.

Vedder: beslissen op basis van emotie is zorgelijk

Algemeen

Het is alweer een week geleden dat we naar de stembus gingen en het wordt langzaam duidelijk welke wind er de komende vier jaar in gemeenten gaat waaien.

Jager schiet tienduizendste rat

Algemeen

Jager Wil Peperkamp heeft zondag zijn tienduizendste rat geschoten. Dat doet hij bij veehouders in de stal.

Natuurlijke geboorte nu nog bedrijfsongeval

Veehouderij

Op het bedrijf van familie te Riele in Vaassen werden donderdagochtend de bekkenmaten gemeten door praktijkcoördinator Bert van Abeelen van 'Bewust Natuurlijke Luxe'.

Meulenbroeks: het is een hectische tijd geweest

Veehouderij

In januari van dit jaar komt de melkveehouderij in het nieuws met fraude in het I&R systeem. De NVWA heeft een steekproef gedaan bij 93 bedrijven. Bij 45 bedrijven blijkt de feitelijke situatie in de stal af te wijken van de registratie in het I&R.

Minister betreurt harde woorden

Algemeen

Minister van Landbouw Carola Schouten betreurt dat bij de 'kalverfraude' het beeld is ontstaan dat melkveehouders op grote schaal fraudeerden. 'Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen', zegt zij zaterdag in...

Goud voor Boer'n Trots kaas van Kaamps in Wisconsin

Veehouderij

Na een bekroning met goud tijdens de World Cheese Awards in 2015 en brons tijdens de International Cheese Awards in 2016, heeft Landgoed Kaamps uit Deurningen met de Boer'n Trots honing geitenkaas opnieuw goud weten binnen te slepen tijdens de World...

De Vreede Holland breidt directie opnieuw uit

Akker- & Tuinbouw

Rob van Vliet is op 1 maart begonnen als commercieel directeur bij De Vreede Holland in Bleiswijk. Nadat Ricardo Kraak per 1 oktober als operationeel directeur was aangesteld, wordt nu ook de commercie een plek in de directie toebedeeld.

Prinses Margriet bij jubileum Holland Bulb Market

Akker- & Tuinbouw

Prinses Margriet woont vrijdagmiddag 20 april de viering bij van het 150-jarig jubileum van Holland Bulb Market in Heiloo.

Luc Ratering wint iPhone met Nieuwe Oogst app

Algemeen

De app van Nieuwe Oogst brengt het laatste nieuws, verdiepende verhalen, de video's van NieuweOogst.tv, marktprijzen en het agrarische weer.

Download NieuweOogst.app en maak kans op iPhone

Algemeen

Nieuwe Oogst heeft een app gelanceerd voor de mobiele telefoon en tablet. Die app brengt het laatste nieuws, verdiepende verhalen, de video's van NieuweOogst.tv, marktprijzen en het agrarische weer.

Nine van Bemmel hét melkmeisje van Nederland

Veehouderij

De 25-jarige Nine van Bemmel uit de Meijer is zover bekend het enige zzp-melkmeisje van Nederland. Ze melkt zo'n tweeduizend geiten en koeien per week.

TV: Eerste melkmeisje van Nederland

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Boer zoekt 'kerstbomen', Eerste melkmeisje van Nederland, App Nieuwe Oogst live en 50 hectare land onder water.

Melkveehouder zoekt kerstboom

Veehouderij

Melkveehouder Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt heeft kerstbomen ingezameld voor zijn koeien. Niet om ze op te tuigen in de stal, maar om te gebruiken als ligbed.

TV: Twee soorten knelgevallen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Vos verlaat FloraHolland, Twee soorten knelgevallen, Fosfaatrechten leiden tot veel onzekerheid en Altijd lente in Andijk.

Fosfaatrechten leiden tot veel onzekerheid

Veehouderij

Sinds 1 januari is het stelsel van fosfaatrechten van kracht. Een ingrijpende regeling voor de melkveehouderij die tot onzekerheid leidt.

Meest bekeken video's Nieuwe Oogst tv

Algemeen

Het afgelopen jaar zijn de cameramensen van Nieuwe Oogst tv het hele land doorgereden op zoek naar interessante nieuwsonderwerpen. Dit zijn de meest bekeken nieuwsitems op Facebook en YouTube.

TV: 'Gesteriliseerde' ram dekt schapen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Miljoenen steun voor Q-koortspatiënt, Groen licht voor fosfaatrechten, 'Gesteriliseerde' ram dekt schapen en Demomiddag over bodemverdichting in Heino.

Marktprijzen weer beschikbaar op Nieuwe Oogst

Algemeen

De marktprijzen op nieuweoogst.nu zijn sinds vandaag weer beschikbaar.

Pluimveehouders eisen vergoeding fipronilschade

Veehouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handelde in de crisis rond fipronil nalatig en onzorgvuldig. Dat resulteerde in een enorme schade die moet worden vergoed, stelt LTO Nederland met een aantal pluimveehouders in een dagvaarding tegen...

TV: Geitenhouders voeren actie

Algemeen

Geitenhouders voeren actie bij provinciehuis Gelderland, Tweede Kamer wil voorkomen dat gezonde melkveebedrijven door fosfaatrechtenstelsel in de probleem komen en LTO wil alleen kenteken voor snelle trekker.

Eerste Beter Leven-kalkoenen geslacht

Veehouderij

Samen met een medewerkster controleerde kalkoenhouder Twan Jenniskens uit het Limburgse Ysselsteyn maandag voor de laatste keer de kwaliteit van de eerste Nederlandse Beter Leven-kalkoenen.

TV: 'Wolf betekent einde schapenhouderij'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe oogst TV: 'Willen we de wolf, dan betekent dat het einde van de schapenhouderij in Nederland', 'één varkensgeluid' geformaliseerd, Rob Enting 50.000ste social mediavolger en prestatieprijs Avebe naar record.

TV: 'Samen naar een nieuwe wij'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Toekomstvisie 'Samen naar een nieuwe wij' overhandigd, LLTB-voorzitter haalt uit naar mestfraudeurs op LLTB-congres en 'De Kracht van Oost' in de IJsselhallen in Zwolle.

Faassen haalt uit naar mestfraudeurs

Regio Zuid

In zijn openingswoord van het jaarlijkse LLTB-congres haalde voorzitter Léon Faassen keihard uit naar fraudeurs in de mestsector.

Overhandiging toekomstvisie LTO Melkveehouderij

Veehouderij

In 2025 kan de melkveehouderij, meer dan nu, rekenen op trots en waardering. De sector werkt de komende jaren hier zelf hard aan, blijkt uit de nieuwe toekomstvisie van LTO Melkveehouderij.

Boeren mogen met drones zoeken naar wiet

Algemeen

Limburgse boeren mogen drones met camera's inzetten om te controleren of er illegaal wiet wordt verbouwd in hun maïsvelden.

Russische trekvogels brachten vogelgriep mee

Veehouderij

Russische trekvogels hebben vorig jaar november vogelgriepvirussen mee naar Nederland gebracht. De virussen waren andere dan die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten.

Supermarkten halen havermoutpap uit schap

Veehouderij

Supermarkten hebben zaterdag havermoutpap uit de schappen gehaald omdat die niet voldoet aan de kwaliteitscriteria. Het gaat om de Havermoutpap van Melkunie, Milsani Havermoutpap van Aldi en Milbona Havermoutpap van Lidl.

Asbest bij brand in aardappelschuur Groningen

Regio Noord

Bij een grote brand in een schuur in het Groningse dorp Westeremden is asbest vrijgekomen, dat lokaal neerslaat.

TV: Oud-loonwerker zoekt onderdak voor 35 trekkers

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg goed bezocht, Topoogst zorgt voor dubbel gevoel, V10 krijgt vrijstelling en Oud-loonwerker zoekt onderdak voor 35 oude trekkers.

TV: Melkveehouders verliezen beroep

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boerendrama in beeld gebracht, melkveehouders verliezen hoger beroep, eerste modulaire voerkeuken en topopbrengsten voor Nederlandse akkerbouwers.

Boerendrama in beeld gebracht

Veehouderij

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren.

TV: Maaien en ploegen van mosterdzaad

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Minder verlies nitraat door stalvoedering, Emissie Brabantse veehouderijen in beeld gebracht, Maaien en ploegen van mosterdzaad en Zuivelproducten voor de 40+ markt.

Boeren maken burger bewust

Algemeen

Boer Bewust start een campagne om burgers te laten zien wat er allemaal voor nodig is om een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Vrijdag was het voor het eerst Thank a Farmer Day.

NVWA vergist zich in etiketten Vegetarische Slager

Veehouderij

De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen, maar wel de aanduidingen op de website. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekendgemaakt.

Nederland Europees kampioen insectenimport

Algemeen

Nederland is de grootste importeur van levende insecten in Europa. Van alle lidstaten in de Europese Unie (EU) voert Nederland die het meeste in, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Regeerakkoord is LTO op het lijf geschreven

Algemeen

LTO Nederland is overwegend positief over de plannen in het regeerakkoord. Na een formatie met een recordlengte van 208 dagen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten wat ze de komende kabinetsperiode willen gaan doen.

Een 'heerlijke lasagne' van voederbieten direct in de kuil

Veehouderij

Pal langs het nieuwe Maximakanaal, aan de oostkant van 's-Hertogenbosch, ligt het melkveebedrijf van José Smits (59). Op zijn erf is de loonwerker druk doende om voederbieten te versnijden en naar de kuil te brengen.

Rekenkamer wil duidelijkheid over 1,5 miljard euro voor dierenwelzijn

Veehouderij

Wordt de 1,5 miljard euro die de Europese Unie (EU) tussen 2014 en 2020 uitgeeft aan dierenwelzijn van kippen wel goed besteed? Op die vraag hoopt de Europese Rekenkamer eind volgend jaar antwoord te geven.

Europese wijnproductie keldert door klimaat

Akker- & Tuinbouw

Een droge zomer en hagel en vorst in het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de Europese druivenoogst dit jaar stevig tegenvalt. De belangrijkste wijnregio's in Europa verwachten een fors lagere productie.

TV: Barneveld trekt portemonnee voor boer

Algemeen

Duizenden bezoekers op de Agrarische Schouw in Joure, 'Regen kwam voor mijn mais precies op tijd', Meerwaarde mest benutten door moderne technieken en Barneveld trekt portemonnee voor boeren.

Duizenden bezoekers Agrarische Schouw

Algemeen

Handel op de Agrarische Schouw in Joure. Elk jaar trekt de eendaagse landbouwtentoonstelling duizenden bezoekers uit de agrarische sector.

TV: Veredelaars presenteren rassennieuws

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Tweede termijn Eric Hubers, veredelaars presenteren rassennieuws, gemiddeld jaar voor IJsbergslateler en Pas op, modder op de weg!

TV: Proefvelden suikerbieten gerooid

Algemeen

Rabobank positief over markt vleeskuikens, krapte arbeidsmarkt neemt toe en splinternieuw stallencomplex CRV.

Greenport brengt stad en tuinbouw bijeen

Algemeen

De Greenport slaat tijdens Dutch Agri Food Week een brug tussen de inwoners van de stad en voedselproductie door de tuinbouw.

Proefvelden pootaardappelen rooien

Akker- & Tuinbouw

Delphy is deze week begonnen met het rooien van de proeven in pootgoed. In deze proeven is druppelirrigatie toegepast en zijn via druppelslangen diverse plantversterkers en gewasbeschermingsmiddelen toegediend.

Schade door omgewaaid mais in Achterhoek

Akker- & Tuinbouw

Verschillende akkerbouwers in de Achterhoek hebben aanzienlijke schade opgelopen door omgewaaid mais.

TV: Miljoenen schade door windhoos

Algemeen

Gelderse Statenleden zien wildschade met eigen ogen, sorghum als alternatief snijmais en schapen melken aparte tak van sport.

Schade windhoos bedraagt 10 miljoen

Akker- & Tuinbouw

Een windhoos verraste vorige week donderdag een groot aantal tuinders en bewoners in 's-Gravenzande. Een week later is het opruimen van het glas in volle gang.

TV: Nieuwe stal in onzekere tijd

Algemeen

Aardappeloogst in volle gang, mega suikeropbrengst Duitsland en 'Gezondheid staat voorop'.

TV: Proef praktijknetwerk engerlingen

Algemeen

Peren als kleine Buddhabeeldjes, vleesveesector bundelt krachten, proef praktijknetwerk engerlingen en bekende boeren bij TV-boer is troef.

Fruitteler verkoopt 'buddhaperen'

Akker- & Tuinbouw

Bij Buddha Pears in Zeewolde kun je peren kopen die de vorm hebben van een buddhabeeldje.

Vliegende start anti-hennepproject LLTB

Regio Zuid

LLTB-voorzitter Léon Faassen geeft vandaag het startsein voor het anti-hennepproject. Faassen vliegt eigenhandig een rondje over de provincie op zoek naar hennep in maïspercelen van LLTB-leden. 'Hennep in de maïs is zachtst gezegd niet bevorderlijk...

Vasthouden aan reductieniveau blijft noodzakelijk

Veehouderij

Halverwege dit jaar is de beoogde fosfaatreductie al gerealiseerd. 'Vasthouden aan het reductieniveau blijft echter wel noodzakelijk', dat zei voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij maandag in de studio van Nieuwe Oogst

Voerwinstspiegel week 33

Veehouderij

Nieuwe gegevens LTO Noord Advies/Flynth

Fipronil nu ook opgedoken in Hongarije

Veehouderij

Ook in Hongarije zijn nu producten aangetroffen die zijn besmet met fipronil, meldt AD. Hongarije is hiermee het zeventiende land waar fipronil is opgedoken. Het gaat om een lading diepvriesproducten uit Duitsland die was geïmporteerd door een...

Zeer grote brand in varkensstal in Erichem

Veehouderij

UPDATE - Een grote stalbrand in het Gelderse Erichem, nabij Geldermalsen, heeft aan 20 duizend varkens het leven gekost. Hulpdiensten hebben tevergeefs geprobeerd de dieren in veiligheid te brengen.

Groen licht voor windmolens langs N325

Regio Oost

De vier windmolens langs de N325 in Arnhem kunnen er komen. De gemeenteraad van Arnhem zette maandagavond het licht op groen.

TV: Meulenbroeks nieuwe voorzitter LTO Melkveehouderij

Algemeen

Zitstokken in nieuwe stal van vleeskuikenhouder Beijering, Smart Ziekzoeker werkt in veld pootaardappelen en honderden boze Brabantse boeren protesteren vrijdag voor de deur van het provinciehuis.

TV: Brabantse boeren voeren actie

Algemeen

Seizoen 2017 is tot nu toe droog, Brabantse boeren voeren actie, eerste test digitale tellingen fruitteelt en Limousin-koe Antoinet excellent.