Grasland beregenen Brabant mag

Er komt definitief geen voorjaarsverbod voor het beregenen van grasland met grondwater in Noord-Brabant. De drie Brabantse waterschappen hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Grasland+beregenen+Brabant+mag
© Van Assendelft

Het groen licht voor beregenen van grasland met grondwater geldt voor de gebieden met 'Nieuw beregeningsbeleid'. De drie Brabantse waterschappen hebben dit flexibele beleid in samenspraak met ZLTO, de provincie en natuurorganisaties in 2014 ingesteld.

Op basis van bedrijfswaterplannen (BWP) gaan boeren en tuinders aantoonbaar zuinig met water om. In ruil daarvoor krijgen ze meer flexibiliteit in beregeningsmogelijkheden. Ook hoeven de ondernemers geen rekening te houden met urenverboden in juni en juli.

Grondeigenaren die geen waterbesparende maatregelen nemen, mogen tot 1 juni hun grasland niet met grondwater beregenen. Ook blijft het verbod gehandhaafd in zones rondom de Natura 2000-gebieden en Natte Natuurparels.

Sluitstuk

Johan Elshof, specialist Bodem en Water bij ZLTO, is blij dat er geen voorjaarsverbod is afgekondigd, maar reageert terughoudend. 'Natuurlijk is het heel mooi dat boeren gewoon hun gras kunnen beregenen als dat nodig is. Maar dat is wat ons betreft altijd een sluitstuk als alle andere maatregelen onvoldoende blijken te werken. We hopen dat beregenen niet nodig zal zijn.'

De Brabantse natuur- en milieuorganisaties lieten in een gezamenlijk persbericht weten 'het te betreuren' dat de waterschappen geen voorjaarsverbod voor beregening met grondwater in hebben gesteld.

Droogte op de loer

Door het uitblijven van regen in de afgelopen weken, zakken de grondwaterstanden op veel plekken snel. Donderdag lag bij veertien van de 112 peilbuizen het grondwaterpeil alweer onder de ondergrens.

Waterschap De Dommel heeft per 1 april een onttrekkingsverbod (tot 1 oktober) ingesteld voor water uit beken en sloten in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer