De impact van het coronavirus is overal voelbaar

Nu het coronavirus zich definitief in Nederland heeft genesteld, wordt de economische impact al snel duidelijk. Siertelers zagen van de ene op de andere dag hun afzet wegvallen. Veiling Royal FloraHolland stelde maandag al een aanvoerlimiet in en pleitte tegelijk voor een noodfonds van 6 miljard euro. Machines gingen de kassen in om complete oogsten bloemen en planten te vernietigen. Het zijn pijnlijke beelden.

De+impact+van+het+coronavirus+is+overal+voelbaar
© Dirk Hol

De gevolgen van de coronamaatregelen die de Nederlandse overheid nam om de druk op de gezondheidszorg niet te ver op te laten lopen, misten ook de overige land- en tuinbouwsectoren niet. Cafés en restaurants moesten hun deuren sluiten en evenementen werden afgelast, waarop de prijs van fritesaardappelen volledig wegzakte.

Ook de zorgboerderijen en ondernemers met een recreatietak hebben het moeilijk. De economische effecten zullen in alle agrarische sectoren voelbaar zijn. Een voorlopige raming van de te verwachten schade in het komende halfjaar komt uit op 5 miljard euro.

Daarmee is ook het stikstofdossier, waar de sector de afgelopen maanden zo druk mee was, van het ene op het andere moment compleet overschaduwd. Sterker nog, een van de weinige positieve effecten van de coronamaatregelen is dat ze de luchtkwaliteit ten goede komen. Met dat nieuws kwam NASA deze week. Op hun satellietbeelden en in metingen aan het aardoppervlak in China en Italië is dat duidelijk zichtbaar. Dit is een direct gevolg van de afname van het verkeer en de bedrijvigheid.

Een lichtpuntje zijn nieuwe initiatieven die opbloeien, zoals het oprichten van helponsoogsten.nl

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Een ander lichtpuntje zijn de nieuwe initiatieven die opbloeien, zoals het oprichten van helponsoogsten.nl. Werkgevers in de land-en tuinbouw met een tekort aan seizoensarbeiders kunnen zich daar melden. Werknemers die plots hun baan zijn kwijtgeraakt en vaak geen recht hebben op een uitkering, kunnen daar juist aankloppen voor werk.

Hoe dan ook, hopelijk maakt het opbloeiende voorjaar het virus snel milder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer