Davey van Aken

Davey van Aken

Davey van Aken is onlinemediaspecialist. Hij beheert de sociale media en ondersteunt Nieuweoogst.tv.

Contact

Artikelen door Davey van Aken

Agripers start nieuw online platform over smartfarming

Algemeen

Uitgeverij Agripers van Nieuwe Oogst lanceert een nieuw onlineplatform: Smartfarming.nl.

Van der Plas: een heel bijzonder gevoel

Algemeen

Caroline van der Plas is tijdens de ledenvergadering officieel gekozen tot lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB). De plattelandspartij doet de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 voor het eerst mee aan de verkiezingen. De partij...

Podcast: Rabobank wil meer sturing geven

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Podcast: 'We willen geen tekentafelbeleid'

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Podcast: 'Nu werken aan houdbare langetermijnoplossingen'

Algemeen

Regelmatig hoort u bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen u mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

LTO Noord verbolgen over beregeningsverbod Hunze en Aa's

Regio Noord

Waterschap Hunze en Aa's heeft zonder afstemming met de agrarische sector vrijdag per direct een verbod ingesteld om overdag te beregenen. Het verbod geldt zowel voor grondwater als oppervlaktewater.

Podcast: 'Mentaal fit en gezond boerenverstand'

Algemeen

Regelmatig hoort u bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen u mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers.

Webinar: Mentaal Fit & Gezond Boerenverstand

Algemeen

Hoe blijf je als boer mentaal gezond? Deze vraag werd dinsdag 7 juli behandeld in het webinar Mentaal Fit & Gezond Boerenverstand van LTO Noord. Praktische tips kwamen aan de orde, maar er was ook veel ruimte voor vragen.

Boeren mogen tot 22 uur protesteren bij Binnenhof

Algemeen

Boeren krijgen tot 22 uur donderdagavond de gelegenheid met hun trekkers te demonstreren bij het Binnenhof, maakte de politie via Twitter bekend.

Podcast: 'Boer-tot-bordstrategie veraf van boerenpraktijk'

Algemeen

De voorstellen van Eurocommissaris Frans Timmermans voor de verduurzaming van de Europese landbouw vallen niet in goede aarde. Zijn boer-tot-bordstrategie staat volgens critici veraf van de huidige boerenpraktijk.

Coronapodcast: 'Zorg om markttoegang, afzet en arbeid'

Algemeen

Regelmatig hoor je bij Nieuwe Oogst gesprekken en reportages die duiding en verdieping geven aan het nieuws. We nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen, deskundigen en beleidsmakers. Daarom onze eerste podcast over de...

Stikstofdashboard: een overzicht van bereikte resultaten

Algemeen

Met de Kamerbrief van 24 april is voorlopig het einde van de landelijke beleidsvorming bereikt. Het stikstofdossier verplaatst zich nu grotendeels naar de provincies en wordt vertaald in provinciaal beleid binnen de landelijk vastgestelde kaders....

CBL: 'Wij zijn not amused'

Algemeen

Directeur Marc Jansen van het CBL is 'not amused' met de uitspraken van Dirk Duijzer van Topsector Agri & Food.

Boeren daten met samenleving op Valentijnsdag

Algemeen

In 2019 kon men letterlijk en figuurlijk moeilijk om ze heen: de boeren. Aanleiding voor een groep boeren om op Valentijnsdag het gesprek aan te gaan met mensen buiten de wereld van de land- en tuinbouw.

Gelukkig nieuwjaar!

Algemeen

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2020. Ook in het nieuwe jaar agrarisch nieuws voor en van boeren, actuele marktcijfers en nieuws uit eigen regio.

De laatste drukke dagen van het jaar

Akker- & Tuinbouw

Bij Amarylliskwekerij Van Geest in 'S Gravenzande zijn de laatste drukke dagen van het jaar aangebroken.

Startdatum nieuw seizoen Boer zoekt vrouw bekend

Algemeen

De startdatum van het nieuwe seizoen Boer zoekt vrouw is bekendgemaakt. De reeks nieuwe afleveringen start een week na de finale van Heel Holland bakt.

Boerenactie: van Vlagtwedde naar Eemshaven

Algemeen

Honderden boeren voerden woendagochtend actie tegen het stikstofbeleid. Zo is er actie gevoerd bij onder andere de Eemshaven en overheidsgebouwen.

LTO-leden gaan voor publieksvriendelijke acties

Algemeen

LTO Nederland hield begin deze maand een digitale enquête over de belangenbehartiging rondom de stikstofimpasse. De impact en het belang van beleidskeuzes die de overheid tot nu toe heeft gemaakt, worden getoetst. Leden werd gevraagd om hun ideeën...

Noord-Holland neemt aangepaste beleidsregel stikstof aan

Algemeen

De provincie Noord-Holland heeft de beleidsregel over stikstof op bepaalde punten aangepast. De koppeling met dierrechten is losgelaten en ondernemers mogen de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en...

TV: Kabinet pakt stikstof via voerspoor aan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kabinet gaat stikstofproblematiek via voerspoor te lijf, glastuinders bieden petitie tegen stroomtaks aan, aantal educatieboerderijen met keurmerk stijgt en Noord-Holland handhaaft stikstofregels.

TV: Landelijke protestactie brengt veel boeren op de been

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: tweede landelijke protestactie brengt veel boeren op de been, misleiding door verkoop slechte tulpenbollen, GroentenFruit Huis waarschuwt voor gevolgen brexit en VVD wil geen krimp Nederlandse veestapel.

Boeren tegen afspraken in Malieveld op

Algemeen

Tientallen boeren zijn woensdagochtend tegen de afspraken in toch met hun trekkers het Malieveld in Den Haag opgereden. Het terrein staat inmiddels weer aardig vol landbouwvoertuigen.

Terugblik boerenprotest

Veehouderij

Boeren protesteerden maandag bij de provinciehuizen in Noord-Nederland. LTO Noord organiseerde de actie

Dossier Boerenprotest op Nieuwe Oogst

Algemeen

Volg ons dossier #Boerenprotest op NieuweOogst.nl. Nieuwsartikelen, nieuwsvideo's en uitzendingen omtrent de protestacties verzameld op een overzichtelijke dossierpagina.

TV: Voor varkenshouderij is de maat vol

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: POV schort alle overleg met landbouwministerie op en LTO stelt ultimatum, loonbedrijf Sandee werkt als eerste met Ventor 4150 zelfrijdende vierrijige aardappelrooier met loofklapper en Achterhoekse boeren blokkeren...

Beleef boerenprotest opnieuw via liveblog

Veehouderij

Het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag zit er op. Tijdens de Agractie lieten de vele duizenden boeren van zich horen. Beleef de dag opnieuw met ons liveblog.

Groot deel Nederlanders staat achter protesterende boeren

Algemeen

Een overgroot deel van de Nederlanders staat achter de protesterende boeren, dat meldt Hart van Nederland.

Grote groepen boeren onderweg naar Den Haag

Algemeen

De eerste boeren die morgen gaan demonstreren in Den Haag zijn maandagavond vertrokken uit onder meer Texel en provincie Groningen, meldt de NOS.

TV: Gedwongen krimp veestapel onbespreekbaar

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: gedwongen krimp veestapel als oplossing van stikstofprobleem voor LTO onbespreekbaar, Russische varkenshouderij ontwikkelt zich met staatssteun stormachtig en aardappelverwerkers gebruikten in augustus 345.000 ton...

TV: LTO steunt boerenactie

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO steunt boerenactie, termijnnotering aardappel veert op en demodag driftreducerende spuittechnieken.

TV: Landbouw komt amper aan bod in Troonrede

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: weinig aandacht voor land- en tuinbouw in Troonrede, boerendochter vlogt met minister Schouten op Prinsjesdag en demonstratie gerichte onkruidbestrijding in grasland.

Stopzetting Gronings gas heeft nauwelijks effect op glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Het kabinet wil dat er veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. 'Voor de glastuinbouw heeft dit nauwelijks gevolgen', stelt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland op de...

Boer houdt vast aan oude vertrouwde voermethode

Algemeen

77 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft al meer dan vijf jaar hetzelfde voersysteem. 95 procent wil dit de komende vijf jaar ook niet veranderen, blijkt uit het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

TV: De toekomst ligt in Ens

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders actief helpen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, stichting Future Food Production opent Akker van de Toekomst in Ens en Europese subsidie aanvragen blijkt te complex.

TV: Zelf oogsten bij de Lelystadse boer

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: zelf oogsten bij de Lelystadse boer, D66 vindt dat halvering veestapel ruimte biedt ruimte woningbouw en NVWA strijdt voor plantgezondheid.

'Ik weet inmiddels de weg in Brussel'

Algemeen

Iris Bouwers (26) start 1 oktober als lobbyist van LTO Nederland in Brussel. Ze was vrijdag te gast in de studio van NieuweOogst.tv om over haar nieuwe functie te vertellen. 'Ik weet inmiddels de weg in Brussel.'

TV: Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitsers

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Peter de Gendt begint met perenpluk, 'De meeste vlinders vang ik in de vogelakker' en Zeeuwse kampeerboerinnen willen meer Duitsers.

TV: Boerenvertrouwen op laagste punt in 3 jaar

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boerenvertrouwen op laagste punt in 3 jaar, Deense haspel rijdt en rolt zelfstandig en moeizaam seizoen blauwe bessenteelt.

'Voedselpartij' stapt in politiek

Algemeen

De groep BoerBurgerBeweging wil als politieke partij deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. De nieuwe partij wil daarmee eerlijk voedsel op de politieke agenda zetten.

Muizen- en rattenplaag op komst in Nederland

Algemeen

Er gaat een streep door ratten- en muizengif. Goed voor roofvogels. Maar slecht voor onbeschermde stallen en steden. Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan, meldt De...

Esther de Snoo nieuwe hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Algemeen

Esther de Snoo start per 1 oktober als de nieuwe hoofdredacteur van land- en tuinbouwvaktitel Nieuwe Oogst. Ze is de opvolger van Patrick Bramer.

TV: Geen zomerbloemkool door droogte

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: tientallen vrachtwagens water tegen de droogte, vorig jaar ging het helemaal mis bij akkerbouwer Andre Slootmaker in het Zeeuwse Nieuwerkerk en het percentage telers dat wil uitbreiden in de boomkwekerij stijgt.

Verkoop vleesvervangers flink omhoog

Veehouderij

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat steeds meer mensen in Nederland vleesvervangers kopen. De verkoop van vleesvervangers is volgens het onderzoek met 51 procent toegenomen sinds 2017.

42.000 leghennen dood door brand in Niawier

Veehouderij

Op een leghennenbedrijf in het Friese Niawier zijn vanmorgen 42.000 kippen om het leven gekomen door een brand.

TV: Grote aardbeien in hete zomer

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Limalexia biedt grote aardbeien in hete zomer, jongeren vloggen weer over bijbaan in de kas en boeren delen producten uit tijdens Nijmeegse Vierdaagse.

TV: Boeren houden vee koel

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren houden hun vee koel om hittestress te voorkomen, bruingemarmerde schildwants in opmars en zorgen over leefbaarheid platteland.

TV: Bijenpopulatie neemt toe op platteland

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: bijenpopulatie neemt toe op platteland, keurmerk Flexwonen voor aardbeienteler en verzekeraar Univé roept veehouders op extra alert te zijn op hooibroei.

TV: 'Geen asbestverbod, maar wel blijven saneren'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren die al asbestsanering hebben gepland, kunnen deze het beste doorzetten, studenten van Aeres HBO Dronten ontwikkelden systeem dat eenvoudig water aan rantsoen toevoegt en bioboeren strijden voor vrijstelling...

TV: Veehouder bang dat extremisten bedrijf bezetten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren protesteren na aardbeving in Groningen, ruim 70 procent van de varkens- en pluimveehouders is bang dat extremisten bedrijf bezetten en biologische bestrijding met een kleurtje.

Uienvlieg bestrijden met steriele vliegen

Akker- & Tuinbouw

Door gekweekte en gesteriliseerde uienvliegen in een perceel uien los te laten, worden de eitjes van de wilde uienvlieg niet bevrucht. Op een Fries perceel in Nes passen ze deze biologische bestrijding toe.

TV: Aan de slag met stikstofreductie

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouderij aan de slag met stikstofreductie, drone meet biomassa gras bij melkveehouder Rick Berntsen in Azewijn en welke asperges zijn het lekkerst?

Biologische landbouw wint terrein

Biologische landbouw

De biologische landbouwsector is in 2018 verder in omvang toegenomen, meldt ABN Amro. De biologische veestapel groeide met 10 procent en het areaal biologische landbouw steeg met 3 procent naar ruim 58.000 hectare.

Yvon Jaspers stopt voorlopig samenwerking ForFarmers

Algemeen

Presentatrice Yvon Jaspers zal voorlopig niet meer aan de slag gaan voor ForFarmers. Dat blijkt uit een bericht dat het veevoerbedrijf onder zijn personeel heeft verspreid.

TV: Aardappelproef met breedspoortrekker

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: topdrukte op vroegveildag, aardappelproef met breedspoortrekker en Jersey-koeien doen het goed in Dalfsen.

TV: Groningse steun voor natuurinclusieve landbouw

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Groningse steun voor natuurinclusieve landbouw, LTO adviseert schapen te vaccineren en boerderij Polderzicht decor voor theaterstuk Boer zoekt vrouw.

TV: Eerste mais op hoge zandgrond gezaaid

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Loonbedrijf De Lange uit Ens zaait in één werkgang erwt, gerst en gras, eerste mais op hoge zandgrond gezaaid en Agroloket voor ideeën over kringlooplandbouw.

TV: Tachtig herten vreten weiland kaal

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: schoon water centraal tijdens Kom in de Kas, tachtig herten vreten weiland kaal en certificaat Groenkeur voor boomkwekerij De Spankert.

TV: Hoog kalversterftecijfer verlaagd

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: hoog kalversterftecijfer verlaagd, Hans Huijbers heeft 'alles gegeven', begonia is om 'kleurenpracht' woonplant van april en vochtige percelen voor succesvol broedseizoen.

Behandeling melkziekte verschuift van infuus naar bolus

Veehouderij

De behandeling van melkziekte verschuift van het geven van een infuus richting – preventief en curatief – toedienen van een bolus. Dierenarts Jos van Embden van Crimpenerwaert Dierenartsen: ‘Als er op een bedrijf problemen zijn met melkziekte of...

TV: Kalversterfte moet omlaag

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kalversterfte moet omlaag, begonia vanwege kleur woonplant van april, waarschuwingsborden houden toerist uit bollenveld en koeien paraderen door binnenstad van Kampen.

TV: Katja Schuurman laat koeien naar buiten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: op de trekker naar het stembureau, 'Het beste idee van Varkensland' wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden, EU pakt Oekraïense kippenvleesexport aan en Katja Schuurman laat koeien naar buiten.

Xylella-besmetting in Toscane

Akker- & Tuinbouw

LTO-vakgroep Bomen en vaste planten is onlangs geïnformeerd over besmettingen met Xylella fastiosa van diverse waardplanten in de groene ruimte op een schiereiland in Toscane eind 2018.

Kringlooplandbouw als basis voor afstudeeronderzoek

Veehouderij

Een half jaar geleden werd door landbouwminister Carola Schouten een stip aan de horizon gezet met haar visie op de toekomst. Kringlooplandbouw was het toverwoord.

Rabobank: 2018 was een goed jaar

Algemeen

Rabobank heeft in 2018 een nettowinst geboekt van 3.004 miljoen euro. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2017. Door deze positieve financiële resultaten heeft de bank haar buffers versterkt.

TV: Kipster Academy voor innoverende boeren

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Kipster Academy voor innoverende boeren, buurtbewoners bewaken de vorige week afgebrande varkenshouderij in Biezenmortel en de sloopregeling voor de nertsenhouderij moet dringend worden aangepast.

TV: toomgrootte opnieuw ter discussie

Veehouderij

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte vanwege de biggensterfte begrensd. POV-voorzitter Linda Janssen vindt dat een te makkelijke conclusie. In de studio van Nieuwe Oogst TV vertelt ze waarom.

TV: Schouten introduceert garantieregeling

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: landbouwminister Carola Schouten introduceert garantieregeling jonge boeren, Nederlandse uienexport loopt dit seizoen bijna 100.000 ton achter, melkveehouder Sietze Henk Haytema roodbontfokker van het jaar en...

TV: Verlichte trekkeroptocht door Drimmelen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkgeitenhouderij gaat medicijngebruik centraal registreren, varkenshouder moet noodplan Afrikaanse varkenpest hebben, veel steun voor actie btw-vrije groente en fruit en vakgroep Vleesveehouderij trapt...

Gelukkig nieuwjaar!

Algemeen

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2019.

Jaaroverzicht 2018 (deel 2)

Algemeen

Een bijzondere editie van het Nieuwe Oogst Agrarisch Journaal. We blikken terug op het afgelopen jaar.

Jaaroverzicht 2018 (deel 1)

Algemeen

Een bijzondere editie van het Nieuwe Oogst Agrarisch Journaal. We blikken terug op het afgelopen jaar.

Actie voor vergoeding droogteschade

Algemeen

Droogteschade.nl start een actie voor boeren en tuinders om droogteschade door grondwateronttrekking vergoed te krijgen. Volgens Rein Philips krijgen boeren vaak geen of te weinig schadevergoeding. In de studio van NieuweOogst.tv legt hij uit wat...

Veehouder Jan Bronninkreef wint Expeditie Robinson

Algemeen

Melkveehouder Jan Bronninkreef uit Holten heeft donderdag de finale van televisieprogramma Expeditie Robinson gewonnen. Een droom die waarheid werd, maar die het leven ook op zijn kop zette. Als boer een maand lang van huis gaan, is nog niet zo...

Voorbereiden op de brexit blijkt mogelijk

Algemeen

Na een turbulente week in de Britse politiek lijkt een zachte brexit ver weg. In de studio van NieuweOogst.tv legt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland uit wat dit voor boeren betekent. Voorbereiden blijkt mogelijk.

TV: Schouten wil nieuwe generieke korting voorkomen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Schouten wil nieuwe generieke korting voorkomen, Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe en eerste bananen geoogst in de kas van Wageningen...

Koeienpraat bindt leden fokveeclub

Veehouderij

Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe. Maar het gaat de leden niet alleen om de koeien. Gezelligheid en sociaal contact spelen ook een belangrijke rol.

Groninger Blaarkop hoort bij de Drents Big Vief

Veehouderij

Deelnemers aan de fietssafari's van Drents Big Vief, die vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe plaatsvinden, komen onderweg oog in oog te staan met een beetje vreemde eend in de bijt: de Groninger Blaarkop.

TV: Melkveehouder voert elektrisch

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouder voert elektrisch, kenteken en apk-plicht voor trekkers, alles draait om klimaat tijdens LTO Noord-ledendag en dit jaar honderdduizend biologische varkens geslacht.

De feiten: kenteken en apk-plicht trekkers

Algemeen

Landbouwtrekkers die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur, worden kentekenplichtig. In de studio van NieuweOogst.tv gaan we met Alfred Jansen van LTO Nederland dieper in op de kenteken- en apk-plicht.

TV: Hoog niveau Holsteiners bij HHH

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Nederlandse fruitexporteurs mogen appels en peren verkopen in Colombia, melkveehouder Marco Heijblok maakt mengkuil van mais en hele voederbieten en topfokkers tonen tijdens de Holland Holstein-show (HHH) hun koeien.

TV: Eerste winterboerenkool geoogst

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: een 360 graden verbeelding op ooghoogte, extra aandacht voor zeldzame landbouwrassen en eerste winterboerenkool geoogst.

Zo verlaag je de opfokkosten en verhoog je de melkproductie

Veehouderij

Het jongvee is de toekomst van een melkveebedrijf: een goede kalveropfok is de basis voor gezond en goed producerend melkvee. Toch is er op veel bedrijven nog winst te halen als het over de jongveeopfok gaat, met name in de startfase.

TV: Mest uit vrijloopstal naar fruitteler

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: mest uit de vrijloopstal van melkveehouder Rik Lagendijk uit Diessen gaat naar een fruitteler of boomkweker, groot boerenprotest bij provinciehuis Haarlem en Overijssel nodigt geitenhouders uit vanwege groeistop.

TV: Grote belangstelling voor Aeres Hogeschool

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: lelies van Gert Veninga hebben dit jaar 'veel meer wortel', aardappelvakbeurs Interpom Primeurs in Kortijk Expo is bezocht door ruim 19.500 bezoekers en afgelopen zaterdag bezochten zo’n 500 aspirant-studenten de...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 5)

Veehouderij

Met steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) worden veel mooie projecten uitgevoerd. Dit keer Ruud Zanders over het Award winnende concept Kipster. Jan Hein Nikkels vertelt over het project Salland Boert en Eet Bewust en over het...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 4)

Akker- & Tuinbouw

Met steun van POP3 worden veel mooie projecten uitgevoerd. Wim Katerberg heeft dankzij de JOLA-regeling een nieuwe veldspuit kunnen aanschaffen. Biologisch kalverbedrijf EcoFields innoveert met de voederbiet en akkerbouwer Erik Postma geeft aan dat...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 3)

Akker- & Tuinbouw

Met steun van het POP3 worden veel mooie projecten uitgevoerd. Dit keer fruitteler Bertie Tijssen over het verminderen van erfemissies, akkerbouwer Bas van 't Westeinde over kavelruil in Zeeland en Wilco de Jong over de werkwijze van de collectieven...

Voederbieten balen zorgt voor goede conservering

Veehouderij

Voederbieten kunnen het vet- en eiwitgehalte van melk omhoog krikken. Aan de bult bewaren ervan kan tot april en dat is een probleem voor veel veehouders. Voederbieten balen vormt een oplossing.

Er gebeuren mooie dingen op het platteland (deel 2)

Akker- & Tuinbouw

Het Regiebureau POP ondersteunt de provincies en het ministerie van LNV bij de uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma. Eén van de activiteiten is het laten zien van mooie voorbeelden van POP-projecten. Dit keer vertelt Mathé van Goch...

Er gebeuren mooie dingen op het platteland

Veehouderij

Het Regiebureau POP ondersteunt de provincies en het ministerie van LNV bij de uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma. Eén van de activiteiten is het laten zien van mooie voorbeelden van POP-projecten. Lees hier het verhaal van Jan...

Landbouweconoom: oogst dit jaar fors lager

Akker- & Tuinbouw

De opbrengsten voor aardappelen, suikerbieten en uien vallen fors lager uit dan in 2017. In de studio van NieuweOogst.tv licht landbouweconoom Cor Pierik van het CBS de voorlopige oogstramingscijfers toe.

TV: Voorstelling over stilte van boerendrama

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: vrijstellingsregeling fosfaatrechten voor zoogkoeienhouders definitief, Rabobank is de vijftiende partner van stichting Dutch Greenhouse Delta, voorstelling over stilte van boerendrama en kans op longontsteking niet...

Geitensector staat voor flinke uitdaging

Veehouderij

Een slot op geitenbedrijven in verschillende delen van het land en diverse evenementen die de sector moeten promoten. Het staat haaks op elkaar, maar tegelijkertijd toch met elkaar in verbinding.

Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Veehouderij

Wat kan Nederland doen om Afrikaanse varkenspest te weren en hoe groot is de dreiging dat het virus naar Nederland overslaat? NieuweOogst.tv ging daarover in gesprek met LTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

TV: Gevangenen oogsten hop voor najaarsbier

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: geitenhouders in Overijssel mogen per direct niet meer uitbreiden en nieuw vestigen, Emmy Wouters wint iPhone, Nationale Geiten Event zet geit in de schijnwerpers, gevangen oogsten metershoge hop en Loonbedrijf Bartels is...

Brabantse Emmy Wouters wint iPhone

Algemeen

Emmy Wouters uit Odiliapeel is de winnaar van de zomerfotoactie van Nieuwe Oogst. Ze zond een foto van een romantisch etentje met haar vriend op Kreta in. Wouters was blij verrast, toen ze hoorde dat ze de iPhone 7 had gewonnen.

TV: Trekkerverkoop trekt aan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: meer trekkers verkocht, vmbo-scholieren bezoeken dit najaar zeven weken lang elke donderdag een tuinbouwbedrijf, insectencentrum Wadudu breidt uit en agrarische studenten en jonge boeren bezoeken event 'Meer waarde uit...

TV: Ecoploeg snijdt door bollengrond

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Delphy Bloembollen geeft demonstratie ecoploegen in bollengrond, de kiwibesoogst in Uffelte is afgerond en de opbrengst is goed, starters met jongvee mogelijk knelgeval en extra bescherming voor varken.

TV: Zorgen over eventuele uitbraak Afrikaanse varkenspest

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: melkveehouder bespaart 65 ton krachtvoer met eigen sojateelt, zorgen over eventuele uitbraak Afrikaanse varkenspest en open dag KI Kampen trekt 4000 bezoekers.

Melkveehouder bespaart 65 ton krachtvoer met eigen sojateelt

Veehouderij

Melkveehouder Erik van Oosterhout uit Made oogst zijn eigen geteelde soja twee weken eerder dan normaal. De 15 ton sojabonen worden samen met ongeveer 50 ton mais vermalen.

TV: Waardering voor land- en tuinbouw in troonrede

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: waardering voor land- en tuinbouw in troonrede en miljoenennota, levende insectenlarven voeren aan leghennen, schuwe kalveren na langer verblijf bij moeder groot probleem en kippen in uitloop tussen de appelbomen.

TV: Onduidelijkheid fosfaatrechten blijft bestaan

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO ziet nog 'nog veel te veel onduidelijkheid rond fosfaatrechten', piepershow brengt ode aan oer-Hollandse aardappel en steeds meer trekkermerken kiezen voor opvallende kleur.

Piepershow brengt ode aan oer-Hollandse aardappel

Akker- & Tuinbouw

Chef-koks Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer hebben afgelopen weekend hun kunsten vertoond in een piepklein pop-up restaurant op de Amsterdamse wallen.

Cursus bodembeheer voor Edese boeren

Regio Oost

Twaalf boeren in de gemeente Ede zijn afgelopen week gestart met een cursus bodembiologie. Enkele gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap doen ook mee. De cursus geeft een eerste aanzet tot beter bodembeheer in de gemeente.

Uitkomsten spoedoverleg Afrikaanse varkenspest

Veehouderij

De kans op insleep van Afrikaanse varkenspest uit Oost-Europa is groter dan de insleep uit België. Dat is een van de conclusies uit het overleg over Afrikaanse varkenspest.

TV: Geen spijt van overstap naar geit

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: aardappelrooiers demonstreren kwaliteiten op ATH, geen spijt van overstap naar geit en bezoekers van de ATH in Biddinghuizen doen mee aan trekkerbehendigheidswedstrijd.

TV: Agrifac wint Bronzen Sikkel op ATH

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: toelating groene middelen nodig om landbouwvisie Schouten te halen, suikerbieten weer naar de fabrieken van Suiker Unie, paddenstoelen steeds vaker op het menu en Agrifac wint Bronzen Sikkel op ATH.

TV: 1000m2 akker in hartje Rotterdam

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: hogere plukkosten blauwe bes, 1000m2 akker in hartje Rotterdam en zeewier, product in opkomst.

Hennepplantage ontdekt in maisveld

Algemeen

In een maisveld in Noord-Limburg is maandag een grote hennepplantage opgerold. De planten stonden verdekt opgesteld midden in een maisveld. Dat meldt 1limburg.nl.

Stuur je vakantiefoto in en win een iPhone

Algemeen

Ga jij deze zomer op vakantie of blijf je lekker thuis? Dan zouden wij het leuk vinden als je een mooie vakantiefoto maakt en deze naar ons mailt. De leukste foto’s plaatsen we in de krant en op nieuweoogst.nu. De allerleukste en bijzonderste foto...

TV: Droogte nooit eerder zo extreem

Algemeen

Droogte nooit eerder zo extreem, omzet blauwe bessen stijgt 250 procent in 4 jaar, appel- en perentelers verwachten goede oogst en ruim twintig melkveehouders over op biologisch.

9 juli webinar huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Bent u agrarisch ondernemer en huisvest u arbeidsmigranten? Of overweegt u om dit in de toekomst te gaan doen? Volg dan maandagmiddag om 15.00 uur de webinar over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Bouwer toont eerste asperge oogstrobot in Limburg

Akker- & Tuinbouw

Ontwikkelaar Cerescon kreeg 1,5 miljoen euro Europese subsidie voor zijn eerste selectieve aspergeoogstmachine Sparter. Nieuwe Oogst bezocht vrijdag een demonstratie van de robot op een perceel in Limburg.

TV: LTO bewust van problemen door fosfaatrechten

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: LTO bewust van problemen door fosfaatrechten, duizenden besmette eieren in Duitse supermarkten, opnieuw vragen over ganzenrustgebieden en Pöttinger impress 155 V PRO op graslanddemo.

Subsidieregeling voor water en bodem

Regio West

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht stelt in 2018 350.000 euro beschikbaar aan agrariërs die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit of die helpen de bodemdaling tegen te gaan. De subsidieregeling waarmee dit geld beschikbaar...

Prominenten luiden noodklok in open brief

Veehouderij

Boeren verspreidden vrijdag een 'open brief aan de Nederlandse samenleving' waarin ze melden dat eind dit jaar 800 boeren die recent een moderne stal lieten bouwen failliet dreigen te gaan. Minister Carola Schouten moet alles op alles zetten om dat...

TV: Enzo Knol ontdekt boerenleven

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: politici op Agrisafari bij intensieve veehouderijbedrijven in Utrecht, YouTuber Enzo Knol ontdekt boerenleven en grenzen aan agrarische groei in zicht.

TV: Vietnam opent grenzen voor Nederlands vlees

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Vietnam opent grenzen voor Nederlands vlees, iets minder uitstoot broeikasgas, EU-telers poten meer aardappelen en wereldvoedselorganisatie FAO verwacht daling van graanvoorraden.

Het verbeteren van de kwaliteit van uw ruwvoer

Veehouderij

Goed ruwvoer levert u als melkveehouder niet alleen gezondere koeien, maar ook een betere melkproductie op; maar liefst 2 tot 4 kilo extra melk per koe per dag.

TV: Mooie omstandigheden om te hakselen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: maisseizoen begonnen voor Van Noye, mooie omstandigheden om te hakselen en weidevogeldrone spoort nesten op door middel van warmtebeeldcamera onder drone.

'Conservering bij hakselen is gewoon beter'

Veehouderij

Door het mooie weer van afgelopen dagen komen veel melkveehouders in de verleiding om de eerste snede van het land te halen. Zo ook Sjirk IJntema uit Nieuweschoot, onder de rook van Heerenveen.

Laatste kans voor reactie op wetsvoorstel arbeid

Algemeen

Door het nieuwe wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt seizoensarbeid fors duurder. LTO Nederland en de vaktechnische organisaties NFO, KAVB en LTO Glaskracht zien dan ook niets in dit wetsvoorstel. Leden worden opgeroepen een reactie op deze...

Als Nederlandse veestapel krimpt, groeit die over de grens

Veehouderij

Een verkleining van de Nederlandse veestapel is onvermijdelijk om te kunnen voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Diefstal op bedrijf kost boer veel geld

Algemeen

Het is een probleem dat in het hele land voorkomt en de boeren en tuinders veel geld kost: diefstal op agrarische bedrijven. Over dit onderwerp praat NieuweOogst.tv met Maurice Steinbosch van Cumela.

Teek pakt ook boer en tuinder

Algemeen

Er zijn dit jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld, meldt het RIVM. Bij de vorige peiling vier jaar geleden waren dat er ruim tweeduizend minder.

Melkveehouderij van de toekomst gaat terug naar het verleden

Veehouderij

De melkveehouderij van de toekomst lijkt misschien wel het meest op de melkveehouderij van vroeger. Voer komt daarbij van eigen land en mest komt terug op eigen grond.

Aan de slag met Nieuw Nederlands Weiden

Veehouderij

Melkveehouders kunnen komend weideseizoen aan de slag met een nieuw weidesysteem: Nieuw Nederlands Weiden.

Vedder: beslissen op basis van emotie is zorgelijk

Algemeen

Het is alweer een week geleden dat we naar de stembus gingen en het wordt langzaam duidelijk welke wind er de komende vier jaar in gemeenten gaat waaien.

Jager schiet tienduizendste rat

Algemeen

Jager Wil Peperkamp heeft zondag zijn tienduizendste rat geschoten. Dat doet hij bij veehouders in de stal.

Natuurlijke geboorte nu nog bedrijfsongeval

Veehouderij

Op het bedrijf van familie te Riele in Vaassen werden donderdagochtend de bekkenmaten gemeten door praktijkcoördinator Bert van Abeelen van 'Bewust Natuurlijke Luxe'.

Meulenbroeks: het is een hectische tijd geweest

Veehouderij

In januari van dit jaar komt de melkveehouderij in het nieuws met fraude in het I&R systeem. De NVWA heeft een steekproef gedaan bij 93 bedrijven. Bij 45 bedrijven blijkt de feitelijke situatie in de stal af te wijken van de registratie in het I&R.

Minister betreurt harde woorden

Algemeen

Minister van Landbouw Carola Schouten betreurt dat bij de 'kalverfraude' het beeld is ontstaan dat melkveehouders op grote schaal fraudeerden. 'Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen', zegt zij zaterdag in...

Goud voor Boer'n Trots kaas van Kaamps in Wisconsin

Veehouderij

Na een bekroning met goud tijdens de World Cheese Awards in 2015 en brons tijdens de International Cheese Awards in 2016, heeft Landgoed Kaamps uit Deurningen met de Boer'n Trots honing geitenkaas opnieuw goud weten binnen te slepen tijdens de World...

De Vreede Holland breidt directie opnieuw uit

Akker- & Tuinbouw

Rob van Vliet is op 1 maart begonnen als commercieel directeur bij De Vreede Holland in Bleiswijk. Nadat Ricardo Kraak per 1 oktober als operationeel directeur was aangesteld, wordt nu ook de commercie een plek in de directie toebedeeld.

Prinses Margriet bij jubileum Holland Bulb Market

Akker- & Tuinbouw

Prinses Margriet woont vrijdagmiddag 20 april de viering bij van het 150-jarig jubileum van Holland Bulb Market in Heiloo.

Luc Ratering wint iPhone met Nieuwe Oogst app

Algemeen

De app van Nieuwe Oogst brengt het laatste nieuws, verdiepende verhalen, de video's van NieuweOogst.tv, marktprijzen en het agrarische weer.

Download NieuweOogst.app en maak kans op iPhone

Algemeen

Nieuwe Oogst heeft een app gelanceerd voor de mobiele telefoon en tablet. Die app brengt het laatste nieuws, verdiepende verhalen, de video's van NieuweOogst.tv, marktprijzen en het agrarische weer.

Nine van Bemmel hét melkmeisje van Nederland

Veehouderij

De 25-jarige Nine van Bemmel uit de Meijer is zover bekend het enige zzp-melkmeisje van Nederland. Ze melkt zo'n tweeduizend geiten en koeien per week.

TV: Eerste melkmeisje van Nederland

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Boer zoekt 'kerstbomen', Eerste melkmeisje van Nederland, App Nieuwe Oogst live en 50 hectare land onder water.

Melkveehouder zoekt kerstboom

Veehouderij

Melkveehouder Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt heeft kerstbomen ingezameld voor zijn koeien. Niet om ze op te tuigen in de stal, maar om te gebruiken als ligbed.

TV: Twee soorten knelgevallen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Vos verlaat FloraHolland, Twee soorten knelgevallen, Fosfaatrechten leiden tot veel onzekerheid en Altijd lente in Andijk.

Fosfaatrechten leiden tot veel onzekerheid

Veehouderij

Sinds 1 januari is het stelsel van fosfaatrechten van kracht. Een ingrijpende regeling voor de melkveehouderij die tot onzekerheid leidt.

Meest bekeken video's Nieuwe Oogst tv

Algemeen

Het afgelopen jaar zijn de cameramensen van Nieuwe Oogst tv het hele land doorgereden op zoek naar interessante nieuwsonderwerpen. Dit zijn de meest bekeken nieuwsitems op Facebook en YouTube.

TV: 'Gesteriliseerde' ram dekt schapen

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Miljoenen steun voor Q-koortspatiënt, Groen licht voor fosfaatrechten, 'Gesteriliseerde' ram dekt schapen en Demomiddag over bodemverdichting in Heino.

Marktprijzen weer beschikbaar op Nieuwe Oogst

Algemeen

De marktprijzen op nieuweoogst.nu zijn sinds vandaag weer beschikbaar.

Pluimveehouders eisen vergoeding fipronilschade

Veehouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handelde in de crisis rond fipronil nalatig en onzorgvuldig. Dat resulteerde in een enorme schade die moet worden vergoed, stelt LTO Nederland met een aantal pluimveehouders in een dagvaarding tegen...

TV: Geitenhouders voeren actie

Algemeen

Geitenhouders voeren actie bij provinciehuis Gelderland, Tweede Kamer wil voorkomen dat gezonde melkveebedrijven door fosfaatrechtenstelsel in de probleem komen en LTO wil alleen kenteken voor snelle trekker.

Eerste Beter Leven-kalkoenen geslacht

Veehouderij

Samen met een medewerkster controleerde kalkoenhouder Twan Jenniskens uit het Limburgse Ysselsteyn maandag voor de laatste keer de kwaliteit van de eerste Nederlandse Beter Leven-kalkoenen.

TV: 'Wolf betekent einde schapenhouderij'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe oogst TV: 'Willen we de wolf, dan betekent dat het einde van de schapenhouderij in Nederland', 'één varkensgeluid' geformaliseerd, Rob Enting 50.000ste social mediavolger en prestatieprijs Avebe naar record.

TV: 'Samen naar een nieuwe wij'

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Toekomstvisie 'Samen naar een nieuwe wij' overhandigd, LLTB-voorzitter haalt uit naar mestfraudeurs op LLTB-congres en 'De Kracht van Oost' in de IJsselhallen in Zwolle.

Faassen haalt uit naar mestfraudeurs

Regio Zuid

In zijn openingswoord van het jaarlijkse LLTB-congres haalde voorzitter Léon Faassen keihard uit naar fraudeurs in de mestsector.

Overhandiging toekomstvisie LTO Melkveehouderij

Veehouderij

In 2025 kan de melkveehouderij, meer dan nu, rekenen op trots en waardering. De sector werkt de komende jaren hier zelf hard aan, blijkt uit de nieuwe toekomstvisie van LTO Melkveehouderij.

Boeren mogen met drones zoeken naar wiet

Algemeen

Limburgse boeren mogen drones met camera's inzetten om te controleren of er illegaal wiet wordt verbouwd in hun maïsvelden.

Russische trekvogels brachten vogelgriep mee

Veehouderij

Russische trekvogels hebben vorig jaar november vogelgriepvirussen mee naar Nederland gebracht. De virussen waren andere dan die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten.

Supermarkten halen havermoutpap uit schap

Veehouderij

Supermarkten hebben zaterdag havermoutpap uit de schappen gehaald omdat die niet voldoet aan de kwaliteitscriteria. Het gaat om de Havermoutpap van Melkunie, Milsani Havermoutpap van Aldi en Milbona Havermoutpap van Lidl.

Asbest bij brand in aardappelschuur Groningen

Regio Noord

Bij een grote brand in een schuur in het Groningse dorp Westeremden is asbest vrijgekomen, dat lokaal neerslaat.

TV: Oud-loonwerker zoekt onderdak voor 35 trekkers

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg goed bezocht, Topoogst zorgt voor dubbel gevoel, V10 krijgt vrijstelling en Oud-loonwerker zoekt onderdak voor 35 oude trekkers.

TV: Melkveehouders verliezen beroep

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boerendrama in beeld gebracht, melkveehouders verliezen hoger beroep, eerste modulaire voerkeuken en topopbrengsten voor Nederlandse akkerbouwers.

Boerendrama in beeld gebracht

Veehouderij

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren.

TV: Maaien en ploegen van mosterdzaad

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Minder verlies nitraat door stalvoedering, Emissie Brabantse veehouderijen in beeld gebracht, Maaien en ploegen van mosterdzaad en Zuivelproducten voor de 40+ markt.

Boeren maken burger bewust

Algemeen

Boer Bewust start een campagne om burgers te laten zien wat er allemaal voor nodig is om een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Vrijdag was het voor het eerst Thank a Farmer Day.

NVWA vergist zich in etiketten Vegetarische Slager

Veehouderij

De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen, maar wel de aanduidingen op de website. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekendgemaakt.

Nederland Europees kampioen insectenimport

Algemeen

Nederland is de grootste importeur van levende insecten in Europa. Van alle lidstaten in de Europese Unie (EU) voert Nederland die het meeste in, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Regeerakkoord is LTO op het lijf geschreven

Algemeen

LTO Nederland is overwegend positief over de plannen in het regeerakkoord. Na een formatie met een recordlengte van 208 dagen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten wat ze de komende kabinetsperiode willen gaan doen.

Een 'heerlijke lasagne' van voederbieten direct in de kuil

Veehouderij

Pal langs het nieuwe Maximakanaal, aan de oostkant van 's-Hertogenbosch, ligt het melkveebedrijf van José Smits (59). Op zijn erf is de loonwerker druk doende om voederbieten te versnijden en naar de kuil te brengen.

Rekenkamer wil duidelijkheid over 1,5 miljard euro voor dierenwelzijn

Veehouderij

Wordt de 1,5 miljard euro die de Europese Unie (EU) tussen 2014 en 2020 uitgeeft aan dierenwelzijn van kippen wel goed besteed? Op die vraag hoopt de Europese Rekenkamer eind volgend jaar antwoord te geven.

Europese wijnproductie keldert door klimaat

Akker- & Tuinbouw

Een droge zomer en hagel en vorst in het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de Europese druivenoogst dit jaar stevig tegenvalt. De belangrijkste wijnregio's in Europa verwachten een fors lagere productie.

TV: Barneveld trekt portemonnee voor boer

Algemeen

Duizenden bezoekers op de Agrarische Schouw in Joure, 'Regen kwam voor mijn mais precies op tijd', Meerwaarde mest benutten door moderne technieken en Barneveld trekt portemonnee voor boeren.

Duizenden bezoekers Agrarische Schouw

Algemeen

Handel op de Agrarische Schouw in Joure. Elk jaar trekt de eendaagse landbouwtentoonstelling duizenden bezoekers uit de agrarische sector.

TV: Veredelaars presenteren rassennieuws

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Tweede termijn Eric Hubers, veredelaars presenteren rassennieuws, gemiddeld jaar voor IJsbergslateler en Pas op, modder op de weg!

TV: Proefvelden suikerbieten gerooid

Algemeen

Rabobank positief over markt vleeskuikens, krapte arbeidsmarkt neemt toe en splinternieuw stallencomplex CRV.

Greenport brengt stad en tuinbouw bijeen

Algemeen

De Greenport slaat tijdens Dutch Agri Food Week een brug tussen de inwoners van de stad en voedselproductie door de tuinbouw.

Proefvelden pootaardappelen rooien

Akker- & Tuinbouw

Delphy is deze week begonnen met het rooien van de proeven in pootgoed. In deze proeven is druppelirrigatie toegepast en zijn via druppelslangen diverse plantversterkers en gewasbeschermingsmiddelen toegediend.

Schade door omgewaaid mais in Achterhoek

Akker- & Tuinbouw

Verschillende akkerbouwers in de Achterhoek hebben aanzienlijke schade opgelopen door omgewaaid mais.

TV: Miljoenen schade door windhoos

Algemeen

Gelderse Statenleden zien wildschade met eigen ogen, sorghum als alternatief snijmais en schapen melken aparte tak van sport.

Schade windhoos bedraagt 10 miljoen

Akker- & Tuinbouw

Een windhoos verraste vorige week donderdag een groot aantal tuinders en bewoners in 's-Gravenzande. Een week later is het opruimen van het glas in volle gang.

TV: Nieuwe stal in onzekere tijd

Algemeen

Aardappeloogst in volle gang, mega suikeropbrengst Duitsland en 'Gezondheid staat voorop'.

TV: Proef praktijknetwerk engerlingen

Algemeen

Peren als kleine Buddhabeeldjes, vleesveesector bundelt krachten, proef praktijknetwerk engerlingen en bekende boeren bij TV-boer is troef.

Fruitteler verkoopt 'buddhaperen'

Akker- & Tuinbouw

Bij Buddha Pears in Zeewolde kun je peren kopen die de vorm hebben van een buddhabeeldje.

Vliegende start anti-hennepproject LLTB

Regio Zuid

LLTB-voorzitter Léon Faassen geeft vandaag het startsein voor het anti-hennepproject. Faassen vliegt eigenhandig een rondje over de provincie op zoek naar hennep in maïspercelen van LLTB-leden. 'Hennep in de maïs is zachtst gezegd niet bevorderlijk...

Vasthouden aan reductieniveau blijft noodzakelijk

Veehouderij

Halverwege dit jaar is de beoogde fosfaatreductie al gerealiseerd. 'Vasthouden aan het reductieniveau blijft echter wel noodzakelijk', dat zei voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij maandag in de studio van Nieuwe Oogst

Voerwinstspiegel week 33

Veehouderij

Nieuwe gegevens LTO Noord Advies/Flynth

Fipronil nu ook opgedoken in Hongarije

Veehouderij

Ook in Hongarije zijn nu producten aangetroffen die zijn besmet met fipronil, meldt AD. Hongarije is hiermee het zeventiende land waar fipronil is opgedoken. Het gaat om een lading diepvriesproducten uit Duitsland die was geïmporteerd door een...

Zeer grote brand in varkensstal in Erichem

Veehouderij

UPDATE - Een grote stalbrand in het Gelderse Erichem, nabij Geldermalsen, heeft aan 20 duizend varkens het leven gekost. Hulpdiensten hebben tevergeefs geprobeerd de dieren in veiligheid te brengen.

Groen licht voor windmolens langs N325

Regio Oost

De vier windmolens langs de N325 in Arnhem kunnen er komen. De gemeenteraad van Arnhem zette maandagavond het licht op groen.

TV: Meulenbroeks nieuwe voorzitter LTO Melkveehouderij

Algemeen

Zitstokken in nieuwe stal van vleeskuikenhouder Beijering, Smart Ziekzoeker werkt in veld pootaardappelen en honderden boze Brabantse boeren protesteren vrijdag voor de deur van het provinciehuis.

TV: Brabantse boeren voeren actie

Algemeen

Seizoen 2017 is tot nu toe droog, Brabantse boeren voeren actie, eerste test digitale tellingen fruitteelt en Limousin-koe Antoinet excellent.

Van Daele plukt eerste kersen

Akker- & Tuinbouw

Van Daele Fruit in Dronten plukte afgelopen week de eerste kersen van het vroege ras Burlat. Het bedrijf oogst tussen half juni en begin augustus veertien rassen op circa 5,5 hectare.

'Lekker naar de BioBoer'

Algemeen

Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, houdt dit weekend 'Lekker naar de BioBoer'. Ruim 120 boerderijen verspreid over Nederland openen zaterdag en zondag hun erf.

Zeshonderd telers op Klein- en Steenfruitdag

Akker- & Tuinbouw

Zo'n zeshonderd telers hebben woensdag de Klein- en Steenfruitdag van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Vlamings bezocht.

PotatoEurope 2017 demonstreert kennis

Akker- & Tuinbouw

De 2017-editie van PotatoEurope Emmeloord heeft als thema 'Potatoes feed/meet the world' en staat met 250 standhouders op 13 en 14 september bol van praktische kennismomenten.

V10 inzetbaar voor bedekte belichte tomatenteelt

Akker- & Tuinbouw

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland is een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor V10 ter bescherming van de bedekte belichte tomatenteelt tegen schade door het Pepinomozaïekvirus. De vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet...

Grote animo varkenshouders voor Regeling fosfaatreductie

Veehouderij

Veel varkenshouders hebben zich bij adviesbureau Flynth aangemeld voor de Regeling fosfaatreductie varkenshouderij, die op 29 mei in werking is gesteld. Flynth voert de regeling in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) uit.

Criminaliteit in het buitengebied van Oostelijk Flevoland

Regio Noord

LTO Noord Oostelijk Flevoland hield dinsdag een avond over criminaliteit in het buitengebied. Spreker was Paul van der Weiden, adviseur veilig ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Mineralenconcentraat in mais vervangt kunstmest

Veehouderij

Bij melkveehouderij Schouten-Sleutjes in Berlicum is maandag een deel van de mais voorzien van mineralenconcentraat uit varkensmest. Het concentraat is geleverd door Heijderhoeve uit Heeswijk-Dinther.

Tropenrooster exportkeuringen van kracht

Algemeen

Het tropenrooster voor exportkeuringen treedt in werking, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

TV: wind geselt maisplantjes

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Wind geselt kleine maisplantjes, 'Meer geld nodig voor monovergisting', derde van bietenpercelen is gesloten en vers gras analyseren op locatie.

TV: Limousin pronkstuk van natuurgebied

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Kavelruil maakt comeback, Limousin pronkstuk van natuurgebied, praktijkdag weidegang voor studenten en bieten met voorsprong groeien snel.

TV: Eerste biggen in nieuwe stal

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Eerste Kamer keurt fosfaatrechten goed, eerste biggen in nieuwe stal, bacterieleven sturen helpt groei aardbei en motie geitenrechten verworpen.

Topseizoen voor De Keukenhof in Lisse

Akker- & Tuinbouw

De Keukenhof heeft dit seizoen 1,4 miljoen bezoekers getrokken. Het bezoekersaantal is daarmee gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen 1,1 miljoen bezoekers het park in Lisse bezochten.

TV: Consequenties uitspraak worden onderzocht

Algemeen

Consequenties uitspraak onderzocht, nieuwe kas bij aardbeienteler Gelderland, nitraatuitspoeling verminderen en aardbeien hebben zon nodig.

TV: Abraham van strobalen voor koning

Algemeen

Boeren feliciteren koning met Abraham, boer draagt weidevogels een warm hart toe, dierenkliniek verkoopt ijs en minder jongvee, minder ammoniak.

TV: Jong gebruikte trekker in trek

Algemeen

Kuper aan het stuur in Schoonebeek, Boeren klimmen in pen voor minister van Voedsel en Landschap, Jong gebruikte trekker in trek op veiling en Demonstratie optische sorteermachine.

Kuper aan het stuur in Schoonebeek

Regio Noord

'Zoveel mogelijk laten zien wat je doet als boeren en tuinders.' Dat is het credo van Robin Kuper (27), de nieuwe voorzitter van LTO Noord Schoonebeek. Hij nam woensdag op de jaarvergadering het voorzitterschap over van Jan Horring (69) die...

TV: Epke Zonderland stuurt koeien de wei in

Algemeen

Gold One is geen toevalstreffer, Keuring beste melkkoeien van Midden-Nederland, ABN Amro: daling prijzen suiker en tarwe en Weidende Jerseys drie keer per dag gemolken.

SGP: Boeren worden onterecht gekort

Algemeen

'Boeren worden onterecht gekort', dat zegt Elbert Dijkgraaf van de SGP in de derde verkiezingsaflevering van Nieuwe Oogst TV.

VVD: Knokken voor de boeren

Algemeen

'Ik wil knokken voor de boeren', dat zegt Helma Lodders stellig in de tweede verkiezingsaflevering van Nieuwe Oogst TV. Lodders staat op plek 12 van de VVD.

Nationaal debat over landelijk gebied

Algemeen

De toekomst van het landelijk gebied is een belangrijk thema voor de komende regeerperiode.

TV: 'Partij voor de Dieren compleet overbodig'

Algemeen

Kleurrijke Lentetuin Breezand een succes, CDA bij boeren weer de grootste partij, niemand wil IBR- of BVD- uitbraak en kijk live naar het landbouw verkiezingsdebat.

Storm: twee miljoen liter mest stroomt weg

Algemeen

Op de Hoeninkdijk in Aalten is vrijdagmorgen een mestsilo omgewaaid. Dat meldt de politie. Volgens Waterschap Rijn en IJssel is zo'n twee miljoen liter mest weggestroomd.

Meldpunt voor paniekerige koeien

Veehouderij

LTO Noord heeft op haar website een meldpunt geopend voor onrustige koeien. De organisatie hoopt hiermee te inventariseren of meer boeren te maken hebben met onrustige koeien.

Oldambt moet zich inzetten tegen extra windmolens Nieuwolda

Regio West

De gemeenteraad van Oldambt heeft het gemeentebestuur opgedragen zich hard te maken tegen de komst van extra windmolens bij Nieuwolda. De raad is daarin unaniem, meldt RTV Noord.

Nog steeds risico op vogelgriep

Veehouderij

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels blijft hoog. De landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven daarom onverminderd van kracht.

Bollenacademie lanceert digitale lesmodule

Akker- & Tuinbouw

De Bollenacademie heeft vrijdag op de jaarlijkse Dag van de Tulp in Zwaagdijk een digitale lesmodule over de tulp gelanceerd.

TV: Mais bewust te rijp gehakseld

Algemeen

Mais bewust te rijp gehakseld, JUB Holland wint Tuinbouw Ondernemersprijs en Drents Portret heeft elf Drentse boeren en tuinders in kunstwerken vervat en wisselend succes voor groente- en fruitsector.

'Het nieuwe boerenbestaan een gezicht geven'

Algemeen

Kunstenaarsgroep Drents Portret heeft elf Drentse boeren en tuinders in kunstwerken vervat. Als Neie Boeren reizen ze de komende maanden door de provincie en bieden een beeld van de boer van nu.

Aflammerperiode drukke tijd voor schapenhouder

Veehouderij

De aflammerperiode is weer begonnen. In januari, februari en maart staan de schapen geheel of gedeeltelijk op stal en worden de lammeren geboren. Een zeer intensieve periode voor schapenhouders, ook bij Rob Adriaans in Eindhoven.

Staatsbosbeheer stopt voorlopig particuliere bomenkap

Akker- & Tuinbouw

Particuliere houtzagers mogen voorlopig geen bomen meer kappen in de bossen van Staatsbosbeheer. De beheerder schort in heel Nederland de contracten op, meldt RTV Drenthe.

TV: Cactus heeft de wind mee

Algemeen

Onderzoek om kwaliteit van uien te verbeteren, crisis melkveehouderij drukt op winst CRV, Nico van Ruiten stopt als voorman, cactussen hebben de wind mee en aflammerperiode weer begonnen.

Radar op de zeedijk moet vogels redden

Algemeen

Windmolens die stoppen met draaien op het moment dat er vogels langsvliegen. Als het aan het provinciebestuur ligt, dan wordt dat op korte termijn realiteit in de Eemshaven, meldt RTV Noord.

Leefgebieden van planten en dieren holt achteruit

Algemeen

De Westerschelde is een van de veertien gebieden in Nederland die prijkt op de Europese lijst van bedreigde leefgebieden voor planten en dieren.

Snoepfabrikant neemt zuivelbedrijf Vechtenaer over

Veehouderij

Zuivelbedrijf Vechtenaer uit Hardenberg is overgenomen door de Nederlandse snoepfabrikant Holland Foodz. Vechtenaer was onderdeel van het Deense zuivelbedrijf Thise Zuivel, meldt RTV Oost.

Kippen op A59 bij Rosmalen na vrachtwagenbrand

Veehouderij

De A59 bij knooppunt Hintham bij Rosmalen lag woensdagochtend vroeg bezaaid met kippen. Een aanhanger van een vrachtwagen waarin de kippen werden vervoerd, vloog 's ochtends rond 04.30 uur in brand, meldt Omroep Brabant.

TV: Boer ontwikkelt voederbietensnijder

Algemeen

De lelieoogst loopt op zijn einde, boer ontwikkelt zelf voederbietensnijder, het geheim van Roseanna Red en zonnepanelen alternatief voor windmolens.

Van deze artikelen genoot u in 2016 het meest

Algemeen

Drama in de stal, emotie op het erf en het gedonder over fosfaat. Daarvan smulde u als bezoeker van NieuweOogst.nu in 2016 het meest. Een overzicht van de zestien populairste artikelen van 2016.

Liveblog #fosfaatwet Den Haag

Algemeen

Volg de laatste ontwikkelingen over het fosfaatdebat op www.nieuweoogst.nu.

Een verlengingsvoorstel negeren kost geld

Algemeen

Tijdens mijn werkzaamheden als medewerker voor de informatielijn over energiezaken, val ik soms van de ene in de andere verbazing.

Raad Rotterdam voor drijvende boerderij

Algemeen

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor de komst van een drijvende boerderij in de Merwehaven. Dat meldt RTV Rijnmond.

Eend in kerstboom als protest tegen lakse gemeente

Veehouderij

Regnier Broeren heeft uit protest een dode eend met vogelgriep in een kerstboom in gemeente Edam-Volendam opgehangen, meldt AD.nl.

TV: 15.000 boeren stoppen zonder opvolger

Algemeen

Studie Biologische Melkveehouderij Van Hall Larenstein, Koken met Coolwrap, Rauwe melk steeds populairder en Koeien voor de winter weer geschoren.

Nieuwe mug ontdekt in Nederland

Algemeen

Muggenonderzoekers hebben in de omgeving van Doorwerth een voor Nederland geheel nieuwe muggensoort ontdekt.

Grauwe kiekendief benoemd tot 'Soort van Groningen'

Regio Noord

160 Groningse basisschoolleerlingen hebben de grauwe kiekendief verkozen tot 'Soort van Groningen'.

Dubbel prijs voor HHNK tijdens Waterinnovatieprijs 2016

Regio West

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) viel donderdagmiddag dubbel in de prijzen tijdens de uitreiking van de Waterinnovatieprijs 2016.

Ploumen helpt boer met satelliet

Algemeen

Boeren in arme landen krijgen het door klimaatverandering steeds moeilijker. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) trekt daarom 20 miljoen euro extra uit om ze te helpen met satelliettechnologie.

Vijf redenen om nu voor isolatie te kiezen

Algemeen

In Nederland zijn veel boerderijen en woningen ongeïsoleerd. Dit betekent dat er een groot aantal agrariërs is dat onnodig last heeft van een hoge energierekening en een te koud, warm of vochtig huis.

TV: Capaciteit mestverwerking neemt toe

Algemeen

De ZLTO Initiatiefprijs 2016 is tijdens het ZLTO Festival in Veghel uitgereikt aan het project BVD, Preventiemaatregelen voor de vogelgriep aangescherpt en Toon van Hoof neemt met dubbel gevoel afscheid.

TV: Vogelgriep vereist opperste paraatheid pluimveehouders

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van vrijdag 11 november 2016 de volgende onderwerpen: Ophok- en afschermplicht voor pluimvee, The Potato Valley koerst op samenwerken en LTO-ledenbijeenkomst met Van Dam in Veghel.

TV: #Laarzenactie dwingt Van Dam tot tekst en uitleg

Algemeen

Zuivelsector werkt aan derogatieplan, FloraHolland ontslaat honderd man, Fijnstof kippenstal bij bron aanpakken en Laarzenactie brengt Van Dam naar Zwolle.

TV: Koning en Maxima in stal op zorgboerderij

Algemeen

Melkveehouder laaiend enthousiast over voederbieten, Pilotbedrijven energie neutrale melkveehouderij gepresenteerd en Suikerbieten laden in Zuid-Limburg.

'Ik heb nog nooit zonder gas gezeten'

Algemeen

Kalverhouder Gert van Lienden gebruikt al jaren naar tevredenheid propaangas van OK Gas met korting via LTO Ledenvoordeel.

TV: Radicaal ander mestbeleid

Algemeen

Commissie Nijpels boog zich over de vraag hoe de verduurzaming van de veehouderij verder vorm kan worden gegeven, Tweede Kamerleden bezoeken varkenshouder en Albert Heijn zet schop in groente- en fruitafdeling.

TV: CBS valt boer zo min mogelijk lastig

Algemeen

LTO maakt afspraken met CBS om boer zo min mogelijk lastig te vallen, Laarzenactie gaat door na bod Van Dam, Groter aanbod drukt prijs fritesaardappelen en drie Beter Leven-sterren varkenshouderij Livar in Echt.

TV: Helft varkenshouders Bronckhorst wil stoppen

Algemeen

Werkbezoek Lodders bij akkerbouwer Beuling, World Dairy Summit toont dynamiek zuivelsector, Gefacelift Tomatoworld toont wereldthema's.

'Koeien niet zeeziek op drijvende boerderij'

Algemeen

Koeien die op de drijvende boerderij in de Rotterdamse Merwehaven komen te staan, krijgen geen last van zeeziekte. Dat heeft onderzoek uitgewezen, meldt RTV Rijnmond.

TV: verlies derogatie kost 480.000 melkkoeien

Algemeen

Maatschap oogst 90 hectare CCM, Landbouw als deel van de oplossing van klimaatprobleem en Hogan roemt Brabants 'lef'.

TV: boeren voelen zich 'belazerd'

Algemeen

Boeren voelen zich 'belazerd', nog geen oplossing voor water- en hagelschade, nieuw Innovation lab voor pluimveeonderzoek en PLUS zet A2A2-melk in het schap.

TV: LTO pisnijdig over uitstel fosfaatrechten

Algemeen

LTO pisnijdig over uitstel fosfaatrechten, Boeren denken na over robotmelken, Louis Bolk Instituut bestaat 40 jaar en Dutch Agri Food Week geopend.

WUR beste landbouwuniversiteit ter wereld

Algemeen

Wageningen Universiteit is opnieuw de beste universiteit ter wereld op landbouwgebied, meldt dagblad De Gelderlander.

TV: fosfaatrechten kosten 7 cent per kilo

Algemeen

Mais met Groen Fosfaat gehakseld, 'fosfaatrechten kosten 7 cent per kilo', LTO Varkenshouderij en NVV uit TTIP-coalitie en Spruiten geoogst in Zeeland.

TV: Weercompensatie volgens Hogan wel mogelijk

Algemeen

Hogan: financiële ondersteuning mogelijk, Van Dam start proef systeemaanpak teelt, Kenneth Vos genomineerd voor MBO Uitblinker 2016, Energieplan glas op dood spoor en Zuivelwereld komt samen in Rotterdam.

Gelderland heeft het hoogste aantal bioboeren van Nederland

Biologische landbouw

De provincie Gelderland heeft de meeste bioboeren van Nederland. Halverwege 2016 zit Gelderland op 327 gecertificeerde biologische landbouwbedrijven, meldt Omroep Gelderland.

TV: Albert Jan Maat krijgt lintje bij afscheid

Algemeen

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat bij afscheid benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, FrieslandCampina neemt eerste monovergister in gebruik, Samen de schouders onder 'Schoon erf' en Leerlingen trakteren varkens op dierendag.

'Nota gas eerste jaar al 7.000 euro lager'

Algemeen

Vier jaar geleden liet kalverhouder Kleinjan in Daarle zijn eerste zonnecollectoren installeren. Nog steeds is hij laaiend enthousiast. 'Zonder dat ik er naar om hoef te kijken, bespaar ik ieder jaar duizenden euro's op de gasrekening.'

Zeven kalveren lopen 's nachts op snelweg A58

Veehouderij

De politie, de marechaussee en Rijkswaterstaat hebben zondagnacht een dode koe en zeven levende kalveren van de snelweg A58 gehaald. Dat gebeurde ter hoogte van Moergestel, meldt Omroep Brabant.

TV: Bokashi Dag in Achterveld

Algemeen

Drukte bij mobiele pers op fruitbedrijf Notermans, ‘Uit gras en bodem is meer te verdienen’, Miljoenen narcissenbollen de grond in en Opendagen zaadfirma’s trokken veel belangstelling.

Kosteloos deskundige hulp bij verdiepen in zonnepanelen

Algemeen

Een lagere energierekening, een bijdrage aan een beter milieu en bewustwording van het eigen stroomverbruik. Dit zijn slechts enkele van de redenen die er zijn om te investeren in zonnepanelen.

TV: Boer walst over eikels

Algemeen

Varkenshouder Willem Hempen uit Valthermond walst eikels voor veevoer, Zetmeelaardappeloogst in volle gang, Zestien overtredingen hitteprotocol tijdens veetransport en Bloemisten zien omzet in de eerste helft van dit jaar stijgen met 5,4 procent.

TV: Eerste container kalfsvlees VS

Algemeen

Campagne start met 17 procent suiker, Flinke stijging mestexport en ‘Eerst blootstellingsrisico’s dan verbod’.

CRV biedt genomics voor koeien

Algemeen

Opening van demoveld ‘Bewust Bodembeheer Salland’, Druiven oogsten bij Domein Hof in Dieren , CRV biedt genomics voor koeien aan en Waterschap steekt stokje voor peilproef.

TV: RFC betaalt 10 cent voor fosfaatverlaging

Algemeen

FrieslandCampina (RFC) betaalt leden 10 cent als ze minder melken om zo fosfaat te verlagen, De LTO Talenten Academie is deze week van start gegaan, LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat mist erkenning van de problemen in de Troonrede en...

TV: POV roept op tot bezwaar tegen kosten NVWA

Algemeen

POV roept op tot bezwaar tegen kosten NVWA, FrieslandCampina vergoedt minder melkende leden, Verbod dreigt voor 26 stoffen en Start werving 'Beste biologische winkel 2017'.

TV: Niet alleen zuipen in de keet

Algemeen

Keten hebben een grote sociale functie, Heidekoe verschraalt Twentse bodem, Demonstraties met verschillende pootmachines en opbrengst maisoogst valt niet tegen.

Voedselkeurmerken bundelen krachten

Biologische landbouw

Keurmerken Biologisch, ASC, MSC, Beter Leven en Fairtrade werken dit najaar samen tijdens hun landelijke promotieweken. De samenwerking is zichtbaar in de onlinecampagne met 'Debbie Duurzaam' in de hoofdrol.

TV: Hitte houdt boer en tuinder in greep

Algemeen

Uien kwetsbaar door het warme weer, snel veel appels plukken, onrust onder boeren over zonering in Kolonie van Weldadigheid en vanwege de hitte koeien nu om de dag water brengen en controleren.

TV: 900 vrouwen bezoeken Ladies Day

Algemeen

Negenhonderd vrouwen kwamen vrijdag af op de Ladies Day van ForFarmers in Burger’s Zoo in Arnhem, Ruim 54.000 bezoekers ATH Biddinghuizen, Van Dam wil geen varkensrechten opkopen met EU-geld en LTO wil ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland.

Uitbreiding areaal suikerbieten 2017

Akker- & Tuinbouw

Suiker Unie heeft haar leden uitgenodigd om bietenzaad te bestellen voor het volgend groeiseizoen.

Haal energie uit melk

Algemeen

Energiebesparing is vaak de eerste stap die melkveebedrijven zetten in het streven naar een energie neutrale onderneming. Met het ECO200 systeem wordt de warmte uit het koelproces van de melk gebruikt om gebouwen te verwarmen of de melkmachine te...

Oogst in beeld 2016

Akker- & Tuinbouw

Nieuwe Oogst houdt deze zomer weer een foto- en filmwedstrijd over de oogst van 2016. De inzenders van de mooiste foto's en filmpjes ontvangen een prijs. De foto's van de winnaars zijn te zien in de Nieuwe Oogst van 24 september.

Hulpstof Squall bezig met opmars in akkerbouw

Akker- & Tuinbouw

De hulpstof voor de tankmix Squall verbetert de bedekking op het gewas en reduceert drift. Uit proeven blijkt dat met de toevoeging van een half procent Squall de regenvastheid van de mix met 50% verhoogt.

Boeren en tuinders betalen te veel voor hun meetdienst

Algemeen

Een meetbedrijf is een onafhankelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor het meten van het juiste stroom- en gasverbruik bij de grootzakelijke boer en tuinder. Sinds 2002 is deze markt geliberaliseerd en is de boer en tuinder vrij om zelf een...

Afrastering voor efficiënte weidegang

Veehouderij

Met de druk op de kostprijs in de melkveehouderij groeit de behoefte om maximale opbrengst uit gras te halen met beperkt mineralengebruik.

Interpolis: 400 meldingen door hagel

Algemeen

Hagelstenen zo groot als tennisballen veroorzaakten donderdagavond veel schade bij agrarische bedrijven. De verwachte schadeomvang zal in de miljoenen lopen. Bij Interpolis kwamen op vrijdagmiddag tot 16.00 uur zo’n 400 schademeldingen binnen.

Eerste Broedplaats Veldleeuwerik in Odoorn

Regio West

Tijdens de opening van de Week van de Akkerbouw, heeft gedeputeerde Henk Jumelet bekend gemaakt dat in Odoorn de eerste 'Broedplaats Veldleeuwerik' van Nederland wordt gerealiseerd.

Gebruik Velactis tijdelijk verboden

Veehouderij

Het gebruik van het diergeneesmiddel Velactis wordt tijdelijk verboden vanwege ernstige bijwerkingen. Dit middel wordt gebruikt om de melkproductie van runderen abrupt te stoppen. Dit heeft staatssecretaris Van Dam de Tweede Kamer laten weten.

Compilatie video's #wijgaanweernaarbuiten

Veehouderij

Nieuwe Oogst heeft via diverse kanalen melkveehouders opgeroepen om foto's en video's in te sturen van dansende koeien.

Trekker rijdt op motorkap van auto in Corle

Regio Oost

Bij een ongeluk op de Corleseweg in Corle is maandagmiddag de bestuurster van een personenauto gewond geraakt. Haar voertuig kwam in botsing met een trekker, net buiten de kom van Corle in Gelderland.

Kamer spreekt zich uit over melkveehouderij

Algemeen

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de situatie in de melkveehouderij. Daarbij ging het onder meer over de invoering van de fosfaatrechten.

Dansende koeien op Nieuwe Oogst (video)

Veehouderij

Nieuwe Oogst nodigt melkveehouders uit om video’s en foto’s van de start van de weidegangperiode te delen met de redactie.

Actie #kalverliefde in Den Haag (video)

Algemeen

Ruim 200 boerinnen waren dinsdagmiddag in Den Haag om actie te voeren tegen de motie van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om kalveren na de geboorte verplicht voor een bepaalde tijd bij de koe te laten.

Eerste kievitsei van Overijssel gevonden

Regio Oost

Het eerste kievitsei van Overijssel is gisteren in Sibculo gevonden door Linda Brunsman uit Vroomshoop. Dat meldt RTV Oost.

'Doormelken zolang het mag' (video)

Veehouderij

LTO trok tijdens de gesprekken over de fosfaatrechten samen op met de NZO en het NAJK. Namens de jongeren zat Koen Bolscher bij de gesprekken, hij zette vooral in om bedrijfsovername zo makkelijk mogelijk te houden.

Stokkers 10.000ste volger Facebook (video)

Algemeen

Dianne Stokkers uit Boekelo is de 10.000ste volger van Nieuwe Oogst op Facebook. Haar aanmelding werd beloond met een Samsung tablet.

Onderneemsters gezocht voor innovatieprijs

Algemeen

LTO Vrouw en Bedrijf roept agrarische onderneemsters op zichzelf of collega's aan te melden voor de European Innovation Award for Women Farmers.

'Fosfaatrechten zeer ingrijpend jonge boer'

Algemeen

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) waarschuwt dat fosfaatrechten voor melkveehouders ingrijpend zijn, maar voor jonge boeren zelfs nog meer.

Supermarkten rekenen op hogere paasomzet

Algemeen

Supermarkten rekenen dit jaar op een hogere paasomzet. De boodschappen tijdens Pasen brengen naar verwachting 776 miljoen euro op, wat 1,5 procent meer zou zijn dan een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeker GfK.

Fosfaat: LTO wil korting zo laag mogelijk

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van vrijdag 4 maart de volgende onderwerpen: LTO vindt plannen ingrijpend maar nodig, recordwinst voor FrieslandCampina in 2015 en Kamer wil tegenstrijdig beleid imidacloprid.

Bezorgdheid over politieke invloed

Akker- & Tuinbouw

LTO Nederland is bezorgd over het feit dat de politiek steeds minder waarde hecht aan het oordeel van onafhankelijke instituten zoals het Ctgb en de EFSA in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.

Nieuwe Oogst TV in gesprek met Van Dam

Staatssecretaris Martijn van Dam wil op termijn af van het plafond voor de fosfaatproductie in de Nederlandse veehouderij. Hij gaat daar bij de volgende derogatieonderhandelingen in Brussel voor pleiten. Nieuwe Oogst TV sprak met hem.

Overval op boerderij in Overdinkel (video)

Regio Oost

Bij een gewapende overval in Overdinkel is vannacht een 61-jarige bewoner van een boerderij aan de Hoofdstraat gewond geraakt.

MRIJ-koe van het jaar gehuldigd (video)

Veehouderij

Annie 93 van familie Nijzink uit Wierden is verkozen tot MRIJ-koe van het jaar 2015.

Boeiende Boeren: het nieuwe melken (video)

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij maatschap Sinnige te Appelscha (Friesland) met melkvee. Plezierig en maatschappelijk geaccepteerd werken, is erg belangrijk voor Paul.

'PvdD gebruikt onderzoek verkeerd'

Veehouderij

De Partij voor de Dieren gebruikt een onderzoek van diergeneesmiddelenfabrikant MSD en veeartsen verkeerd om daarmee hun standpunt over kalfjes te ondersteunen, meldt RTV Oost.

Boeiende Boeren: boomkweker Kriellaars

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij Mark Kriellaars, boomkweker in de Noordoostpolder. In de bodem gebeurt meer dan eerder gedacht werd, in tien jaar tijd is er erg veel veranderd in de behandeling van bomen.

Kippen klaar voor buitenverblijf Rondeelstal

Veehouderij

Voor deze kippen was het na aankomst op 21 januari even wennen aan deze splinternieuwe Rondeelstal van Dik Verbeek in Vaassen. Toch mocht Verbeek de eerste eieren rapen.

Boeiende Boeren: Buitengewoon vlees

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij vleesveehouder Ferdinant v/d Brink uit Harskamp (Gelderland). Zijn motto? Als je gezonde producten wil, moet je dat als leidraad aanhouden in je hele bedrijf. Van het houden van dieren,...

Boeiende Boeren: Bert de Feijter (video)

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij biologische teler Bert de Feijter uit Emmeloord (Flevoland). Waarom is biologisch telen zo leuk?

Online petitie tegen paardenmishandeling

Veehouderij

De online petitie om het opsporen en berechten van paardenbeulen hogere prioriteit te geven, is in twee weken tijd ruim 38.000 keer ondertekend, meldt Omroep Gelderland.

Kennispartners: Vitaal graangewas met Treoris en Vertisan

Graantelers krijgen dit voorjaar met Vertisan en Treoris de beschikking over twee nieuwe fungiciden met de nieuwe werkzame stof penthiopyrad. Naast een zeer robuuste bescherming tegen de belangrijkste schimmelziektes, heeft penthiopyrad een gunstig...

Boeiende Boeren: scharrelende kippen

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij pluimveehouders Maartje en Bart Gussinklo in, hoe kan het ook anders, Eibergen (Gelderland).

Boeiende Boeren: goed voor je dieren zijn

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij paardenfokker Arie de Groot, die met zijn twee broers in maatschap de Merwehoeve in Herwijnen (Gelderland) zit.

Boeiende Boeren: Alle dagen lekker druk

Algemeen

In deze tweede aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje bij het multifunctionele bedrijf van familie van Diest te Ermelo (Gelderland).

Kazen gestolen van boerderijen (video)

Algemeen

Afgelopen jaar werden op meerdere plekken in Nederland kazen gestolen bij boerderijwinkels. Volgens het NRC werd dit jaar in totaal 8500 kilo kaas gestolen.

Boeiende Boeren: Wel-Kom in de kas (video)

Algemeen

In deze aflevering van Boeiende Boeren nemen we een kijkje in de paprika's van Barendse-DC.

Nieuwe Oogst TV: 2015 in vogelvlucht

Algemeen

De meest besproken onderwerpen van het jaar 2015. In ons jaaroverzicht de volgende onderwerpen: fosfaatrechten, aardbeving Groningen, boerenprotest in Brussel, nertsenverbod, POV, ganzenoverlast en PAS, muizenschade, dierrechten, wisseling van...

Man in Lochem heeft 35 fazanten in auto

Algemeen

In het buitengebied van Lochem is een man aangehouden die 35 fazanten achter in z'n auto had liggen, meldt Omroep Gelderland.

Nieuwe Oogst TV: uitzending 30 december

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van woensdag 30 december de volgende onderwerpen: dubbel gevoel LTO over maatregel FrieslandCampina, ABN AMRO verwacht dat de prijzen van agrarische producten gaan stijgen, warme winterweer kan einde betekenen voor perenbomen en...

Perenbomen in bloei door warme winterweer

Akker- & Tuinbouw

Door het warme winterweer beginnen de perenbomen van Giel van Herten uit het Limburgse Grathem al te bloeien.

Nieuwe Oogst TV: 2015 in vogelvlucht deel 2

Algemeen

De meest besproken onderwerpen van het jaar 2015 in een tweedelige reeks van Nieuwe Oogst TV. In deel 2 de volgende onderwerpen: muizenschade, dierrechten, wisseling van staatssecretarissen, keuringskosten NVWA, gewasbescherming, groen onderwijs en...

Nieuwe Oogst TV: 2015 in vogelvlucht deel 1

Algemeen

De meest besproken onderwerpen van het jaar 2015 in een tweedelige reeks van Nieuwe Oogst TV. In deel 1 de volgende onderwerpen: fosfaatrechten, aardbeving Groningen, boerenprotest in Brussel, nertsenverbod, POV, ganzenoverlast en PAS.

Nieuwe Oogst TV: consument betaalt voor weidemelk

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van woensdag 16 december de volgende onderwerpen: consument is bereid om meer te betalen voor weidemelk, lastig jaar voor Agrico door dalende omzet, succesvolle aanpak Utrechtse fruittelers tegen vervuiling van water, FloraHolland...

Gekleurde goudwesp gespot in Nederland

Algemeen

De gekleurde goudwesp is afgelopen zomer voor het eerst waargenomen in Nederland. Het EIS Kenniscentrum insecten en andere ongewervelden heeft dit maandag laten weten.

Nieuwe Oogst TV: keuringskosten NVWA niet omlaag

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van vrijdag 11 december de volgende onderwerpen: keuringskosten NVWA niet omlaag, regering wil dat provincies ganzen verjagen met Agrilaser, Demokwekerij Westland wil platform voor robotica in de tuinbouw opzetten, Boer Bier Water...

Virus velt tamme en wilde konijnen

Veehouderij

Tientallen konijnen zijn de afgelopen weken gestorven als gevolg van een infectie door een nieuw virus.

Nieuwe Oogst TV: uitzending 7 december

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van maandag 7 december de volgende onderwerpen: LTO Melkveehouderij baalt van late beslissing over invoering fosfaatrechten, Belgische landbouwbeurs Agribex wijkt niet voor terreur, LTO Nederland wil dat Van Dam ook de 'gewone'...

Nieuwe Oogst TV: uitzending 4 december

Algemeen

In Nieuwe Oogst TV van vrijdag 4 december de volgende onderwerpen: fosfaatrechten niet van tafel, boring naar aardwarmte, grote verbazing plannen Noord-Brabant, ruim 150 telers willen afvalwaterzuivering collectief oppakken, ledenraden Rabobank...

Award voor lessenreeks over de aardappel

Een leraar uit Meppel heeft samen met een collega van het Drenthe College de Enza Zaden Award gewonnen. Die krijgen ze voor hun lessenreeks over de aardappel, meldt RTV Drenthe.

Schade door storm lijkt mee te vallen

Algemeen

De schade als gevolg van de harde windstoten zondag en in de nacht van zondag op maandag lijken vooralsnog voor weinig schade te hebben gezorgd.

Schaap op snelweg hindert verkeer

Regio West

Op de A2 (Amsterdam-Utrecht) heeft een schaap het verkeer en hulpdiensten zaterdag urenlang beziggehouden.

Auto knalt achterop trekker bij Heeten

Regio Oost

Een automobilist is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een botsing met een trekker in Heeten, meldt RTV Oost.

Landinrichtingsproject Appingedam klaar

Regio Noord

Het landinrichtingsproject Appingedam-Delfzijl is vrijdag feestelijk afgesloten. In een gebied van 3.000 hectare in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum zijn diverse maatregelen getroffen voor de landbouw, waterhuishouding, recreatie en...

CZAV: 2,2 miljoen terug naar de boer

Algemeen

CZAV betaalt haar afnemers van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, veevoeders en mais- en uienzaden een recordbedrag van 2,2 miljoen euro terug.

November uitzonderlijk warm en zeer nat

Algemeen

De maand november gaat de boeken in als een uitzonderlijk warme en zeer natte maand. Met 9,9 graden was het deze periode ruim 3 graden warmer dan normaal (6,7 graden), aldus weersdienst Weeronline zaterdag.

Máxima bij uitreiking Ondernemersprijs 2016

Algemeen

Koningin Máxima is woensdagmiddag 6 januari aanwezig bij de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016 in de Keukenhof in Lisse.

KNMI: onstuimige avond en nacht

Algemeen

Het KNMI waarschuwt dinsdagavond en -nacht voor zware windstoten en harde wind.

Management Ahold Delhaize krijgt vorm

Algemeen

Ahold en Delhaize maken vorderingen met hun fusieplannen. Maandag maakten de twee supermarktbedrijven bekend hoe de hoogste managementlaag, naast de raad van bestuur, er verder uit komt te zien. Drie van de vier posten gaan naar mensen die nu bij...

Meer samenwerking Nederland en Japan

Algemeen

Nederland en Japan gaan economisch en politiek nauwer samenwerken. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in Tokio afgesproken met zijn Japanse ambtgenoot Shinzo Abe.

Etikettenfraude bij babymelkpoeder

Algemeen

De opsporingsdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft drie mannen opgepakt op verdenking van etikettenfraude bij babymelkpoeder.

KPN: snel internet voor buitengebieden

Algemeen

Telecomconcern KPN spant zich in om buitengebieden te voorzien van snel internet. Het bedrijf kondigde dinsdag daarvoor de eerste stappen aan, waarmee een kleine 100.000 huishoudens zijn geholpen.

Het verhaal van Schrama in Nieuw Zeeland

Algemeen

Zaterdag in Nieuwe Oogst het verhaal van Karel Schrama in Nieuw Zeeland.

Rusland helpt Syrië met 100.000 ton tarwe

Algemeen

Rusland geeft niet alleen militaire steun aan zijn bondgenoot Syrië, maar heeft nu ook een grote hoeveelheid tarwe afgeleverd: zo'n 100.000 ton.

NFO: Greenpeace slaat plank flink mis (video)

Akker- & Tuinbouw

Greenpeace slaat volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de plank flink mis over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'Een fruitteler spuit niet lukraak maar wat', stelt NFO-voorzitter Michiel Gerritsen.

Looptraining voor koeien (video)

Veehouderij

Om te kijken wat het effect van extra lichaamsbeweging is op de diergezondheid lopen bij de Dairy Campus in Lelystad een aantal koeien dagelijks twee keer drie kwartier buiten in een stapmolen.

Nederland verkoopt bedorven eten Expo 2015

Algemeen

Het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 2015 in Milaan krijgt een boete van 3.000 euro van de Italiaanse voedsel- en warenautoriteit.

Schapen aangevallen in Groningse wei

Regio Noord

Twee boeren in Groningen hebben de afgelopen dagen bezoek gehad van een onbekende die het op hun schapen had gemunt. De boeren troffen de dieren dood of ernstig gewond aan in de wei.

Fruitbedrijf Zeist in vlammen opgegaan

Regio West

Een fruitbedrijf in Zeist is in de nacht van woensdag op donderdag in de as gelegd door een uitslaande brand. Een naastgelegen woning werd ontruimd, maar is behouden gebleven, meldt RTV Utrecht.

Wessanen vaart wel bij biologische trend

Algemeen

Natuurvoedingsbedrijf Wessanen houdt baat bij de almaar groeiende vraag naar biologische voedingsmiddelen. Het moederbedrijf van onder meer Zonnatura zag de omzet vorig kwartaal opnieuw sterk groeien en voerde de winst verder op.

Mondiaal ondernemen met DRIVE en DGGF

Algemeen

U bent ondernemer en u wilt investeren in een ontwikkelingsland. De Nederlandse overheid helpt u graag op weg. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) ondersteunt uw bedrijf met leningen en kredietverzekeringen.

Eerste vorst dit najaar in Ell

In Ell, dicht bij Weert, heeft het dit najaar voor het eerst gevroren. Om 02.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag daalde de temperatuur daar naar -0,1 graden.

Taakstraf voor dodelijk trekkerongeval

Algemeen

De bestuurder van een trekker die in Staphorst een dodelijk ongeval veroorzaakte, is maandag veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een rijontzegging van een jaar.

Albert Heijn opent zelfscan-supermarkt

Albert Heijn heeft dinsdag in Amsterdam een supermarkt geopend zonder de traditionele kassa's. In Weteringschans staan alleen nog zelfscankassa's.

Nederlander eet minder vlees

Nederlanders eten steeds minder vlees. De consumptie daalde vorig jaar tot gemiddeld 76,3 kilogram vlees, één kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar.

Waterschap voert jaarlijkse controle sloten uit

Vanaf november start Waterschap Rivierenland met de schouw van de kleinere sloten in het rivierengebied, de zogenoemde B-watergangen.

Dijksma: conferentie tegen stropen

Nederland organiseert volgend jaar februari een internationale conferentie over de jacht op wilde dieren.

Aardbeving met kracht van 3,1 in Groningen

In de omgeving van de Groningse plaats Hellum was woensdagavond om 20.05 uur een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter. Dat meldt de seismologische dienst van het KNMI.

Geen extra bescherming Hedwigepolder

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) mag de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland geen extra beschermde status geven.

Online supermarkt Picnic officieel van start

Na een geslaagde proef gaat online supermarkt Picnic woensdag officieel van start in Amersfoort, meldt AD.nl.

Kort geding om chemische lozingen in Maas

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft een kort geding aangespannen tegen het waterschap Roer- en Overmaas in verband met gedoogde lozingen van pyrazolen in de Maas.

JUB Holland: nieuwe website met webshop

Bloembollenbedrijf JUB Holland uit Noordwijkerhout presenteert dit najaar haar vernieuwde website inclusief webshop.

Staatssecretaris Dijksma op Europa-toer

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is dinsdag in Roemenië begonnen aan een toer door zeker elf Europese landen.

Megavervoer van uien en aardappelen

Containers vol Zeeuwse uien en aardappelen worden voortaan wekelijks naar West-Afrika verscheept, meldt Omroep Zeeland.

Bosatlas over voedsel gratis voor onderwijs

Deze week ontvangen alle scholen voor het voortgezet onderwijs en instellingen voor groen onderwijs in Nederland een bijzonder cadeau: een pakket met exemplaren van De Bosatlas van het voedsel.

'Fraude treft graanhandelaar'

De Nederlandse graanhandelaar Nidera, in handen van een Chinees staatsbedrijf, heeft een significant verlies geleden op de handel in biobrandstoffen.

Prijs voor Dijksma voor verbod circusdieren

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft van dierenrechtenorganisatie PETA een prijs gekregen vanwege haar inzet voor een verbod op wilde dieren in circussen. Het verbod is dinsdag ingegaan.

Minste sneeuw Sierra Nevada in 500 jaar

De hoeveelheid sneeuw in de bergen van de Sierra Nevada in de Amerikaanse staat Californië is in zeker vijfhonderd jaar niet zo laag geweest als nu.

Franse boeren weer in actie op snelweg

Franse boeren zijn in de nacht van woensdag op donderdag weer in actie gekomen tegen de geringe beloningen van hun werk.

Boetes voor gesjoemel met lamsvlees

Onverpakt 'lamsvlees' dat wordt verkocht in slagerijen en kleine supermarkten is niet altijd 100 procent lam, constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een donderdag verschenen onderzoek.

Bier met melk gemixt tot boerenradler

Sinds zaterdagavond wordt er door de horeca in Zelhem 'boerenradler' geschonken. De mixdrank is gemaakt van dagverse melk en bier uit de tap, meldt dagblad De Gelderlander.

Zonnebloemenlabyrint bij entree Van Gogh

Ter gelegenheid van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam komt er een labyrint van zonnebloemen op het Museumplein.

Duitse activisten willen verbod op koeienbel

De bond van dierenactivisten in het Duitse Beieren wil dat koeienbellen worden afgeschaft. Volgens de activisten lijden de dieren onder het gewicht of de toon van de 'klokken'.

Sony stapt in drones voor landbouw

Sony wil zich vanaf volgend jaar gaan richten op het maken van drones voor gebruik in de bouw, logistiek en landbouw. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern maandag bekend.

Kerkdienst op bedrijf pluimveehouder (video)

In het grasland bij pluimveehouder Nikkels in Bathmen is gisterochtend een oecumenische kerkdienst gehouden. Een dominee en een pastor verzorgden de dienst vanaf een platte boerenwagen, meldt RTV Oost.

Moeilijk kwartaal voor machinebouwer Deere

Amerikaanse machinebouwer Deere heeft de winst en omzet in het afgelopen kwartaal sterk zien dalen, door de zwakkere vraag vanuit de agrarische sector en de bouw.

Waterschap Rivierenland komt naar je toe

In september trekt een opvallende camper van Waterschap Rivierenland langs de dorpen tussen Tiel en Waardenburg.

Boer eert NBA-speler met maïsdoolhof

In het Amerikaanse Memphis heeft een boer in een van zijn maïsvelden een gigantisch portret gemaakt van de Spaanse basketballer Marc Gasol.

Jack Russell gered uit mestkelder Haaren

Een jackrussellterriër is woensdagavond gered uit een mestkelder van een melkveehouderij in Haaren, meldt Omroep Brabant.

Vers & Fijn bezorgt Beebox landelijk

Vers & Fijn gaat de biologische Beebox-maaltijdboxen landelijk distribueren. Vers & Fijn is een logistieke dienstverlener gespecialiseerd in fijnmazige en geconditioneerde distributie en logistiek van voedsel.

Belgische boeren blokkeren snelweg (video)

Boze Belgische boeren zijn woensdag opnieuw tot actie overgegaan. Ze blokkeren sinds 6 uur met trekkers de afrit Habay-la-Neuve op de E411 tussen Brussel en Luxemburg.

'Geef Russen geen argumenten bloemenban'

Rusland zou geen reden moeten hebben om bloemen of planten uit Nederland tegen te houden.

Recordtijd regen Midden- en Oost-Nederland

In het midden en oosten van het land regende het afgelopen dagen bijna zestig uur achter elkaar.

Groot Salland maait voor betere waterafvoer

Waterschap Groot Salland begint met het maaien van sloten om het water sneller af te voeren. Dat is noodzakelijk om de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen te kunnen verwerken en overstromingen te voorkomen.

Poolse plukinstructie appels en peren (video)

Een nette en zorgvuldige oogst voorkomt veel uitval na bewaring. Dat wordt in onderstaande plukinstructie voor appels en peren in het Pools uitgelegd.

Nederland betaalt boete Palestijnse boeren

Nederlands hulpgeld wordt al jaren gebruikt om boetes te betalen die Palestijnse boeren krijgen van Israël.

@BoerBurgerTweet start met Beuningse boer

Boeren willen via Twitter een tegengeluid laten horen over de campagnes van actieorganisaties als Wakker Dier. Iedere week twittert een andere boer via @boerburgertweet.

Lokaal meer neerslag dan in heel augustus

In een groot deel van Nederland heeft het afgelopen 24 uur gegoten. Lokaal is in de oostelijke helft van het land meer dan de normale augustushoeveelheid van 78 millimeter gevallen.

Economische groei lager door gasbesluit

Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen zet een rem op de economische groei van Nederland. Onze economie werd in het tweede kwartaal slechts 0,1 procent groter, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Nederland stoot meer CO2 uit

De uitstoot van CO2 (kooldioxide) was in het tweede kwartaal van dit jaar 4,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Jagers 'redden' 364 reekalveren voor maaien

Jagers hebben in het voorjaar 364 pasgeboren reekalveren uit weilanden gehaald Ze speurden de jonge dieren op en brachten ze naar een veilige plek voordat de boer met het maaien begon. In totaal is 7.700 hectare grasland doorgezocht.

Boer in bad met eigen buffels (video)

Buffelboer Arjan Swinkels uit het Brabantse Son en Breugel kroop gisteren in de modderpoel bij zijn waterbuffels. Daar heeft hij een goede reden voor. Op deze wijze probeert de eigenaar van De Stoerderij een vertrouwensband op te bouwen met zijn 35...

Boer wil melktap via crowdfunding

De Edese boer Jan van Ruiswijk is een actie gestart om geld bijeen te brengen voor een melktap voor passanten, meldt dagblad de Gelderlander.

Tarwe-oogst gestolen in Brandenburg

Een mysterieuze diefstal in de Duitse deelstaat Brandenburg. Toen een boer dinsdag zijn tarwe wilde oogsten, bleek tot zijn verbijstering dat het perceel, dertig voetbalvelden groot, helemaal kaal was.

Zes schapen dood na aanval van husky

Een agressieve loslopende husky heeft dinsdagmiddag een kudde schapen aan de Noorddijkerweg in Groningen aangevallen. Daarbij vonden zes schapen de dood, zo meldde de politie woensdag.

Mexico doet babymelkpoeder in de ban

Er mag in Mexico geen babymelkpoeder meer worden gegeven in ziekenhuizen. Met een verbod daarop hoopt de regering dat meer moeders hun baby's borstvoeding geven, omdat het beter is voor de gezondheid en groei van de kleintjes.

Melkveehouder toont misnoegen op staldak

Melkveehouder Johan van Rijthoven in Casteren heeft een conflict met DeLaval. Zijn koeien blijken volgens hem niet goed leeg gemolken te worden door de melkrobots.

Weer paard mishandeld in Gelderland

Opnieuw is in Gelderland een paard mishandeld. Na een eerdere mishandeling, vorige week in Babberich, gaat het nu om een paard in Haarlo, meldt Omroep Gelderland.

Oprichter Booking.com wordt megaboer

Internetmiljonair Kees Koolen, oprichter van Booking.com, verlegt zijn interesses naar andere terreinen. De afstammeling van een boerenfamilie heeft plannen ingediend voor een melkveebedrijf in het Achterhoekse dorp Wichmond.

Foto- en filmwedstrijd Oogst in Beeld

Nieuwe Oogst houdt deze zomer een foto- en filmwedstrijd over de oogst van 2015.

Vlinderstichting houdt landelijke vlindertelling

De Vlinderstichting in Wageningen houdt dit weekeinde een landelijke vlindertelling. Iedereen die wil kan vanaf vrijdagmiddag meetellen.

Boerderij in Zuidveen volledig uitgebrand

Een leegstaande boerderij in Zuidveen in gemeente Steenwijkerland is vannacht uitgebrand, meldt RTV Oost.

Laatste julidag begon niet eerder zo koud

Nooit eerder begon de laatste julidag zo koud als dit jaar. In het Gelderse Deelen was het om 06.40 uur precies 4 graden. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur een uurtje eerder uit op 5,1 graden, meldt weeronline.nl vrijdag.

EU verlengt steun aan boeren

De Europese steunmaatregelen voor boeren die zijn getroffen door het Russische importverbod op Europese landbouwproducten worden verlengd.

'Kraan van Nederland' is aan vernieuwing toe

De 'kraan van Nederland', ofwel het markante stuwcomplex bij Driel in de Nederrijn, is aan vernieuwing toe.

NAM krijgt half miljard kuub gas

De NAM heeft vorig jaar een half miljard kuub gas uit het Groningen-veld gebruikt voor de opsporing en winning van gas.

Opnieuw blokkades boze Belgische boeren

Boeren in België gaan donderdag opnieuw op de wegen protesteren tegen de lage prijs van hun producten als melk en varkensvlees.

Elf tuinmachines gestolen bij inbraak

Bij een inbraak in een tuincentrum in Lemelerveld zijn in de nacht van maandag op dinsdag elf tuinmachines gestolen. De eigenaar van het tuincentrum heeft camerabeelden van de inbraak op Facebook gezet, meldt RTV Oost.

Eerste zware zomerstorm in ruim 100 jaar

Nederland heeft officieel te maken met een zware storm. Het waaide zaterdag een uur lang (uurgemiddeld) met windkracht 10 in IJmuiden.

Zware windstoten verwacht aan de kust

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer langs de westkust. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt zaterdag code oranje.

Fruitpark wil hotel met 30 kamers erbij

Op het terrein van Nationaal Fruitpark Ochten moet een klein hotel verrijzen: het Betuws Slaaphuis. Dat meldt de Gelderlander.

Bodembeweging keert Dialoogtafel rug toe

Het opstappen van voorzitter Corine Jansen en Lambert de Bont bij de Groninger Bodem Beweging (GBB) betekent ook het einde aan de deelname aan de Dialoogtafel, meldt RTV Noord.

Melk kostendekkend na akkoord

Franse melkproducenten krijgen 4 cent per liter meer voor hun melk om te voorkomen dat ze verlies lijden. Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens vrijdag op het ministerie van Landbouw in Parijs...

'Wesp heeft last van het weer'

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen heeft geen directe invloed op de sterk wisselende wespenpopulatie. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen UR hebben de insecten veel meer last van slecht weer, meldt Omroep Gelderland.

Brand verwoest woonboerderij Giethoorn

Een grote uitslaande brand heeft vanmorgen een woonboerderij in Giethoorn verwoest, meldt RTV Oost.

Extra Europees overleg over crisis landbouw

De actuele crisis in de landbouw leidt tot extra overleg van de Europese ministers van Landbouw op maandag 7 september.

Miljoenenschade transport door blokkades

De blokkades door boze boeren op de wegen rond de Franse stad Lyon hebben de Nederlandse tranportsector al voor meer dan 12 miljoen euro aan schade bezorgd.

Groningers: NAM voor de rechter

Advocaat Gerard Spong gaat voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) onderzoeken of er juridische gronden zijn om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te slepen. Dat meldt de GBB vrijdag.

Dijkleger vindt 15 scheuren

Het dijkleger van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft donderdag op vijftien plekken in het Utrechtse poldergebied droogtescheuren in de dijken ontdekt.

Franse landbouwminister wil Europees beraad

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, wil in september met zijn Europese collega's overleggen over de zorgen van de Franse boeren.

Zwarte Cross van start in Achterhoek

De komende drie dagen kunnen liefhebbers van motoren en muziek zich weer te buiten gaan op het befaamde festival Zwarte Cross in de Achterhoek.

'Weg met Brabantse stikstofregels'

Werkgevers en boeren in Noord-Brabant stellen alles in het werk om de strenge regels voor de uitstoot van stikstof die de provincie onlangs invoerde geschrapt te krijgen. Ze vinden de regels, die veel verder gaan dan landelijk beleid, schadelijk...

Snelwegen naar Mediterranée geblokkeerd

Boze Franse boeren hebben donderdag ongeveer alle doorgaande wegen richting de Middellandse Zee geblokkeerd. Na de Autoroute du Soleil (A6) bij Lyon en de A75 bij Clermont-Ferrand is nu ook de A20 bij Limoges met tractoren en strobalen afgesloten.

Klassieke klanken tussen de koeien (video)

Een bijzonder tafereel woensdag tussen de melkkoeien van veehouder Jan-Willem van Rooijen in Dodewaard. Kunstmusicus Rineke de Wit uit Amersfoort mocht diverse muziekinstrumenten uittesten om te zien wat haar klassieke klanken voor effect hadden op...

Parijs schiet met 600 miljoen boeren te hulp

Terwijl de blokkades van Franse veeboeren op tal van punten voortduren, heeft de regering woensdag bekendgemaakt de sector met 600 miljoen euro te gaan helpen.

Rusland dreigt met importstop bloemen

Rusland heeft gezinspeeld op een importstop van alle bloemen uit Nederland.

Boerenblokkade Franse A1 opgeheven

Boze Franse boeren hebben woensdagochtend hun blokkade van de snelweg A1 tussen Lille en Parijs opgeheven.

'Oogst appels en peren valt lager uit'

De Nederlandse appel- en perenoogst valt dit jaar naar verwachting zo'n 6 tot 7 procent lager uit dan de grote oogst van vorig jaar.

Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar

Amerikaanse meteorologen weten het zeker: 2015 is wereldwijd op weg om het warmste jaar te worden sinds de mens weergegevens bijhoudt.

Hollande in actie voor veeteelt en zuivel

De Franse president François Hollande heeft dinsdag aangekondigd dat de regering structureel gaat ingrijpen in de crisis in de veeteelt en de zuivelsector.

Brand verwoest grote schuur in Putten

In een grote schuur aan de Donkeresteeg in Putten heeft in de nacht van maandag op dinsdag brand gewoed, meldt Omroep Gelderland.

Inbrekers AH: bosje bloemen en een meloen

Een bizarre diefstal in Ede: bij de Albert Heijn op de Parkweide zijn ze op zoek naar twee inbrekers die een ravage aanrichtten en ervandoor gingen met fruit en een boeketje, meldt Omroep Gelderland.

Laatste supermarkt van C1000 sluit deuren

Het bekende supermarktmerk C1000 is niet meer. Zaterdag om 13.00 uur sloot de laatste C1000 in het Gelderse Ulft.

'Weidevogels in gedrang door meer koeien'

Weidevogels komen steeds meer in de verdrukking, doordat steeds meer koeien de weilanden kaal eten. Dat heeft Kees de Pater van de Vogelbescherming zondag gezegd bij het NOS Journaal.

Dode otter gevonden op snelweg A32

Langs de A32 bij Staphorst is dit weekend een dode otter gevonden, meldt RTV Oost.

Boerenzender moet herkenbaar voor kijker zijn

De aankondiging van de start van een echte agro- en foodzender in Nederland maakt de tongen los. Vrijwel alle kranten, radio- en tv-stations duiken op het bericht dat Farm & Food TV-Channel eraan komt. Er werden kritische vragen gesteld, maar...

Natuurboeken in race om Jan Wolkers Prijs

Vijftien Nederlandse natuurboeken maken dit jaar kans op de Jan Wolkers Prijs. Zondag 18 oktober wordt de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek uitgereikt in een uitzending van het VARA-programma Vroege Vogels, tijdens de Dag van het...

Brand in schuur oude boerderij in Markelo

In een schuur van een oude boerderij in Markelo heeft vanochtend brand gewoed. De brandweer schaalde al snel op naar een middelbrand en sprak van een uitslaande brand, meldt RTV Oost.

Waterschap zet zwanendrifters op non-actief

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft drie muskusrattenvangers donderdag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet.

Veel aandacht voor tv-zender over boeren

De nieuwe zender Farm & Food TV-Channel krijgt op dit moment veel media-aandacht. Farm & Food TV-Channel gaat op 1 september op internet de lucht in. Dit najaar moet de omroep ook op televisie te zien zijn.

Laser jaagt ganzen weg bij Arnhem

Recreatieschap Uit®waarde verjaagt sinds enige tijd ganzen met lasers. Dit gebeurt onder meer bij de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst, meldt Omroep Gelderland.

Boeren Colombia verruilen wiet

Kwekers in Colombia die de kost verdienden met wietplantages, zijn daar massaal mee gestopt. Marihuana levert zo weinig geld op dat ze de wietplanten vervangen voor avocadoplanten.

Aangifte tegen ganzenmoord in N-H

Acht dierenorganisaties hebben maandag bij de politie aangifte gedaan van 'ganzenmoord' in Noord-Holland, zoals zij het zelf omschrijven.

NVWA grijpt in bij veehouder Overijssel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veehouder verplicht om zijn melkkoeien door een veearts te laten behandelen.

Aardwarmteboring Green Well weer operatief

Er wordt weer warmte geleverd aan de tuinders die aangesloten zijn bij Green Well in Honselersdijk, meldt Wos.nl.

Koeien breken uit in Zuidlaren

Een groep koeien liep afgelopen nacht over de Hunzeweg in Zuidlaren. De dieren waren uitgebroken, meldt RTV Drenthe.

A50 even dicht door koeien op de weg

De A50, Arnhem richting Eindhoven, is maandagochtend een halfuurtje afgesloten geweest tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Paalgraven.

TV-kanaal Farm&Food van start (video)

De agrarische sector kent vanaf dit najaar een eigen televisiekanaal. De nieuwe zender Farm & Food TV-Channel wil bijdragen aan het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor de sector.

Weer brand door verdelgen wespennest

Voor de derde keer in twee weken tijd is in Duitsland brand ontstaan omdat iemand probeerde een wespennest te verdelgen.

Slecht seizoen kraanvogels Fochteloërveen

De kraanvogelkolonie in het Fochteloërveen heeft een dramatisch broedseizoen achter de rug, meldt de website van het natuurgebied.

Brand treft potgrondbedrijf in Kwintsheul

Bij een potgrondbedrijf in Kwintsheul (Zuid-Holland) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een heftige brand gewoed. Het vuur ging gepaard met veel rookontwikkeling, liet de brandweer weten.

Mannen te water om paard te redden

Twee mannen hebben gisteravond een paard uit het Ommerkanaal bij Dedemsvaart gered. Hoe het dier in het water terecht kwam, is niet duidelijk, meldt RTV Oost.

NEPG verwacht minder opbrengst

De North-Western European Potato Growers (NEPG) verwachten een totale oogst van iets minder dan 25.000.000 ton aardappelen in de vijf landen. Dat is 12,4 procent minder dan vorig seizoen en 1 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

'Liever komkommer zonder plastic'

Wie groenten koopt in een supermarkt of bij de groenteboer heeft die het liefst zonder plasticverpakking. Mensen zien verpakkingen vaak als overbodig, terwijl die vaak juist een belangrijke functie hebben.

Brand verwoest schuur in Archem

Een grote uitslaande brand heeft vanavond een schuur aan de Beukenallee in buurtschap Archem volledig verwoest, meldt RTV Oost.

Zeldzame bloemen gevonden akker Twente

Een bijzondere ontdekking op een akker in Twente, meldt natuurbericht.nl. Natuurliefhebbers troffen er een aantal zeer zeldzame planten aan, waaronder bolderik en de gele ganzenbloem.

NAJK: logische keuze voor fosfaatrechten

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) verwelkomt de brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer over productiebegrenzende maatregelen in de melkveehouderij.

Waterschap extra alert door droogte

Het neerslagtekort is momenteel opgelopen naar hoogte die gemiddeld eens in de 20 jaar voorkomt. Waterschap Rijn en IJssel is extra alert op onder andere problemen met de waterkwaliteit.

Texas: boze bijen doden boer

Een boer in Texas is het slachtoffer geworden van een groep boze bijen. Met zijn trekker reed hij hun verblijfplaats stuk. De man moest dat met zijn leven bekopen.

Wetterskip wil door met project Mozambique

Wetterskip Fryslân stelt voor de komende twee jaar nog € 300.000 beschikbaar voor het project Schoon Water voor Mozambique.

Brand overgeslagen naar stal Kallenkote

In Kallenkote bij Steenwijk is rond middernacht brand uitgebroken in een woning. De brand is overgeslagen naar een naastgelegen stal. Voor zover bekend is het gelukt om alle tachtig koeien en kalveren uit de stal te halen, meldt RTV Oost.

Pootaardappel en zaaiui winnen terrein

Pootaardappelen, zaaiuien, wintertarwe en gerst winnen terrein op de Nederlandse landbouwgronden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder CO2-uitstoot door supermarkten

De supermarktbranche heeft in het jaar 2014 de doelstelling van 2 procent energiebesparing ruimschoots overtroffen.

Grote schuurbrand aan Esweg in Daarle

De brandweer is opgeroepen voor het blussen van een grote schuurbrand aan de Esweg in Daarle, meldt RTV Oost.

Meer supermarkten stoppen met gangbare kip

De supermarkten van MCD en Boon's Markt stoppen net als keten Jumbo met het verkopen van de gangbare kip.

RFC verhoogt Griekse voorraad

Royal FrieslandCampina (RFC) heeft zijn voorraden gecondenseerde melk en kindervoeding in Griekenland de afgelopen weken flink verhoogd.

Vijfhonderd schapen gestolen Zuid-Engeland

In de afgelopen weken zijn in de Zuid-Engelse regio Somerset bijna vijfhonderd schapen gestolen, meldt Farmers Weekly.

FNV eist einde 'uitbuiting' door Farm Trans

Vakbond FNV heeft aardappeltransporteur Farm Trans voor de rechter gedaagd wegens uitbuiting, verdringing op de arbeidsmarkt en concurrentievervalsing. De zaak dient maandag voor de kantonrechter in Bergen op Zoom.

Paard mishandeld in Dalfsen

In het Overijsselse Dalfsen is in de nacht van dinsdag op woensdag een paard mishandeld. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

Asbest vrijgekomen bij brand Geesteren

Bij een grote brand in het buitengebied van Geesteren is gisteravond asbest vrijgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de brandweer, meldt RTV Oost.

Boetes voor prijsafspraken vleesschaaltjes

De Europese Commissie heeft negen bedrijven in de voedselverpakkingsindustrie een boete opgelegd vanwege verboden prijsafspraken, meldt Nos.nl

18-jarige trekker-bestuurder overleden

De 18-jarige bestuurder van een trekker met aanhanger is maandagmiddag overleden bij een eenzijdig ongeval in Duiven. De man uit Rheden was met zijn tractor in de sloot beland langs de Oostsingel. Hij bezweek aan de gevolgen van het ongeluk.

Satelliet meet toestand bossen en planten

Europa heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuwe satelliet gelanceerd om de aarde in de gaten te houden. Sentinel 2A kijkt onder meer hoe bossen en planten er aan toe zijn.

Schappen de boer op met waterzuivering

De Nederlandse waterschappen slaan de handen ineen met Royal HaskoningDHV om een duurzame technologie om afvalwater te zuiveren ook in het buitenland aan de man te brengen.

Belgische supers maakten prijsafspraken

Belgische supermarkten zoals Carrefour en Delhaize en bekende internationale leveranciers hebben jarenlang prijsafspraken gemaakt.

'Zwaarste aardbeving was minder zwaar'

De zwaarste aardbeving waar Groningers de komende jaren rekening mee moeten houden, is iets minder zwaar dan werd gedacht. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van kennisinstituut TNO, dat in handen is van het Financieel Dagblad (FD).

Hondenvlees-festival China weer van start

Het jaarlijkse hondenvlees-festival in het zuidwesten van China is maandag ondanks verschillende protesten gewoon van start gegaan.

Biologische boerderij trekt veel bezoekers

Biologische boerderijen kunnen op veel belangstelling rekenen. Ondanks het wisselvallige weer bezochten afgelopen weekend bijna 55.000 mensen een biologische boerderij.

LTO Noord Meldpunt Muizenschade heropend

Meldpunt Muizenschade van LTO Noord is heropend. Op meerdere plekken in Noord-Nederland zijn opnieuw grote populaties muizen waargenomen. Boeren vrezen daarom een tweede muizenplaag.

Voedseltekort Noord-Korea dreigt

Noord-Korea kampt met de ergste droogte in honderd jaar. Door het extreme gebrek aan regen dreigen 'chronische voedseltekorten', zegt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Paarden niet welkom op paardenmarkt

Tijdens de jaarlijkse pony's- en paardenjaarmarkt in Loenen worden dit jaar geen paarden toegelaten, meldt Omroep Gelderland.

Groene stroom dankzij Oosterscheldekering

In de Oosterscheldekering komen vijf getijdenturbines. Ze zijn goed voor de stroomvoorziening voor duizend huishoudens, meldde Rijkswaterstaat dinsdag.

VEH: betere afhandeling bevingsschade

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is ontevreden over de afwikkeling door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) van oudere schades in het Groninger aardbevingsgebied.

'Geen extra norm voor bioproducten'

Voor biologische landbouwproducten is geen extra norm nodig als het gaat om stoffen, zoals residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Column: #Zemblakoe

U heeft de aflevering van Zembla over 'Topsporters in de melkveehouderij' vast gezien of in ieder geval de reacties vanuit de sector gehoord. Met uitspraken als 'Koeien zijn wegwerpproducten' en 'Verweiden is gesleep' werd mijn beeld van de...

Nieuw waterakkoord met Bangladesh

Nederland werkt de komende jaren samen met Bangladesh om dat land beter te beschermen tegen overstromingen en te zorgen voor voldoende schoon drinkwater.

Maas & Van Stein veilt machinepark

Vaste plantenkwekerij Maas & Van Stein veilt een deel van haar machinepark. Het betreft een online veiling van materialen ten behoeve van de bollen- en vaste plantenteelt wegens inkrimping van bedrijfsactiviteiten.

'Meer spreeuwen dan andere jaren' (video)

Kersentelers krijgen het extra lastig dit jaar. Volgens fruitteler Theo Vernooij uit Cothen bij Utrecht zitten er flink meer spreeuwen dan andere jaren.

Wetterskip start met grootste dijkverbetering

Wetterskip Fryslân start vrijdag met het grootste dijkproject in haar geschiedenis: de verbetering van 16,5 kilometer Waddenzeedijk op Ameland.

CDA stelt vragen over bioraffinage Friesland

In Friesland liggen goede kansen om gras te verwerken door middel van raffinage, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Wageningen Universiteit, Greenlincs en de Rijksuniversiteit Groningen.

´Moestuin maakt buurt niet altijd gezelliger´

Stadslandbouw wordt vaak ingezet als een middel om de buurt gezelliger te maken, maar volgens wetenschapster Esther Veen leidt dit lang niet altijd tot betere relaties tussen buurtbewoners. Dit schrijft ze in haar proefschrift waarop ze maandag...

VVD en PvdA: minder regels bij jacht

Jagers mogen niet meer zelf beslissen hoeveel dieren er in een gebied worden geschoten. Ze moeten daarover afspraken maken met natuurorganisaties. Volgens de Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD) scheelt deze aanpak veel...

Man met handboog op reeënjacht

Een boswachter heeft zaterdagavond in een bos bij Kootwijk een 34-jarige man uit Voorthuizen staande gehouden die op pad was met een handboog en fileermessen, meldt Omroep Gelderland.

Nederlandse eieren mogen naar VS

Nederlandse bedrijven mogen eierproducten gaan leveren aan de Verenigde Staten. Het ministerie van Economische Zaken bevestigt berichtgeving daarover in de Volkskrant.

Dierenbescherming: minder dieren doden

Er worden te veel dieren gedood in het kader van 'overlastbestrijding', vindt de Dierenbescherming. Voor de jacht zijn er ook alternatieven, zoals het verjagen van dieren die de landbouw schade berokkenen. Die alternatieven moeten worden gepromoot.

Trekker zakt door brug

De aanhanger van een trekker is donderdagochtend door een brug in Heemskerk gezakt, meldt Dichtbij.nl.

Noodkreet om weidevogels Groene Hart

Het aantal weidevogels dat met succes broedt en jongen grootbrengt, blijft dit jaar achter. De boswachters van het Groene Hart luiden daarom de noodklok, aldus Staatsbosbeheer donderdag.

Barneveld onderzoekt glasvezelaanleg

Gemeente Barneveld onderzoekt of in het buitengebied ten oosten van Barneveld en ten westen van Kootwijkerbroek glasvezel kan worden aangelegd, meldt Omroep Gelderland.

Den Haag interesseert groene energie minst

Hagenaars hebben niet zo'n grote belangstelling voor groene energie. Dat zegt vergelijkingssite Independer. Van de vijf grote steden scoort Den Haag het slechtst, meldt Omroep West.

Zeldzame zwam ontdekt in tomatenkas

De eigenaresse van een volkstuin in het Noord-Hollandse Bergen heeft in een tomatenkas de uiterst zeldzame en giftige knolparasolzwam ontdekt, meldt Natuurbericht.nl.

Brand in leegstaande boerderij in Saasveld

In een leegstaande boerderij in Saasveld is gisteravond brand uitgebroken. De vlammen sloegen al snel uit het dak en de brand werd al snel opgeschaald naar een grote brand, meldt RTV Oost.

Te hard kraaiende haan in beslag genomen

De politie heeft in de wijk Rijkerswoerd in Arnhem-Zuid gisteren een haan in beslag genomen. Het beest kraaide vooral in de ochtenduren te hard volgens de buurtbewoners, meldt Omroep Gelderland.

Melkpoederdieven in de kraag gevat

Twee Roemenen van 22 en 26 jaar oud zijn vanmiddag met hulp van burgers opgepakt wegens het stelen van melkpoeder.

Directeur NAM blijft weg, Groningers boos

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) neemt bewoners van het Groningse bevingsgebied niet serieus en schuift alles af. Dat betoogden de advocaten van de stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen (WAG) maandag voor de rechtbank in Assen.

Inspectie van dijken langs de Vecht met F16

Op verzoek van waterschap Groot Salland heeft een F16 vanmorgen een inspectievlucht uitgevoerd boven de dijken van de Vecht bij Zwolle. Het ging om een proef.

File door spandoek van boer over Gait

Tussen Beek en Duiven ontstond vanmorgen een file van meer dan 6 kilometer door een spandoek langs de weg, zo meldt de VID.

Trekker rijdt met giertank het water in

Er vaart maandag waarschijnlijk de hele dag geen pont tussen Maren-Kessel en Alem, bij Den Bosch. Een trekker met giertank is daar namelijk de Maas in gereden. Vrijdag gebeurde dat ook al, meldt Omroep Brabant.

Lapjeskoe in Brabantse Gassel (video)

Bij melkveehouderij Van Raaij in het Brabantse Gassel trekt een wel heel bijzondere pink de aandacht van voorbijgangers. De anderhalf jaar oude Toos55 telt geen twee maar drie kleuren. Het is een lapjeskoe, waarvan er maar een paar in Nederland...

Miljoen mensen keken Normaal-documentaire

Er hebben woensdagavond 1.040.000 mensen gekeken naar de documentaire 'Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal'. Dat blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek.

Schademeldingen beving op twintig

Bij het Centrum Veilig Wonen kwamen sinds de aardbeving van woensdag twintig meldingen binnen. Twaalf daarvan komen uit Uithuizen, waar het epicentrum van de beving lag, meldt RTV Noord.

Boetes voor negeren spuitvrije zones

Waterschap Rijn en IJssel heeft in de afgelopen maanden meerdere boetes uitgedeeld voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen langs sloten en beken.

Actie 'Paard op de kaart' levert niets op

De crowdfundingactie 'Paard op de Kaart' heeft nog geen geld in het laatje gebracht, meldt Omroep Gelderland op zijn website.

Blom van Grolsch naar FrieslandCampina

Edwin Blom, Directeur Verkoop bij Grolsch, vertrekt per 1 augustus bij de bierbrouwer. Blom stopt na zeven jaar en vertrekt naar Royal Friesland Campina. Dat meldt TC Tubantia.

UBS bekent schuld in Libor-schandaal

De Zwitserse bank UBS heeft schuld bekend met betrekking tot de rol die de bank heeft gespeeld bij de manipulatie van het zogenoemde Libor-rentetarief. Daarnaast krijgt het bedrijf een boete van de Amerikaanse autoriteiten voor fraude met...

'Leidende rol Nederland bij voedselprojecten'

Nederland gaat de Wereldbank adviseren over voedselprojecten in ontwikkelingslanden en krijgt daarmee een leidende rol bij dit instituut bij de aanpak van extreme honger.

Nieuwe Oogst kent vele voorgangers

Nieuwe Oogst bestaat deze week tien jaar. Eén weekblad voor alle leden van de land- en tuinbouworganisaties in Nederland was heel lang geen vanzelfsprekendheid.

Brand opslag melkpoeder geblust

In een opslagplaats van melkpoeder aan de Dr. Nolensstraat in Sittard heeft woensdagochtend een grote brand gewoed. Daarbij kwam veel rook vrij. Tot in Maastricht was de rook zichtbaar.

Actie voor beter internet in Veere

Ondernemers en bewoners in gemeente Veere komen in actie voor een betere internetverbinding. Al een tijd klagen ze over de verbinding, met name in het buitengebied, meldt Omroep Zeeland.

Groei Nederlandse economie valt terug

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

TenneT geeft groene obligaties uit

TenneT gaat 'groene' obligaties uitgeven. De hoogspanningsnetbeheerder is naar eigen zeggen de eerste niet-financiële onderneming die leningen uitgeeft die specifiek zijn gericht op investeringen in verduurzaming.

Hollandse geitenkaas krijgt erkenning Brussel

Hollandse geitenkaas krijgt van Brussel een beschermde status. Dat betekent dat kaas met het keurmerk in Nederland moet zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse geiten en op traditionele manier moet zijn bereid en gerijpt. Dat maakte de...

Overijssel: voorlopig geen vergassing ganzen

Faunabeheereenheid Overijssel gaat er voorlopig niet van uit dat vergassing van ganzen wordt toegepast in de provincie, meldt RTV Oost.

Klaver nieuwe leider GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

59 procent Duitse agrariërs actief op sociale media

Uit onderzoek van Prosu Databased Marketing is gebleken dat ruim 59 procent van de Duitse agrariërs actief is op sociale media.

Jaar lang onderhoudswerkzaamheden IJssel

Rijkswaterstaat en BAM Infra/Van den Herik zijn het komende jaar druk met onderhoudswerkzaamheden langs de IJssel bij Kampen, meldt RTV Oost.

Honden overgeplaatst na doodbijten schapen

De honden die vorige week zeven schapen in Oosterbeek doodbeten, zijn overgeplaatst naar nieuwe adressen, meldt Omroep Gelderland.

Overleden kind werd door shovel aangereden

Het kind dat zondagavond overleed door een ongeluk op een boerderij in Ritthem (gemeente Vlissingen) was een jongetje van een jaar oud.

Provincies mogen ganzen vergassen

Ganzen mogen vanaf volgende maand in heel Nederland worden gedood door vergassing, meldt de NOS.

Minister Kamp bij melkfabriek Borculo

Minister Henk Kamp van Economische Zaken opent vanochtend bij de melkfabriek van Royal FrieslandCampina in Borculo een duurzame energievoorziening, meldt Omroep Gelderland.

Zilveren Anjer voor omgebouwd boerenbedrijf

Prinses Beatrix reikt op 16 juni de Zilveren Anjers 2015 uit in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Koeien Park Sonsbeek weer in de wei

Park Sonsbeek in Arnhem krijgt donderdag weer koeien in de wei. Dat levert bijzondere plaatjes op, want het park ligt bijna in het centrum van de stad, meldt Omroep Gelderland.

Honden doden zeven schapen Oosterbeek

Zeven dode en twee gewonde schapen. Dat is de balans na een strooptocht door twee losgebroken honden in Oosterbeek, meldt Omroep Gelderland.

Brand bedreigt koeienstal Nieuwersluis

Een woonboerderij met rieten dak in Nieuwersluis is gisteravond in brand gevlogen. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat de brand oversloeg naar twee naastgelegen stallen met meer dan honderd koeien.

Man dood na bedrijfsongeluk Kesteren

Bij een bedrijfsongeluk bij diervoederverwerkingsbedrijf P.C. Van Tuijl in Kesteren is gisteravond een 42-jarige man uit Opheusden om het leven gekomen.

Ook woensdag kans op zware windstoten

Het KNMI verwacht woensdag opnieuw zware windstoten en onweer.

Californië legt watergebruik aan banden

De Amerikaanse staat Californië heeft gisteren het gebruik van water in noodsituaties aan banden gelegd.

Uitreiking Mooiste kippenuitloop 2015

Biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp uit Overberg (Utrecht) ontvangt 12 mei de oorkonde voor de mooiste kippenuitloop 2015.

Grootste uitbraak vogelgriep in Iowa dreigt

De vogelgriepuitbraak in de Amerikaanse staat Iowa breidt zich steeds verder uit. De epidemie dreigt het grootste aantal dode dieren na een uitbraak ooit te veroorzaken.

'Vanaf zaterdag wordt het warmer'

De temperatuur gaat vanaf dit weekend stijgen. De temperatuur zal vanaf zaterdag oplopen naar vijftien graden op de Wadden tot negentien graden in Limburg. Dat meldt Weeronline.nl.

Ierse ambassadeur bezoekt Keenan Centrum

Op zijn verkenningstoer langs Nederlandse bedrijven buiten de Randstad bezocht de Ierse ambassadeur John Neary gisteren het Keenan Centrum Wennemars in Oudleusen.

Inno+ en ForFarmers organiseren symposium

Inno+, ForFarmers en de samenwerkende dierenartsenpraktijken De Oosthof woensdag 27 mei het symposium Het Varken als Kachel.

Eigenaresse paard in elkaar geslagen

Een 46-jarige vrouw uit Finsterwolde is woensdag mishandeld nadat ze iets had gezegd over het voederen van haar paard. Dat gebeurde op een veld in Winschoten.

Duitsland lanceert zijn eigen deltaplan

Duitsland gaat zijn rivieren de komende twintig jaar grondig aanpakken. In totaal meer dan honderd projecten moeten onze oosterburen beter beschermen tegen overstromingen zoals die van de zomer 2013 toen de Donau en Elbe buiten hun oevers traden.

Friese boeren krijgen lening na muizenplaag

Boeren in Friesland die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag, kunnen bij de provincie aankloppen voor een lening om de schade aan het grasland te herstellen en extra voer bij te kopen voor het vee.

ABN Amro: economische groei dit jaar

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting 2 procent. Die stijging komt in een aantal sectoren op het hoogste niveau in jaren uit, meldt Nu.nl.

Maand april een van de zonnigste ooit

De maand april was een van de zonnigste aprilmaanden ooit. Sinds de officiële zonneschijnmetingen in Nederland in 1909 is het maar vier keer zonniger geweest in de maand april dan dit jaar. Dat stelt weeronline.nl.

Bedrijf betrapt op fraude met melk

Een transportondernemer uit Barneveld is betrapt op fraude met een restproduct van melk.

Gewonde bij brand in schuur in Wijhe

De brandweer is vanochtend uitgerukt voor een brand in Wijhe. Daarbij is één persoon gewond geraakt, meldt RTV Oost.

Masterclass winnaars beroepenwedstrijd

Afgelopen januari vond de finale plaats van de LTO beroepenwedstrijd ver(s)koper van het jaar.

Subsidie op beveiligingsproducten

Boerenbedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van criminaliteit. Niemand zit op ongenodigde gasten te wachten en agrarische ondernemers al helemaal niet.

Druk in de supermarkt op paaszaterdag

Nederlanders doen op paaszaterdag weer veel inkopen voor de aankomende feestdagen.

Ruim 1 miljoen Rondeeleieren op broodjes

In de bekende Wild Bean Cafe’s bij de BP tankstations worden dit jaar meer dan een miljoen Rondeeleitjes geserveerd.

Positieve resultaten glastuinbouwproject

De eerste tussenresultaten van het glastuinbouwproject 'Water en Nutriëntenmanagement, op weg naar het sluiten van de waterkringloop' zijn gepresenteerd.

Kandidaat-collegeleden Rijnland bekend

Nu het algemene bestuur (de Verenigde Vergadering) van hoogheemraadschap van Rijnland is geïnstalleerd, wordt onder leiding van formateur Hans Pluckel (VVD) een dagelijks bestuur gevormd: Het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden (D&H).

RIVM onderzoekt schimmel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar een schimmel waaraan jaarlijks vijftig mensen overlijden.

Weer zitmaaiers gestolen in Achterhoek

De afgelopen dagen zijn er vier zitmaaiers gestolen uit schuren in gemeente Bronckhorst.

Waarschuwing voor glas in eierkoeken

Banketfabriek De Maro vraagt klanten die speltvolkoren eierkoeken hebben gekocht, deze terug te brengen naar de winkel.

Milde vogelgriep in Milheeze

In Milheeze (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 12.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld.

Plafond zomerschade ganzen van kracht

Het plafond voor het verlenen van tegemoetkomingen voor schade door beschermde inheemse ganzen is van kracht.

Opening Food Center Westland

Op 29 april wordt Food Center Westland op het ABC Westland Agri & Food terrein in Poeldijk opengesteld voor groentedetaillisten, horecaondernemers, cateringbedrijven en handelaren in groente, fruit en andere foodproducten.

Jaarlijks 2 miljoen doden besmet voedsel

Elk jaar sterven er ongeveer 2 miljoen mensen doordat ze iets verkeerds eten. Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt donderdag voor voedsel dat besmet is met bacteriën, virussen, parasieten of chemicaliën.

Wolf afkomstig uit roedel wolven Duitsland

De wolf die begin maart door Drenthe en Groningen liep, komt van een roedel uit Duitsland. Het gaat om een jong dier uit de roedel Munster in de regio Hamburg-Bremen. Dat blijkt uit DNA-analyses.

Kleinste groentewinkel van Nederland (video)

In het dorp Driel bij Arnhem bevindt zich het vermoedelijk kleinste groentewinkeltje van Nederland, gerund door de 19-jarige Wilco de Bruijn.

Van Dijk wil overleg met Kamp over internet

De provincie Gelderland wil op korte termijn overleg met minister Kamp over snel internet in het buitengebied, meldt Omroep Gelderland.

'We besteden meer geld aan paasontbijt'

Nederlanders geven dit jaar naar verwachting meer geld uit als ze inkopen doen voor Pasen. Vooral supermarkten zullen hiervan profiteren. Dat is gebleken uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy.

Nieuwe eigenaren slachterij Plukon

Plukon Food, bekend van het kipmerk Friki, heeft nieuwe eigenaren gevonden. Nederlands grootse kippenslachterij stond sinds begin dit jaar in de etalage.

Politie zoekt eigenaar van pony

De politie is op zoek naar de eigenaar van een pony in Vroomshoop, meldt RTV Oost.

500.000 views voor nieuweoogst.nu

Nieuwe Oogst heeft met nieuweoogst.nu een mijlpaal bereikt. Voor het eerst werden in één maand (maart 2015) meer dan een half miljoen pagina's bezocht.

Brandweer haalt koe uit gierput

De brandweer heeft woensdagmorgen aan de Hulzerdijk in Eefde een koe gered uit een gierput, meldt Omroep Gelderland.

KNMI: code oranje voor Groningen

Het KNMI heeft dinsdag voor Groningen code oranje (extreem weer) afgegeven in verband met de hevige wind. De waarschuwing geldt ook voor het noordelijk deel van Drenthe en de Waddeneilanden.

'Herstel economie in alle marktsectoren'

Bedrijven profiteren over de hele linie van het herstel van de economie dit jaar. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde sectorprognose van de Rabobank.

Biefstukban probleem voor armen in India

Een verbod op rundvlees in een Indiase deelstaat zorgt voor een groeiende animositeit tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Lelystad Airport krijgt ruimte om te groeien

Lelystad Airport mag groeien tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dat besluit over de ontwikkeling van Lelystad Airport is dinsdag in het Staatsblad geplaatst.

Opening aspergeseizoen Peel en Maas

Op zondag 29 maart heeft het AspergeGilde Peel en Maas het aspergeseizoen officieel geopend.

Man aangevallen door stier in Didam

Een man is vanochtend in Didam aangevallen door een stier. Dat gebeurde toen hij het beest wilde uitladen bij een slachthuis aan de Bierboomstraat, meldt Regio 8..

Nieuwe Oogst geeft weg: Economie & Melken

De Europese melkquota worden op 1 april 2015 afgeschaft. Europese boeren kunnen dan ongelimiteerd melk produceren. Maar die overgang brengt onzekerheid teweeg. Om melkveehouders een steuntje in de rug te bieden, geeft Nieuwe Oogst het boek Economie...

Weerslag.nl ziet buien beter

Het was al mogelijk om in Nederland buien via de 'buienradar' te bekijken. De oorspronkelijke bedenkers van deze radar en oprichters van Weerslag.nl komen nu met een innovatie op de Europese regenradar.

Storm op komst langs de kust

De kustprovincies moeten dinsdag rekening houden met stormwinden. Langs de noordkust staat een noordwesterstorm, mogelijk windkracht 9, meldt Omroep West.

Voor vijfde keer ingebroken in manege IJsselmuiden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er voor de vijde keer ingebroken in de manege aan de Oosterholtseweg in IJsselmuiden, meldt RTV Oost.

Eerste ei in ooievaarsnest Wilsum (video)

Het eerste ei in het ooievaarsnest in een weiland in Wilsum is gelegd. De gebeurtenissen in het nest zijn live te volgen op internet.

Eerste Trotse Tuinders Magazine

Deze week rolt het eerste Trotse Tuinders Magazine van de pers. Nu is het voor iedereen mogelijk om kennis te maken met tuinders die niets liever doen dan dagelijks met passie groenten, fruit en bloemen telen.

Koningsontbijt met snoeptomaatjes en jam

Het Koningsontbijt, waar vorig jaar ophef over was omdat er ongezonde producten in zaten, bestaat dit jaar onder meer uit melk, sinaasappelsap, volkorenbrood, chocoladehagelslag, aardbeienjam, appelstroop, smeerkaas, smeerworst, snoeptomaatjes en...

Boetes en werkstraffen pluimveefraude

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 150.000 euro boete opgelegd aan een broederij uit Gelderland vanwege fraude met leghennen.

'Besmetting stilgehouden door NVWA'

In de herfst zijn honderden kilo's rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met miltvuur.

Werkstraf voormalig jachtopziener De Eese

Een 52-jarige man uit Eesveen is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor het neerschieten van twee buizerds. Dat meldt RTV Drenthe.

Weerribben-Wieden houdt Michelinster natuur

Nationaal Park Weerribben-Wieden houdt voor de komende vijf jaar de Michelinster der natuur. Het is een Europees diploma voor natuurbeheer, meldt RTV Oost.

Vleeshandelaar Selten: fout in administratie

Bij vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is in 2012 paardenvlees als rundvlees in de administratie verdwenen.

Vragen over komst hoogspanningsmasten

De VVD in Veere wil zeker weten dat er geen hoogspanningsmasten komen in de gemeente Veere, meldt Omroep Zeeland.

Paard in Axel besmet met rhinovirus

In Axel is er bij een paard rhinopneumonie vastgesteld. Het rhinovirus is zeer besmettelijk en kan dodelijk zijn. Het besmette paard staat in quarantaine op stal De Beatrixhoeve, meldt Omroep Zeeland.

Zwaluwwand voor Lettelberter Petten

Natuurgebied Lettelberter Petten, nabij het Leekstermeer in Groningen, heeft een speciale zwaluwwand gekregen. In de wand kunnen zo'n zestig oeverzwaluwen een gang uitgraven, zodat ze veilig kunnen broeden, meldt RTV Noord.

'Maffia duikt in productie olijfolie'

Britse consumenten zijn gewaarschuwd om niet te goedkope olijfolie te kopen. Dergelijke olijfolie zou zijn gemaakt door de Italiaanse maffia onder onhygiënische omstandigheden, waardoor gebruikers besmet kunnen raken met de E-colibacterie of...

Nederlandse bio-honing vanaf 2016 te koop

Consumenten kunnen vanaf volgend jaar biologische honing van Nederlandse bodem kopen, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Column Hanna Hilhorst: Kus de zon

Precies één dag voor het voorjaarsweer in alle vrolijkheid losbarstte plaatste een installatiebedrijf 180 zonnepanelen op het dak van onze boerderij. Glimmende platen, verdeeld over de schuur, de stal en ons woonhuis. Alles bij elkaar goed voor...

Ruim 4 miljoen zien finale Boer zoekt vrouw

De finale-aflevering van het KRO-programma Boer zoekt vrouw heeft zondagavond ruim 4,2 miljoen kijkers getrokken.

Beusmeat in Leek gaat dicht

Vleesverwerkingsbedrijf Beusmeat in Leek sluit de deuren. Dat meldt website Vleesmagazine.nl. De ondernemingsraad en het personeel zouden gisteren zijn geïnformeerd.

Brabant wil andere route hoogspanningslijn

Twaalf van vijftien gemeenten in het westen van Brabant zijn het eens over een alternatieve route voor een hoogspanningslijn (380.000 volt) tussen Borssele en Tilburg.

Aanhoudingen vanwege 'omkatten' voedsel

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag en woensdag in Zuid-Holland twee verdachten aangehouden op verdenking van het 'omkatten' van voedsel. Zij zijn in verzekering gesteld voor...

Spandoek weidegang attendeert burger (video)

Behendig hangt melkveehouder Nils den Besten een gloednieuw spandoek op met de tekst 'Wij gaan weer naar buiten'. De veehouder uit Brandwijk is een van de initiatiefnemers van deze LTO-actie.

WUR: Tomaten niet in koelkast bewaren

Uit onderzoek van de Wageningen UR blijkt dat tomaten in de koelkast smakeloos worden.

Gelderse kiezer kiest voor koeien

De 115.000 Gelderlanders die in aanloop naar de verkiezingen de Stemwijzer hebben ingevuld hechten belang aan werkgelegenheid, zonne-energie en koeien in de wei, meldt Omroep Gelderland.

Zeldzame zwammen ontdekt in Zuid-Holland

In een duinvallei bij 's Gravenzande is vorige week de zeldzame lederster, een buikzwam, ontdekt. Dat maakte de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag bekend op de website Natuurbericht.nl.

Mandaat voor meer marktkracht POV

Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben de leden-varkenshouders het bestuur gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van het programma marktkracht.

2015: meer geld provincies voor natuur

Alle provincies behalve Zeeland zijn van plan dit jaar meer geld uit te geven aan natuur, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nationale Boomfeestdag in 240 gemeenten

Rond de honderdduizend kinderen uit 240 gemeenten planten woensdag op Boomfeestdag een boom of struik in Nederland.

Extra bescherming weidevogels Overijssel

Landschap Overijssel krijgt ook de komende vier jaar financiële steun van de provincie voor het beschermen van weidevogels, meldt RTV Oost.

Landbouwgrond in Beerzerveld onder water

Provincie Overijssel heeft plannen om 150 hectare landbouwgrond in Beerzerveld onder water te zetten ten behoeve van de natuur, meldt RTV Oost.

SP: binnen vijf jaar Overijssel asbestvrij

De SP lanceert maandag in Overijssel een actieplan voor het aanpakken van asbest in daken, dat een gevaar vormt voor de volksgezondheid, meldt RTV Oost.

Groningers in beroep tegen gasbesluit

De Groninger Bodem Beweging (GBB), Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp (Economische Zaken).

Meer waterschapsgeld voor waterveiligheid

Waterschappen zullen de komende tijd meer geld uitgeven aan beveiliging tegen wateroverlast en het beheersen van het waterpeil. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd.

Wolf duikt op bij Duitse kleuterschool

De wolf die begin deze week de gemoederen bezighield, is nu opgedoken bij een Duitse kleuterschool. Dat meldt de NDR.

Milde vogelgriep op bedrijf Barneveld

Op een leghennenbedrijf met uitloop in Barneveld is vanmiddag de milde vorm H7N7 van vogelgriep vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut.

Barneveld grootse 'kippencentrum Nederland

Barneveld is het grootste 'kippencentrum' van Nederland. In 2014 herbergde de gemeente meer dan 3,7 miljoen kippen, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat voornamelijk om leghennen.

Eerste kievitsei Overijssel gevonden

Bart van der Velde uit Oldebroek heeft gistermiddag op een akker in Kamperveen het eerste kievitsei van Overijssel gevonden, meldt RTV Oost.

Hoop voor Brabantse schaapskuddes

Brabantse schaapskuddes zijn te redden als de schapen ook grasland gaan begrazen en de kuddes groeien.

'Radio-internet Achterhoek slecht idee'

Radiofrequenties vrijmaken voor internet is geen goed idee, vindt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Dat meldt Omroep Gelderland op haar website.

ABN Amro: goedkopere voedingsproducten

Consumenten zijn dit en volgend jaar minder geld kwijt aan allerlei voedingsproducten, verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro.

Massey Ferguson 675WD gestolen

Medewerkers van Groen Recycling BV uit Rouveen wilden vanochtend weer aan het werk gaan in Hengelo, maar kwamen tot de ontdekking dat hun tractor gestolen was.

Column Hanna Hilhorst:‘Kassa!'

Elke vrijdag werk ik in de winkel op ons erf. Of eigenlijk: in een zeecontainer met een geïmproviseerde toonbank. Maar je kunt er wel alles krijgen wat je op een boerderij verwacht: groente, fruit, vlees, zuivel, sap, honing en jam. Veel van eigen...

Wolf maakt oversteek naar Groningen

De wolf die een paar dagen geleden opdook in Nederland lijkt van de provincie Drenthe naar Groningen te zijn gelopen, meldt de NOS.

Snel internet voor bedrijven in buitengebieden

Er komen meer mogelijkheden voor snel internet in buitengebieden. Dat laat de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, weten, meldt Omroep Gelderland.

Venezuela wil vingerafdrukscan in supermarkt

Om te voorkomen dat de Venezolanen gaan hamsteren in supermarkten, gaat de regering vanaf begin volgende week 20.000 vingerafdrukscanners in winkels plaatsen.

Rutte over Toekomstvisie LTO Noord (video)

De visie Beter boeren door samenwerking en perspectief is zaterdag op grootse wijze gepresenteerd aan de LTO Noord-leden in Apeldoorn.

GroenLinks: stop geld asfalt in natuurfonds

De provincies zouden moeten stoppen met het aanleggen van extra asfalt. Het geld dat ze daarmee besparen kunnen ze beter in een natuurfonds stoppen. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat vrijdag bij RTL Z.

150.000 euro boete voor eierfraude

Tegen de 2 eigenaren van een eierbroederij in Babberich is donderdag 150.000 euro boete, 8 maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur geëist, meldt Omroep Gelderland.

Helga van Leur roept op te stemmen

Nederlands bekendste weervrouw Helga van Leur roept mensen op 18 maart hun stem uit te brengen voor water.

Aardbevingen in Overschild en Kommerzijl

Bij Overschild en Kommerzijl zijn zondag lichte aardbevingen geweest, meldt RTV Noord.

Landbouwvoertuig rijdt 80 km/u te hard

De verkeerspolitie heeft een bestuurder van een landbouwvoertuig van de weg gehaald omdat hij veel te hard reed op de N375 bij Wanneperveen, meldt RTV Oost.

7,5 procent Europese boeren jonger dan 35

De vergrijzing in de landbouw en het gebrek aan jongeren die zich in de sector vestigen, neemt verder toe. Dat blijkt uit het statistisch jaarrapport over de sector dat door Eurostat is gepubliceerd.

Volgende week Kamerdebat over gaswinning

De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen.

Rotterdammer steelt fruit in Gronings dorp

De politie heeft donderdag in een Gronings dorpje een Rotterdammer betrapt bij een woninginbraak. Bij het verlaten van het huis nam de man een paar stukken fruit mee, meldt RTV Rijnmond.

Dijksma op handelsmissie naar Mexico

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken brengt van maandag twee tot en met woensdag vier maart een werkbezoek aan Mexico, waarbij 25 Nederlandse bedrijven haar vergezellen.

Oplevering gemalen polder Nieuwkruisland

Polder Nieuwkruisland bij Kollumerpomp heeft twee nieuwe gemalen, De Blikken en Nieuw Kruisland, die de waterbeheersing nu en in de toekomst op orde houden.

Jeugdwaterschapsbestuur on tour

Het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur gaat op 6 en 7 maart on tour langs alle waterschappen van Nederland als opmaat voor Wereldwaterdag.

SZW inspecteert op arbeidsrisico’s

Vanaf eind februari 2015 bezoekt de Inspectie SZW bedrijven in de glastuinbouw en paddenstoelenteelt voor een inspectie.

Provincie moet luisteren naar veehouder

De provincie Overijssel moet toch luisteren naar de bezwaren van een veehouder uit Markelo tegen uitbreiding van een naastgelegen varkenshouderij. Dat heeft de Raad van State bepaald, meldt RTV Oost.

Amsterdam krijgt pop-up MelkSalon

Op één april opent er in Amsterdam een MelkSalon. Dit tijdelijke proef- en ontwerplokaal brengt consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samen, om de waarde van melk te herontdekken.

BZV in de race voor Gouden Televizier-Ring

Boer Zoekt Vrouw is in de race voor een van de meest prestigieuze televisieprijzen van Nederland, de Gouden Televizier-Ring.

Gelderland: 35 miljoen euro voor natuur

De provincie Gelderland en de waterschappen Rijn en IJssel, Rivierenland, en Vallei en Veluwe trekken tussen 2016 en 2022 ruim 35 miljoen euro uit voor het versterken van de natuur, meldt Omroep Gelderland.

Pluimveebedrijf voldeed aan brandeisen

Het pluimveebedrijf in Veendam, waar maandag een grote brand woedde, voldeed aan alle veiligheidseisen. Dat meldt RTV Noord op haar website.

Crowdfunding voor paardenslagerij Ernste

Journalisten en sympathisanten slaan de handen ineen voor het redden van paardenslagerij Ernste in de Arnhemse wijk Klarendal, meldt Omroep Gelderland.

Landbouw Overijssel steunt meest op familie

De landbouw in Overijssel draait meer dan in de rest van het land op familie. Met 86,8 procent is het percentage meewerkende familieleden in die provincie het hoogst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Start Zeeuws komkommerseizoen (video)

Sinds deze week zijn er weer Zeeuwse komkommers te koop in de winkel, meldt Omroep Zeeland. De afgelopen maanden waren er alleen exemplaren uit Spanje verkrijgbaar in de supermarkten.

Zwolle: NVWA neemt vogels in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Politie Eenheid Oost Nederland hebben zaterdag tien vogels in beslag genomen op de Vogelmarkt in Zwolle.

Varkensvleesketen wil bredere steun EU

Platform Varkensvleesketen, het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi, vindt dat de Europese Unie (EU) met een breder ondersteuningspakket moet komen.

Vrachtwagen met boter in sloot

Een vrachtwagen in de sloot hindert het verkeer op de Corleseweg (N312) tussen Winterswijk en Lichtenvoorde, meldt Omroep Gelderland.

Demonstratie tegen komst varkensstallen

De Dorpsraad van Vogelwaarde wil 30 maart in Den Haag demonstreren tegen de varkensstallen die bij Vogelwaarde en Hengstdijk zijn gepland, meldt Omroep Zeeland.

Otter lijkt terug in Twente

Er leven mogelijk meerdere otters in Twente. Otterwerkgroep Overijssel heeft langs de Dinkel in Noordoost-Twente opnieuw sporen aangetroffen van een otter, meldt RTV Oost.

Veertigduizend kippen omgekomen bij brand

Op een pluimveebedrijf aan de Jan Kokweg in Veendam zijn vanmorgen bij een brand in een kippenschuur veertigduizend kippen omgekomen, meldt RTV Noord.

Aldi onder druk met tv-campagne

Wakker Dier start zaterdag met een televisiecampagne om supermarktketen Aldi onder druk te zetten om alsnog over te stappen naar 'kip van morgen'.

Tweeduizend varkens dood bij stalbrand

Bij een brand in Putten zijn in de nacht van zondag op maandag zo'n tweeduizend varkens omgekomen, meldt Omroep Gelderland.

Boer zoekt vrouw weer op 1

Boer zoekt vrouw staat maandag opnieuw bovenaan de kijkcijferlijst. Er keken wel iets minder mensen dan vorige week, het programma trok zondag namelijk 4.076.000 kijkers.

NAM: inspectie 120 scholen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat 120 basisscholen in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen bouwkundig inspecteren.

Hogan belooft hulp aan varkensboeren

Europees Commissaris Phil Hogan heeft hulp beloofd aan boeren die kampen met dalende prijzen door het importverbod van Rusland op varkensvlees, meldt de NOS.

Trekker gestolen bij bedrijf in Usselo

Dieven hebben maandagavond een trekker gestolen bij mechanisatiebedrijf Munsterman in Usselo. De diefstal werd een paar dagen later pas ontdekt, meldt RTV Oost.

Shovel gestolen in Dalfsen

In Dalfsen is afgelopen nacht een shovel gestolen. Dat meldt de politie donderdag.

Politie onderzoekt overval zorgboerderij

Een medewerkster van een zorgboerderij aan de Hoge Aard in Molenschot is gisteren rond 20.40 uur overvallen. Het slachtoffer werd op het terrein nabij de woning geconfronteerd met drie overvallers die bivakmutsen droegen.

'Niet iedereen meldt gaswinningschade'

Er moet meer aandacht komen voor mensen die aardbevingsschade aan hun woningen en boerderijen niet durven melden, meldt RTV Noord op haar website.

Omzet Zwitserse Nestlé onder druk

Nestlé zag zijn omzetgroei vorig jaar flink vertragen onder meer als gevolg van een veranderende vraag vanuit China.

Aanpak zwerfvuil oevers van de IJssel

In het kader van de actie Mooi Schoon wordt in de week van 7 tot 15 maart zwerfvuil op de oevers van de IJssel opgeruimd in de gemeenten Olst-Wijhe, Hattem, Heerde, Zwolle en Zwartewaterland, meldt RTV Oost.

Drab in de dikke mist bij Den Ham

De weg tussen Den Ham en Aduard is weer schoon. Een vrachtwagen vol slib was dinsdagmorgen een deel van zijn lading verloren, meldt RTV Noord.

CDA: muskusrat op de menukaart

CDA Reest en Wieden wil onderzoeken of de muskusrat op de menukaart van de restaurants in de Kop van Overijssel kan worden gezet. Dat schrijft de partij in haar verkiezingsprogramma voor de waterschapsverkiezingen.

2167 varkenshouders met autosticker

De autostickeractie van Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) en MS Schippers is een groot succes.

Collectief Natuurbeheer in West Brabant

In Nederland komen ongeveer 40 Collectieven Agrarisch Natuurbeheer en sinds vrijdag is ook West-Brabant een Collectief rijker.

Onderzoek naar Grebbedijk Deltadijk

Waterschap Vallei en Veluwe doet samen met de provincies Utrecht en Gelderland en gemeente Wageningen onderzoek naar de kansen die er zijn als de Grebbedijk wordt verbeterd.

Oppositie: gaskraan kan nu al verder dicht

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nu al beslissen om de gaswinning dit jaar te beperken tot wat echt nodig is voor de leveringszekerheid en niet pas in juli.

'Bewoners bevingsgebied moeten verhuizen'

De gaskraan moet niet dicht, maar juist verder worden opengedraaid. Bewoners uit het bevingsgebied moeten verhuizen. Dat zegt de nieuwe Kamerfractie DENK, meldt RTV Noord.

EU-parlement: ook etiket voor verwerkt vlees

Consumenten moeten kunnen achterhalen uit welk land het vlees komt dat bijvoorbeeld in kant-en-klare lasagne en pizza zit.

Politie zoekt eigenaar pony's Nieuw Heeten

De politie is op zoek naar de eigenaar van vier pony's, die gisteren plotseling op een erf in Nieuw Heeten stonden, meldt RTV Oost.

Van Hollandse Bodem vanaf maart op NPO1

Programma Van Hollandse Bodem gaat vanaf 12 maart op NPO1 van start. Gedurende vier maanden gaan acht koppels met elkaar de strijd aan in de moestuin.

Boer Jos komt met biografie

Deelnemer Jos Sloot uit Steenderen van Boer Zoekt Vrouw (editie 2010) komt deze week met zijn biografie. Het boek over Jos Sloot heet 'De Dood of de gladiolen'.

Politie druk met ontsnapte koe

Politieagenten in het Overijsselse Losser zijn zondagavond rond 20.00 uur druk bezig geweest met een op hol geslagen koe. Door een tot nog toe onduidelijke reden wist de koe te ontsnappen uit een vee-aanhangwagen, meldt Hart van Nederland.

Boer zoekt vrouw blijft kijkcijfertopper

Ruim 4,2 miljoen mensen hebben gisteravond gekeken naar Boer zoekt vrouw, waarin opnieuw enkele vrouwen door de boeren werden weggestuurd.

Brand doodt 24.000 kippen Voorthuizen

In het Gelderse Voorthuizen zijn gisteren 24.000 kippen omgekomen door een uitslaande brand. Enkele honderden kippen wisten op tijd te ontsnappen uit de kippenschuur, meldt Omroep Gelderland.

Column: 'Straks breekt je vruchtwater'

'Hanna is geïnsemineerd!' roept deelnemer Linda luid door de kantine. We hebben de groep zojuist verteld dat er weer een baby op komst is, en de reacties liegen er niet om. Gehandicapt of niet, ze weten dondersgoed hoe het werkt.

Genomineerden aanmoedigingsprijs bekend

LTO Noord provincie Utrecht houdt vrijdag 13 februari haar jaarlijkse ledendag, de Dag van LTO Noord, bij Boerderij Mereveld in Utrecht. Het thema van deze dag is ‘Ondernemen in een veranderende omgeving’. Eén van de drie genomineerde agrariërs zal...

Bollenteler ontvangt 10.000 euro

Bloembollenteler Cornel van Schagen uit Bergen heeft een stimuleringsbijdrage van 10.000 euro ontvangen van het Innovatiefonds voor telers.

Marit Huzen jeugdwaterschap Zuiderzeeland

Marit Huzen (17) uit Lelystad is de Jeugdbestuurder van Waterschap Zuiderzeeland. Zij neemt het stokje over van Nina Ter Horst.

Handelaar beschermde vogels aangehouden

De politie heeft een 58-jarige man uit de gemeente Dantumadiel aangehouden op verdenking van handel in beschermde vogels. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Trucker dood bij ongeluk op A1 bij Deventer

Bij een ongeval op de A1 richting Deventer is woensdag een dode gevallen. Het gaat om een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wehl, meldt de politie.

Dora 442 heeft record hoogste melkproductie

Nog nooit heeft een koe in Nederland zoveel melk geproduceerd als Dora 442 van melkveehouder Corné Machielsen uit Prinsenbeek.

450 hectare natuurgrond verkocht

Provincie Groningen gaat 450 hectare natuurgrond overdragen en verkopen aan Staatsbosbeheer, Stichting Het Groninger Landschap en Natuurmonumenten.

Drones centraal op expo in Den Haag

Den Haag heeft morgen de primeur van de nieuwe Europese vakbeurs voor drones en andere onbemande systemen. Bezoekers krijgen allerlei toepassingen te zien waarbij drones worden ingezet, zowel op het terrein van veiligheid, landbouw als industrie.

Politie doekt vraagbaak dierenwelzijn op

Het Landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn bestaat niet meer. Deze gespecialiseerde dienst van de politie is per 1 januari opgedoekt, meldt een woordvoerder van de landelijke eenheid van de politie.

Koeien in Gelderse Poort met halsbandje

Staatsbosbeheer en de HAS Hogeschool in Den Bosch doen de komende drie jaar onderzoek naar koeien in de Klompenwaard bij Doornenburg, meldt Omroep Gelderland.

GroenFront voert actie bij GasTerra

Actievoerders van GroenFront hebben maandagmorgen een spandoek opgehangen aan het pand van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen, meldt RTV Noord.

Meer kijkers voor Boer zoekt vrouw

Ongeveer 200.000 meer mensen hebben zondag naar Boer zoekt vrouw gekeken dan vorige week.

Vereenvoudiging bedrijfsmodel The Greenery

The Greenery heeft in het afgelopen jaar na een reorganisatie en een strikte beheersing van de ketenkosten een significante verbetering in het operationeel resultaat weten te bewerkstelligen.

KNMI beëindigt code oranje voor hele land

Het KNMI heeft zaterdag tegen het middaguur voor het hele land code oranje voor extreem weer beëindigd.

Brazilianen moeten minder water gebruiken

Brazilianen in het zuidoosten van het land moeten onmiddellijk proberen minder water en minder elektriciteit te gebruiken.

Eten van eigen bron (column)

Op de zorgboerderij waar ik woon hebben we 35 melkkoeien, twintig schapen, zestig kippen en twee varkens. Rondom de potstal en drie woonhuizen hebben we 38 hectare grond, waarvan een deel wordt gebruikt om groente te verbouwen. Van de melk maken we...

Bayer medehoofdsponsor Kom in de Kas

Bayer CropScience is het komende jaar, samen met Rabobank en Interpolis, hoofdsponsor van Kom in de Kas.

'100 miljoen voor aardbevingsgebied'

Het ziet ernaar uit dat de Economic Board in Noord-Groningen alsnog snel aan de slag kan. Dat zegt gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA). Ze put vertrouwen uit gesprekken met minister Kamp (VVD) van Economische Zaken, meldt RTV Noord op haar...

Schaapsherder Haaksbergen met een missie

Twee jaar geleden haalde schaapsherder Laura Hoogerwerf uit Haaksbergen elf exemplaren van het zeldzame Bentheimer-landschaap naar Nederland, met als doel om een zo groot mogelijke kudde te krijgen én om samen met haar schapen een plekje op de hei...

Herder slaapt vanwege ijzel bij schapen

Herder André Karper van de Rhedense schaapskudde bleef vanwege de ijzel vrijdagnacht slapen bij zijn dieren, meldt Omroep Gelderland.

Rabobank: lichtpunten voor varkensprijzen

De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het eerste kwartaal van 2015 zijn matig.

Bruggen Noord-Willemskanaal dag afgesloten

Provincie Drenthe voert op dinsdag 10 en donderdag 19 februari werkzaamheden uit aan twee bruggen over het Noord-Willemskanaal.

Ochtend glad door ijzel en sneeuwval

Rijkswaterstaat roept automobilisten op voorzichtig te zijn op de weg. Door ijzel en sneeuwval kunnen wegen verraderlijk glad worden.

Ingrijpende reorganisatie bij LLTB

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond ondergaat een forse reorganisatie. Twaalf van de circa vijfendertig arbeidsplaatsen verdwijnen bij de Limburgse belangenorganisatie voor agrariers.

MS Schippers introduceert PED-tablet

MS Schippers heeft een PED-tablet ontwikkeld om het PED-virus te voorkomen.

Man overleden na val door dak van schuur

Een 49-jarige man uit het Gelderse Harreveld is donderdagavond overleden nadat hij eerder die dag in Vethuizen door het dak van een schuur was gezakt. Dat meldde de politie vrijdag.

Achterhoek: 4 miljoen vierkante meter asbest

In de acht Achterhoekse gemeenten ligt 4 miljoen vierkante meter asbest op daken, meldt de Gelderlander.

KNMI: code geel voor gladheid zaterdag

Het KNMI heeft een weerwaarschuwing gegeven voor morgen. Het weerinstituut heeft code geel afgegeven voor heel Nederland.

Televisieprogramma over eetgewoonten

Voor een nieuw televisieprogramma zoekt Eyeworks boeren- of telergezinnen met kinderen die het leuk vinden om voor vijf dagen van eetgewoonten te ruilen met een ander gezin.

Bio-beurs Zwolle van start (video)

Van woensdag 21 tot en met donderdag 22 januari is er bij de IJsselhallen in Zwolle de Bio-beurs. Het is de nationale vakbeurs voor iedereen die werk maakt van duurzame, biologische voeding en landbouw.

Muziekvereniging organiseert schapenmarkt

De jaarlijkse schapenmarkt in Oldebroek blijft voortbestaan, meldt Omroep Gelderland.

Trekker veroorzaakt brand in schuur

In een schuur aan de Voortmansweg in Heeten heeft vanavond een brand gewoed, meldt RTV Oost.

Duitse boer schiet dierencontroleur dood

Een boer in het oosten van Duitsland heeft dinsdag op zijn erf een medewerker van de veterinaire dienst doodgeschoten.

Muizenactiedag in Heerenveen (video)

Ruim 750 boeren kwamen gistermiddag af op de actiedag muizenschade in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Friese melkveehouders hadden de dag samen met LTO Noord georganiseerd.

BZV blijft steken op 4 miljoen kijkers

Voor het eerst sinds de start van het nieuwe seizoen, heeft Boer zoekt Vrouw (BZV) minder kijkers getrokken dan de vorige keer.

Minister proeft Nederlands varkensvlees

De Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt ondersteunt het Nederlandse varkensvlees.

Dijksma promoot Nederlands varkensvlees

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft op de Grüne Woche in Berlijn uitgebreid stilgestaan bij de kwaliteit en duurzaamheid van Nederlandse varkensvlees.

Irene Moors doopt Tulipa 'Red Heart'

Rode Kruis-ambassadrice Irene Moors doopt de tulp 'Red Heart' in het Testcentrum voor Siergewassen van bemiddelingsbureau Hobaho.

Bijzondere vogel Hop gespot in Delfgauw

Sinds enkele dagen vliegt er boven de Ackerdijkse Plassen in Delfgauw een hop rond. Dit meldt Natuurmonumenten op haar Facebookpagina.

Water Gelderse rivieren bereikt hoogste stand

Het water in de Gelderse rivieren heeft voorlopig zijn hoogste stand bereikt, meldt Omroep Gelderland.

Column: Pumps in de polder

Ik zag een man op televisie en dacht: dat is hem. Hij deed mee aan Boer zoekt vrouw, en de manier waarop hij een kalf ving uitte zijn zelfverzekerdheid, passie en rust. Was ik dat kalf maar, dacht ik.

Donderdag storm met zware windstoten

Donderdag passeert een sterk uitgediepte depressie die veel wind en regen met zich mee brengt. Het weertype is daardoor onstuimig en tijdelijk kan de wind aan zee stormkracht bereiken, meldt weeronline.nl.

Kievitseieren rapen mag ook in Friesland niet

Het rapen van kievitseieren mag voorlopig niet in Friesland. Het provinciebestuur moet eerst uitzoeken hoe het met de kievitenpopulatie is gesteld, zo oordeelde de Raad van State woensdag.

UPS schenkt 18.000 euro aan kinderboerderij

Pakketvervoerder UPS geeft kinderboerderij ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost vanmiddag 18.000 euro, meldt RTV Noord-Holland.

Selten vervolgd voor paardenvleesfraude

Directeur Willy Selten van de gelijknamige vleeshandel in Oss wordt als enige vervolgd voor de vermeende fraude met paardenvlees.

Taakstraf voor vernieling bij Agrifirm

Een 23-jarige man uit Meppel heeft een werkstraf van honderd uur gekregen voor vernieling bij Agrifirm in Meppel, meldt RTV Drenthe.

Ontsnapt paard overlijdt na aanrijding

Een ontsnapt paard is gisteravond twee keer achter elkaar door verschillende auto’s aangereden op de Bovenkerkerweg in Amstelveen. Het paard stierf ter plekke, meldt RTV Noord-Holland.

De lente komt langzaam al op gang

Door de relatief hoge temperaturen komt in de natuur de lente al weer op gang. Op diverse plaatsen bloeien onder meer al speenkruid, sleedoorn en krokus, meldt natuurbericht.nl.

Vogelgriep in dierentuin van Rostock

Een witte ooievaar in de dierentuin van de Duitse stad Rostock blijkt te zijn besmet met vogelgriep. Het gaat om de gevaarlijke variant H5N8, meldt het ministerie van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren donderdag.

H5N8 ontdekt bij wilde eenden Saksen-Anhalt

Bij twee wilde eenden in de buurt van het Duitse Stendal in de deelstaat Saksen-Anhalt is H5N8 vastgesteld, meldt het Duitse blad Der Spiegel.

Stormachtig weer in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland krijgt vrijdag te maken met stormachtig weer, meldt het KNMI.

280 kilo cocaïne in lading bananen

Bij een douanecontrole bij een bedrijf in de haven van Vlissingen heeft de douane gisteravond 280 kilo verdovende middelen aangetroffen.

Romijn: anticiperen op lage melkprijs

Geef melkveehouders fiscaal de mogelijkheid om geld te reserveren voor periodes waarin ze te maken hebben met een aanzienlijk lagere melkprijs. Dit pleidooi houdt voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Toename kiloknallers in strijd met afspraak

Supermarkten stunten steeds vaker met goedkoop vlees. Het aantal kiloknallers in supermarkten steeg vorig jaar met 19 procent. Dat is niet volgens de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt, stelt de stichting Wakker Dier woensdag.

Buitengebied Tiel 3 uur zonder stroom

Het buitengebied tussen Tiel en Lienden heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een aantal uur zonder stroom gezeten, meldt Omroep Gelderland.

Zeldzame roze spreeuwen gesignaleerd

In Nederland zijn twee roze spreeuwen gesignaleerd. Deze vogelsoort komt zelden voor in Nederland. Dat meldt Vogelbescherming Nederland woensdag op de website Natuurbericht.nl.

Database Kringloopwijzer in gebruik genomen

De zuivelketen heeft dinsdag de Centrale Database Kringloopwijzer in gebruik genomen. Die stelt melkveehouders in staat gemakkelijker gebruik te maken van de Kringloopwijzer.

Tien schademeldingen na aardbeving Wirdum

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam zijn tot nu toe tien meldingen van schade binnengekomen na de aardbeving van dinsdagochtend bij het dorpje Wirdum.

Paard in Lisse vast in drijfzand

Een paard heeft maandagmiddag ruim 5 kwartier vastgezeten in het drijfzand aan de Loosterweg Noord in Lisse, meldt Omroep West.

Inwoners Loppersum voelen aardbeving

In het Groningse Loppersum is dinsdagochtend even voor 08.00 uur een aardbeving gevoeld. De meldingen komen uit een breed gebied, van Bedum tot Wirdum, zo meldt RTV Noord.

Koe gered uit mestkelder in Heino

Een koe is maandagmiddag in een mestkelder van een boerderij in Heino gevallen. De brandweer heeft geholpen om het jonge dier weer uit de kelder te takelen, meldt RTV Oost.

Nieuwe voorzitter Stichting Vrije Recreatie

De Stichting Vrije Recreatie (SVR), grondlegger van het Kamperen bij de Boer en in 1970 opgericht door kampeerboer Willem van den Berg, gaat 2015 in met een nieuwe voorzitter: Corine van Mill.

Meedraaiende zonnepanelen in Schipluiden

Duurzame ondernemers Kees van der Kooij en Carl de Vreede hebben in de Schipluidense polder dertig zonnepanelen geplaatst die mee kunnen draaien met de zon, meldt WOS.nl.

760 schademeldingen aardbeving Woudbloem

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn zeker 760 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij het Groningse Woudbloem op 30 december. Dat meldde de NAM maandagmiddag.

Belangstelling voor krokettenmaker

Er zijn drie partijen over om de Tilburgse krokettenmaker Van Geloven, bekend van de merken Mora en Hebro, over te nemen. Dat meldt Omroep Brabant.

APS: Hogere opbrengst zonnepanelen 2014

In 2014 was het aantal zonuren hoger dan voorgaande jaren. Uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat door dit hogere aantal zonuren de opbrengst van zonnepanelen vijf procent hoger was dan in een gemiddeld jaar.

Boer zoekt Vrouw: 3,7 miljoen kijkers

Het tv-programma Boer zoekt Vrouw blijft populair. De aftrap van het achtste seizoen is zondagavond door ruim 3,7 miljoen kijkers bekeken. Dat maakte Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekend.

Tien tips over dode shetlandpony

De politie heeft de afgelopen dagen tien tips binnengekregen over de shetlandpony die dinsdag dood in een weiland langs de Jaagweg tussen Purmerend en Ilpendam werd gevonden, meldt RTV NH.

Slachterij Midden Nederland failliet

Slachterij Midden Nederland uit Twello is door de rechtbank Gelderland failliet verklaard, meldt de Stentor.

Goed jaar voor Veiling Rhein-Maas

Veiling Rhein-Maas bereikte in 2014 een omzet van meer dan 330 miljoen euro. Dit betekent een omzetgroei van 7 procent ten opzichte van het vorig jaar.

Boerderijbrand in Dorst, N282 urenlang dicht

Provinciale weg N282 is donderdag urenlang afgesloten geweest vanwege een boerderijbrand in Dorst, meldt Omroep Brabant.

Drie gevallen van dierenmishandeling

Onbekenden hebben op zo'n 50 meter van kinderboerderij 't Wooldrik in Enschede een kip mishandeld en twee andere kippen meegenomen, meldt RTV Oost.

Meest bekeken berichten van 2014

Het is eind december en tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. Nieuwsfeiten, maar ook mooie, droevige en grappige gebeurtenissen werden geplaatst op Nieuweoogst.nu.

Omzet Coop meer dan een miljard euro

Supermarktketen Coop boekt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de coöperatieve onderneming een omzet van meer dan een miljard euro.

Grote brand op kinderboerderij Boskoop

Dinsdagavond heeft een grote brand gewoed in een stal op een kinderboerderij in Boskoop.

Nieuwjaarsboodschap Maat (video)

'In 2015 staan boeren en tuinders en hun belangenbehartigers voor grote uitdagingen', verwacht LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

Toename van inteelt bij otters in Nederland

Het aantal otters in Nederland is toegenomen, maar er is in de groep wel meer sprake van inteelt. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra Wageningen UR.

Mus en zwaluw profiteren van natuurboeren

Bij natuurboeren komen meer zwaluwen en mussen voor dan bij gangbare boeren. Dit concludeert Landschap Overijssel na een onderzoek dat ze deze zomer uitvoerde.

Brand bij veevoederbedrijf in Hijken

Er woedde vanmorgen een uitslaande brand in de Dorpsstraat in Hijken, meldt RTV Drenthe.

Graszaadkweker moet grond afstaan

De Raad van State heeft de bezwaren van graszaadkweker Barenza Hoeve in Lelystad ongegrond verklaard, meldt Omroep Flevoland.

Brand verwoest boerderij in Bleiswijk

Een hevige brand heeft woensdagochtend een leegstaande boerderij aan de Zoetermeerselaan in Bleiswijk verwoest, meldt RTV Rijnmond.

Grechtkade wordt opgehoogd en versterkt

Een deel van de kade langs de Grecht bij Woerden wordt komend jaar opgehoogd en versterkt, meldt RTV Utrecht.

Waterstand Lauwersmeer opnieuw gestegen

De waterstand op het Lauwersmeer is opnieuw gestegen. De stand is nu 0,33 meter onder NAP, meldt RTV Noord.

Trekkermeisje geland op Schiphol

Manon Ossevoort, beter bekend als het trekkermeisje, is vanmorgen geland op Schiphol.

Akkerstroken voor de blauwe kiekendief

De werkgroep grauwe kiekendief in Groningen heeft speciale vogelakkers aan laten leggen voor de blauwe kiekendief, meldt RTV Noord.

Geen kleindierenshow vanwege vogelgriep

Het bestuur van kleindiervereniging Nut & Sport laat op haar website weten dat de tentoonstelling van januari volgend jaar in Haaksbergen niet door gaat vanwege de vogelgriep.

Dierenweide Valkenstijn Assen-Oost gered

Dierenweide Valkenstijn in Assen is gered. Volgende maand tekent Jan Schra, de voorzitter van het nieuwe bestuur, de overeenkomst met gemeente Assen, meldt RTV Drenthe.

1.300 kilo fruit in fruitkerstboom Ingen

Het Gelderse dorp Ingen heeft een bijzondere kerstboom. Tot zaterdag staat er namelijk een fruitkerstboom, meldt Omroep Gelderland.

Stormachtig weer zorgt voor hoogwater

Het stormachtige weer zorgt voor hoge waterstanden op zee en op het Lauwersmeer, meldt RTV Noord.

Toename diefstal quads in Engeland

Boerenquads staan hoog op het verlanglijstje van criminelen die zich specifiek richten op boerderijen in de aanloop naar Kerstmis, meldt de website Farmers Weekly.

Paardenziekte in stal omgeving van Zwolle

Op een locatie in regio de Veluwe, omgeving Zwolle, is bij een paard Rhinopneumonie vastgesteld.

Boer zoekt Vrouw weer kijkcijfersucces

De speciale aflevering van Boer zoekt Vrouw trok zondagavond bijna 3,2 miljoen kijkers.

Het schooljaar afsluiten met de trekker (video)

Op de parkeerplaats van het AOC in Doetinchem stonden vrijdag meer dan 60 trekkers.

Friese collectieven aan natuurbeheer

Ruim dertig agrarische natuurverenigingen in Friesland hebben woensdag de formele stap gezet naar de oprichting van zeven collectieven.

CBS: 1.412 biologische landbouwbedrijven

Op 1 april 2014 waren er in Nederland volgens de Landbouwtelling 1.412 biologische landbouwbedrijven, meldt het CBS. Dat is 2,2 procent van alle landbouwbedrijven.

Verkoop windmolenpark Kreekraksluizen

Mogelijk wordt het windmolenpark bij de Kreekraksluizen in het eerste kwartaal van 2015 verkocht, meldt Omroep Zeeland.

Aannemers baat bij einde melkquotum

Aannemers in Overijssel hebben het druk met het bouwen van nieuwe melkveestallen. Dat komt mede omdat in april de melkquota worden losgelaten, meldt RTV Oost.

TTO-telers bepalen onderzoeksvragen

Telersvereniging Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO) organiseerde afgelopen dinsdag een brainstorm-middag voor haar leden om de behoefte van onderzoek en ontwikkeling in kaart te brengen.

Zuidwesterstorm in kustprovincies

De kustprovincies krijgen dit weekend te maken met een zuidwesterstorm. Ook in de rest van het land is kans op zware windstoten, meldt Weeronline.

NVWA: groente en fruit voldoen aan wetten

Bijna al het groente en fruit dat in Nederland in de winkels ligt, voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

Boete Gelderse tuinder voor watervervuiling

Een glastuinbouwbedrijf uit Poederoijen in het westen van Gelderland moet ruim 80.000 euro boete betalen. Hij loosde in 2012 een gewasbeschermingsmiddel op een sloot.

'450 miljoen besparen in watersector lukt'

Door nog beter samen te werken, kunnen gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven vanaf 2020 jaarlijks 450 miljoen euro besparen. Met de huidige ambities halen de partijen deze doelstelling net niet.

Ton subsidie Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen

Er wordt ruim 100.000 euro subsidie beschikbaar gesteld aan project Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen, meldt Omroep Zeeland.

A2 bij Kelpen dicht na ongeluk met koeien

De A2 bij Kelpen in Limburg is woensdagochtend in beide rijrichtingen afgesloten na een ongeval met een trailer met drie koeien.

Drentse inwoners willen geen windmolens

Inwoners van gemeenten Aa en Hunze, Stadskanaal en Borger-Odoorn zijn tegen de komst van windmolens. Dat blijkt uit een draagvlakonderzoek van de drie gemeenten.

Marc de Haan sales director Valtra

Marc de Haan wordt per 1 januari 2015 de nieuwe sales director van Valtra. Hij volgt daarmee Roeland Coopman op.

Landbouwvoertuig moet van Deurningerstraat

Vanaf volgend jaar mogen er op de Deurningerstraat in Hengelo geen landbouwvoertuigen meer rijden, meldt gemeente Hengelo.

Inwoners willen natuurgebied van Gelderland

Een groep inwoners uit Wageningen wil een gebied van 55 hectare grasland kopen van provincie Gelderland, meldt Omroep Gelderland.

Nieuwe aardbeving gemeld Noord-Groningen

Er zijn opnieuw meldingen binnengekomen van mensen uit de omgeving van Usquert en Huizinge dat ze een aardbeving hebben gevoeld.

Waddenfonds investeert € 35 miljoen in 2015

Het Waddenfonds stelt per februari 2015 11 miljoen euro aan subsidies beschikbaar. Dit bedrag is voor subsidieaanvragen.

Voederbieten extra smakelijke hap (video)

Vroeger werd het volop geteeld, nu begint het langzaam weer populair te worden: voederbieten. Deze week was Roan van Noye uit Escharen volop in de weer met de oogst ervan.

Meldpunt voor paardenmishandeling

Een speciaal meldpunt voor paardenmishandelingen gaat morgen open. Het meldpunt is een initiatief van stichting Zinloos Geweld tegen Dieren.

Wallage wil Rijksdienst Aardbevingsschade

Er moet een Rijksdienst komen die zich inzet voor het herstel van de schade door aardbevingen in het Noorden en voor het nemen van maatregelen die schade voorkomen. Dat stelde de 'Dialoogtafel Groningen' gisteravond voor.

Appelteelt in Flevoland gehalveerd

In Flevoland is de appelteelt in vijftien jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2000 bedroeg de oppervlakte aan appels bijna 1.500 hectare. Nu is dat nog 725 hectare.

Vogelgriep Zoeterwoude hoogpathogeen

Bij de vogelgriepbesmetting van het pluimbedrijf in Zoeterwoude gaat het om de zeer besmettelijke hoogpathogene variant H5N8, dat meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

Auto botst op loslopend paard in Rolde

Een automobiliste van 31 jaar uit Eext (Drenthe) botste zondagavond tegen een paard op de Gieterstraat in Rolde, meldt RTV Drenthe.

Tweede bedrijf Zoeterwoude wordt geruimd

Rond Zoeterwoude wordt maandag een tweede pluimveebedrijf geruimd. Het is een preventieve ruiming, nadat zondag op een nabijgelegen legpluimveebedrijf vogelgriep is geconstateerd.

Vergoeding pluimveehouder Hekendorp

Pluimveehouder Piet Wiltenburg in Hekendorp is de eerste ondernemer die van het ministerie van Landbouw een schadeloosstelling ontvangt vanwege de uitbraak van vogelgriep.

Opnieuw diefstal zitmaaiers in de Achterhoek

In de Achterhoek zijn afgelopen nacht drie zitmaaiers gestolen. De dieven sloegen toe aan de Holdersweg en Slagboomweg in Winterswijk.

Paard mishandeld in Bavel

De dierenpolitie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een vermoedelijke mishandeling van een paard in een weiland aan de Gilzeweg. Het gaat om een merrie van 28 jaar oud.

't Roegwold natuurgebied Midden-Groningen

't Roegwold is de nieuwe naam voor het natuurgebied in Midden-Groningen, meldt RTV Noord.

'Nederlanders willen minder keurmerken'

Zeventig procent van de Nederlanders vindt dat er te veel duurzaamheidskeurmerken zijn. Twee jaar geleden was dat nog 42 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal door Motivaction liet uitvoeren onder bijna...

Vogelgriep: maatregelen agrarische scholen

De praktijklocatie van de Christelijke Agrarische Hogeschool en het Groenhorst in Dronten blijft in verband met de vogelgriep voorlopig gesloten, meldt RTV Oost.

Zeldzame koereiger gespot in Twente

Voor de derde keer sinds 1900 is er een zeldzame koereiger gezien in Twente. De vogel is afgelopen zaterdag door vijftien verschillende vogelspotters waargenomen in het gebied Oelermars in Losser, meldt RTV Oost.

Gebrek aan vlinderbloemigen nekt bijen

De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt samen met de achteruitgang van de bloemen waar deze insecten hun voedsel vandaan halen.

Prehistorische boerderij langs IJsseldijk

Bij de Werverdijk langs de IJssel heeft 3000 jaar geleden vermoedelijk een boerderij gestaan met bijgebouwen.

LLTB: kippenoverschot door maatregelen

Door de maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, kampen pluimveehouders in Noord-Limburg met grote overschotten, meldt LLTB.

Dieren wandelen over Heuvelrug

Als het ecoduct tussen de militaire oefenterreinen Vlasakkers en De Oude Kamp in Soesterberg klaar is, kunnen dieren vrij rondlopen over de Utrechtse Heuvelrug.

Geen vogelgriep andere bedrijven Kamperveen

Bij de bedrijven rond de boerderij in Kamperveen waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld, is het virus niet aangetroffen.

Vogelgriep op tweede bedrijf Kamperveen

Op een tweede bedrijf in Kamperveen is vogelgriep geconstateerd en wordt geruimd. Het gaat om een eendenhouderij met 15.000 dieren. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Eerste 100 km ‘risicovolle’ dijken versterkt

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft de versterking van de eerste honderd kilometer van afgekeurde dijken volgens planning afgerond.

Duitsland sluit vogelgriepuitbraak af

Van de kalkoenhouderij waar het virus afgelopen week in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren werd vastgesteld, gaat volgens het Duitse ministerie van Landbouw geen gevaar meer uit.

Onderzoek naar oorzaak vogelgriep

Het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen start maandag een onderzoek naar de oorzaak van de vogelgriep, meldt Omroep Gelderland.

De Bosatlas van het voedsel

Vandaag verschijnt De Bosatlas van het voedsel, een atlas die een beeld schetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

'Over tien jaar een zeeboerderij'

In Zeeland zijn Zeeuwse ondernemers en onderzoekers bezig met een plan om een eigen zeewiersector van de grond te krijgen, meldt Omroep Zeeland.

Ondernemersvertrouwen toegenomen

Het ondernemersvertrouwen is in het begin van het vierde kwartaal gestegen tot de hoogste stand in ruim 3 jaar.

Dijksma: aantal dierproeven afgenomen

Het aantal dierproeven is in 2013 afgenomen met 10,6 procent in vergelijking met 2012.

'Vlees Selten in kroket en hamburger'

Vlees van de van fraude verdachte groothandel Willy Selten in Oss is onder meer verwerkt in rundvleeskroketten, hamburgers, salami en bouillon. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch.

Informatiebijeenkomst Q-koorts in Boekelo

In Boekelo is gisterenavond een informatiebijeenkomst over Q-koorts gehouden. Ruim 40 patiënten en familieleden waren hierbij aanwezig, meldt RTV Oost.

Kans klein dat trekvogel verspreider is

De kans lijkt klein dat de recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is veroorzaakt door trekvogels. Die lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen.

Muskusrattenvanger achter het bureau

Tot woensdagmiddag 12 uur houden Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's de muskusrattenvangers binnen, meldt RTV Noord.

Agrarische sector trekt economische groei

De export van de agrosector is ondanks stevige tegenwind vanwege de Ruslandboycot de eerste acht maanden van 2014 gegroeid naar 52,5 miljard euro, meldt het CBS.

Google Glass voor melkveehouders

In Marknesse heeft het bedrijf SAC Nederland een Google Glass-applicatie bedacht voor in de koeienstal, meldt Omroep Flevoland.

Onthoofd schaap gevonden in tuin Eibergen

In een tuin van een woning aan de Huenderstraat in Eibergen werd vorige week een onthoofd schaap aangetroffen, meldt Berkelland FM.

CBS: het gaat slechter met de spreeuw

Het gaat niet goed met de spreeuwen in Nederland. Hun aantallen dalen al jaren. Daardoor geldt de spreeuw binnenkort misschien als een bedreigde soort.

Nieuwe vogelsoorten De Wieden

Kluut, bontbekplevier, zwartkopmeeuw en kleine mantelmeeuw zijn nieuwe vogelsoorten in De Wieden. Dat blijkt uit vogeltellingen in het natuurgebied, meldt RTV Oost.

Intratuin wil bijen beschermen

Tuincentrum Intratuin gaat binnen zes jaar de gewasbeschermingsmiddelen uitbannen die mogelijk schadelijk zijn voor bijen.

'Meer uitstoot vervuilende stoffen landbouw'

Het milieu in Nederland heeft vorig jaar geen verbetering laten zien. De uitstoot van broeikasgassen is vergeleken met 2012 praktisch gelijk gebleven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

NVWA: niet meer dan drie hobbykipeieren

Er zit meer dioxine in eieren van kippen die mensen thuis houden, dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek.

Asscher: loterij uitzendkrachten kan niet

Het verloten van uitzendkrachten uit Oost-Europa aan werkgevers in de land- en tuinbouw is 'een volstrekte miskenning van de waarde van mensen en werk'. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat vandaag in de Tweede Kamer.

Asbest vrijgekomen bij schuurbrand Rutten

Vanwege een schuurbrand in Rutten, adviseren politie en brandweer om deuren en ramen te sluiten. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt Omroep Flevoland.

Schade aan schuur na brand in Zwolle (video)

Kort na middernacht brak er brand uit in een schuur aan de Herfertlaan in Zwolle. De schuur is zwaar beschadigd, meldt RTV Oost.

Geen groente bij Albert Heijn Noord-Holland

Klanten van Albert Heijn in de regio Noord-Holland troffen sinds zaterdag veel lege schappen aan bij de versproducten.

'Bouw nieuwe vleesfabriek terecht stilgelegd'

De bouw van een nieuwe vleesfabriek op het Europark bij Coevorden is in 2013 terecht stilgelegd. Dat heeft de rechtbank in Osnabrück bepaald, meldt RTV Drenthe.

Van Hattem Vlees failliet

Van Hattem Vlees uit Dodewaard is failliet. Het faillissement is vorige week uitgesproken door de rechtbank in Zutphen en vandaag gepubliceerd.

'Economie Rusland valt stil in 2015'

De Russische centrale bank heeft zijn verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in 2015 naar beneden bijgesteld.

Grootschalige mestfraude in België

De rechtbank in het Belgische Turnhout buigt zich over een grootschalig geval van mestfraude. Een boerenbedrijf uit Balen zou tussen 2006 en 2010 jaarlijks tienduizenden tonnen mest op illegale wijze geloosd hebben.

NAM: 390 schademeldingen na beving

Bij de NAM in Assen zijn na de beving dinsdagnacht bij Zandeweer 390 meldingen binnengekomen van mensen die door de aardschok schade hebben aan hun huis. Dat meldt de NAM vandaag.

Boxtel: investering boerderij en streekproduct

In Boxtel gaan tweehonderd huishoudens gezamenlijk investeren in een boerderij om er vervolgens streekproducten te maken voor eigen gebruik, meldt Omroep Brabant.

Dijkgraaf staat voor stromest (video)

Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) maakt zich sterk voor veehouders met stromest.

Genomineerden Uiergezondheid Awards

Vijf melkveebedrijven zijn genomineerd voor de Uiergezondheid Awards 2014. Drie hiervan nemen de prijs in ontvangst tijdens de themadag 'Gezonde Melkveehouderij'.

Nederlandse peren mogen naar China

De Chinese overheid heeft definitief toestemming gegeven voor de import van Nederlandse peren. De toestemming is het resultaat van zes jaar onderhandelen door het ministerie van EZ in samenwerking met Frugi Venta en de NFO.

'Aanpassing plan Blankenburgtunnel nodig'

Om natuurgebied Rietputten te sparen, moet het plan voor de Blankenburgtunnel in Vlaardingen worden aangepast. Dat zeggen Natuurmonumenten, LTO Delflands Groen, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Midden-Delfland Vereniging en de ANWB.

Winnaar van de ATH-actie kiest Fendt 700

In Achterveld ontving Fendt donderdag de winnaars van de actie ‘Aandachtstrekker’. Een winactie met als hoofdprijs een maand lang een trekker naar keuze.

Achtste snede gras in Ens (video)

Melkveehouder Arjan Bijman uit Ens heeft afgelopen week de achtste snede gras van het land gehaald.

Wielrenner overleden na botsing met trekker

Bij een aanrijding tussen een trekker en een wielrenner in Haaksbergen raakte zaterdag 27 september een wielrenner ernstig gewond. De man is dinsdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Aziatische tijgermug gespot in Lelystad

De Aziatische tijgermug is weer opgedoken bij een bedrijf in Lelystad. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Weeronline.nl: warmste 1 november ooit

Weeronline.nl houdt er rekening mee dat zaterdag de warmste 1 november ooit wordt, meldt Omroep West.

Vertrouwen agrosector laagst sinds twee jaar

Het vertrouwen van Nederlandse boeren en tuinders in de economische situatie op hun bedrijven is in twee jaar niet zo laag geweest. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Agro Vertrouwensindex.

Voedselbank wil appelmoes van overschot

Het overaanbod van appels en peren als gevolg van de Russische boycot is zo groot dat ook de voedselbanken het fruit niet kwijt kunnen.

Aanleggen van stapstenen langs Oude IJssel

In de Achterhoek worden bij de monding van de Aa-Strang en de Oude IJssel stapstenen aangelegd, meldt Omroep Gelderland.

Geen windmolens Lauwersmeer

Bij het Lauwersmeergebied in Friesland komen geen windmolens, meldt RTV Noord.

Nieuwe fietsecoducten in Groningen

Groningen krijgt twee nieuwe viaducten voor zowel fietsers als dieren, meldt RTV Noord.

Doodsbedreigingen na doodschieten vos

De jager die woensdagmiddag een vos doodschoot in het Noarderleech is telefonisch en op internet met de dood bedreigd, meldt de Leeuwarder Courant.

Maasdriel weigert medewerking Deltaplan

De gemeente Maasdriel weigert voorlopig mee te werken aan de uitvoering van onderdelen van het Deltaplan, meldt Omroep Gelderland.

Mogelijk warmterecord voor 2014

Het jaar 2014 heeft potentie om het warmste jaar ooit te worden, meldt Weeronline.

Chinezen bezoeken varkenshouders

Een achttal Chinezen maakt de komende dagen een toer door Gelderland, Brabant en Limburg om te leren van varkenshouders en slachterijen hier in Nederland, meldt Omroep Gelderland.

Almere zet rattenvangers in

In gemeente Almere worden rattenvangers ingezet om de bruine rat te bestrijden, meldt Omroep Flevoland.

Opmars Suzuki-fruitvlieg in Nederland

In de Gelderse bossen zijn dit jaar tien keer meer schadelijke Suzuki-fruitvliegen aangetroffen dan in 2013 en zelfs honderd keer meer dan in 2012, meldt Natuurbericht.nl.

Den Haag wil Fairtrade Gemeente worden

Gemeente Den Haag wil ook een Fairtrade Gemeente worden, meldt Omroep West. Den Haag is een van de weinige grote steden die de titel nog niet heeft.

Verwaarloosde pony’s in weiland Borne

In Borne heeft Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren een groep verwaarloosde pony’s aangetroffen in een weiland, meldt RTV Oost.

Loslopende wallaby in Kraggenburg

De Dierenambulance uit Kampen heeft gistermiddag een loslopende wallaby opgehaald in Kraggenburg, meldt Omroep Flevoland.

Automobilist botst op een koe in Emmen

Op de Wilhelmsweg in Emmen is gisteravond een 58-jarige automobilist uit Almelo gewond geraakt nadat hij tegen een koe is gereden, meldt RTV Oost.

Maatregelen vanwege hoogwater

De waterschappen langs de Nederlandse kust bereiden zich voor op het hoge water.

Kippenmoorden door jongetjes van 9 jaar

Twee jongetjes van negen jaar oud zijn verantwoordelijk voor de brute kippenmoorden in Leusden, meldt RTV Utrecht.

Storm: waarschuwing boeren (Twitterfeed)

Vanaf het middaguur is er volgens het KNMI aan de westkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kans op zware windstoten, meldt Omroep West.

Driemaal zoveel plaagrupsen in Noorden

Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is in het noorden van Nederland in het afgelopen seizoen verdrievoudigd.

Peuter zwaargewond door trap van paard

Een kind van twee is zaterdag in Westkapelle zwaargewond geraakt toen ze een trap kreeg van een paard. Het meisje is met de traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, meldt de politie.

Meisje gewond na val van paard

In de Drunense duinen is zondagochtend een meisje van haar paard gevallen en gewond geraakt, meldt Omroep Brabant.

Paarden in Brabant gestoken in achterlijf

In weilanden in de Brabantse plaatsen Best en Bakel zijn de afgelopen week twee merries met een scherp voorwerp in en rond de vagina gestoken.

ATM laat zelf onderzoek doen naar roet

Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de roetneerslag in het dorp Moerdijk die door de afvalverwerker zou zijn veroorzaakt.

Meer banen door internationale handel

De internationale handel heeft de werkgelegenheid de afgelopen jaren flink gestimuleerd. Dit concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag verschenen rapport.

Tholen: geen vergunning knalapparatuur

Agrarische ondernemers op Tholen hoeven vanaf 1 december geen vergunning meer aan te vragen om vogels weg te jagen met knalapparatuur, meldt Omroep Zeeland.

Ministerie moet testuitslagen MKZ verklaren

Het ministerie van Economische Zaken moet binnen zes weken de uitslagen van laboratoriumtesten over mond-en-klauwzeer in Kootwijkerbroek nader verklaren.

Veehouder uit Rilland heeft koeien terug

In Rilland heeft veehouder Hans van Iwaarden zijn in beslaggenomen koeien teruggekregen, meldt Omroep Zeeland.

Van Dekken voorzitter commissie I&M

Kamerlid Tjeerd van Dekken van de PvdA is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, meldt RTV Noord.

Exportwaarde bloemen omhoog

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is tot en met september met bijna 3 procent gestegen.

Waterschap Groot Salland stopt met schouw

Waterschap Groot Salland stopt met het uitvoeren van de schouw op watergangen. De uitvoering van de schouw bespaart het waterschap jaarlijks 50.000 euro.

‘Weinig vegetarische snacks in pretparken’

Vegetariërs komen er in pretparken bekaaid vanaf als ze willen snacken. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier bij de tien grootste Nederlandse pretparken.

Brand boerderij Vierhuizen onder controle

De brand op een akkerbouwbedrijf aan de Menneweersterweg in Vierhuizen is onder controle, meldt RTV Noord.

MKZ juridisch nog niet afgelopen

De juridische strijd over de uitbraak van de veeziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Gelderse dorp Kootwijkerbroek in 2001 is nog niet afgelopen.

'Orchideeënmarkt vertoont licht evenwicht'

Na jaren van forse areaaluitbreiding begint de orchideeënteelt zich langzaam maar zeker te stabiliseren. Die conclusie trekt directeur Eric Moor van Sion Orchids.

Grote brand in landbouwschuur

In Yerseke staat een landbouwschuur sinds dinsdagavond nog steeds in brand. De brand brak gisteravond rond 20.30 uur uit. Het sein brand meester is nog niet gegeven, meldt Omroep Zeeland.

Nieuw voersysteem voor varkens

Tijdens de LIV in Hardenberg introduceert technologiebedrijf Nedap een nieuw voersysteem. Met het zogenoemde ‘Kraamstal Voeren’ wordt elke zeug exact gevoerd naar behoefte, het maakt het voerproces minder arbeidsintensief.

Weekend van het varken goed bezocht

Het weekend van het Varken is ook dit jaar goed bezocht. In totaal kwamen 27.300 mensen een kijkje nemen op een van de 37 varkensbedrijven verspreid over heel Nederland.

Vrijgekomen asbest door windhoos

De windhoos van afgelopen weekend in Zelhem in de Achterhoek heeft voor enorme chaos gezorgd.

Onderzoek: broccoli goed tegen autisme

Een dagelijkse dosis sulforafaan, een stofje dat voorkomt in broccoli, verbetert het gedrag en communicatievaardigheden van mensen met autisme.

Tomatenteler zet in op 83 soorten

Tomatenteler Vikentomater uit Zweden komt met een nieuw verkoopconcept op de markt. Hij zet in op 83 tomatenrassen.

EkoPlaza zet zich in voor actie Bionext

EkoPlaza zet zich in voor de actie van Bionext tegen het octrooi op de rode paprika. Wie tussen 15 en 28 oktober biologische paprika’s koopt bij EkoPlaza, draagt 1 euro per kilo bij aan deze actie.

Duitsland winnaar Wijnconcours

Tijdens het 26e Proefschrift Wijnconcours boekte Duitsland goede resultaten. Duitsland sleepte dit jaar voor het eerst de meeste oorkondes in de wacht. Proefschrift Wijnconcours

Illegaal slachtafval in Winterswijk

Een beheerder van Natuurmonumenten heeft langs een sloot in Winterswijk twee zakken met illegaal slachtafval gevonden, zo meldt wijkagent Willem Saris op Twitter.

Stichting Batavier boos op gemeente

Stichting Batavier is het niet eens met de gemeente Schiedam over het terugplaatsen van 450 bomen tussen Schiedam en Delft, meldt RTV Rijnmond.

Nieuwe eigenaar natuurgebied gezocht

Voor natuurgebied Reggedal bij Enter is de provincie Overijssel samen met het waterschap Vechtstromen op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Effectieve bestrijding meeldauw en alternaria

Signum heeft een sterke werking getoond op meeldauw en alternaria in peen.

Stille tocht voor jongen trekkerongeluk

Vrienden van de zestienjarige jongen die afgelopen vrijdag is overleden bij een trekkerongeluk in Bellingwolde, houden maandagavond een stille tocht, meldt RTV Noord.

HKScan investeert miljoenen

HKScan investeert tientallen miljoenen euro's in de bouw van nieuwe pluimveeslachterijen in Estland en Finland.

Weeshuis voor kamerplanten

Bij Het Groende Weeshuis in Utrecht kunnen belangstellenden sinds kort terecht met kamerplanten die in slechte staat verkeren of weggegooid worden, meldt RTV Utrecht.

Agri Meets Design bij Dutch Design Week

Van 17 tot en met 26 oktober is Agri Meets Design weer aanwezig op het Dutch Design Week.

Raamluiken van boerderij gestolen

Aan de Gemeenteweg in Staphorst zijn bewoners van een boerderij slachtoffer geworden van vandalisme, meldt RTV Oost.

Verwaarloosde pony overleden

De verwaarloosde pony die dinsdag in een weiland aan de Hogeboekelweg in Losser is gedumpt, is afgelopen nacht overleden.

Harm Abma beste kaaskenner NL

Harm Abma van CSK Food Enrichment heeft de Gouden Kaasboor van 2014 gewonnen en is daarmee de beste kaaskenner van Nederland.

Dode trekkerongeval 's Heerenbroek

Bij een ongeval op Zwolseweg bij ’s Heerenbroek is gisteravond een man om het leven gekomen. De man zou volgens de politie op een aanhanger van een trekker zijn gebotst, meldt RTV Oost.

Topsectoren groeien hard

Bedrijven in de kennisintensieve zogeheten topsectoren groeien tweemaal zo hard als gemiddeld alle sectoren, dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Bijvriendelijke' bloembollen poten

De gemeente Aalten gaat in totaal 325.000 ‘bijvriendelijke’ bloembollen poten. Vandaag start men met planten in Dinxperlo.

Boer weigert verkoop van eigen grond

Een boer in de gemeente Grootegast (Groningen) weigert een strook van zijn weiland aan de gemeente te verkopen.

Nieuwe Managing Director Arla Foods

Bas Padberg (43) is per 1 oktober de nieuwe Managing Director van zuivelonderneming Arla Foods Nederland.

Bekendmaking Hillenraad100 in Rotterdam

In het Wereldmuseum van Rotterdam wordt vrijdag 31 oktober tijdens het Hortigala voor de twaalfde keer de Hillenraad 100 gepresenteerd.

Ongeval in stal bij agrarisch bedrijf Markelo

In Markelo heeft vanmiddag in een stal op een agrarisch bedrijf aan de Stokkummerbroekweg een ongeval plaatsgevonden.

'Nederland niet snel grootste agro-exporteur'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) acht de kans klein dat Nederland op korte termijn de grootste agro-exporteur van de wereld kan worden.

Boer moet Tennet toelaten op grondgebied

Een boer in het buitengebied van Rilland moet Tennet-medewerkers toelaten op zijn grond.

Giel Buijs wint EK landbouwmechanisatie

Puttenaar Giel Buijs (23) is uitgeroepen tot Europees kampioen (EK) landbouwmechanisatie. De Vakkanjer van Liebau-Roosendaal pakte de titel tijdens EuroSkills 2014 in het Franse Lille.

Brand in loods vol landbouwmachines

Bij een loonbedrijf in Persingen, gemeente Ubbergen, is gisteravond brand uitgebroken. De brand woedde in een loods met daarin landbouwmachines en hooi.

Veiling van honderden antieke trekkers

Ruim driehonderd antieke trekkers uit een privécollectie gaan in de veiling. De collectie bestaat uit een verzameling van een loonwerker die onlangs is overleden.

Friesland zet eigen kaasmeisje in

Friesland zet een eigen kaasmeisje in om het bezoek aan producenten van regionale producten en de voorkoop ervan te bevorderen.

Supermarktomzet september groeit licht

De supermarktomzet in Nederland is in september met 0.5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van GfK.

Samenwerking bij vrijkomende kunstmest

Voor het introduceren van innovatieve meststoffen hebben Ekompany Agro en Oci Nitrogen een overeenkomst gesloten.

Protest op rondweg in buitengebied Weerselo

Ruim 150 bewoners van het buitengebied van Weerselo hebben hun zorgen geuit in een brief aan de Provinciale Staten omtrent plannen voor een rondweg.

Man overleden na trekkerongeval (video)

Bij een ongeluk met een landbouwvoertuig aan de Landweerweg in Enschede is een 80-jarige man overleden.

Kleinbussink algemeen directeur Intratuin

Peter Paul Kleinbussink is benoemd tot algemeen directeur van Intratuin en volgt hiermee Henk Sterk op. Dat heeft de raad van commissarissen van Intratuin Holding besloten.