Coronacrisis+legt+waarde+agrisector+bloot
Commentaar
© Dirk Hol

Coronacrisis legt waarde agrisector bloot

Wie beschouwde de voedselproductie van eigen bodem inmiddels niet als gewoon of zelfs overbodig? In coronacrisistijd, waarbij de volksgezondheid in het geding is, ontstaat een andere mindset. Consumenten hebben nu meer dan ooit aandacht voor hun gezondheid. Vers voedsel is dan onmisbaar.

Enerzijds neemt het online boodschappen doen nu met sprongen toe, anderzijds de huisverkoop op boer- of tuinderij. Nederland is het laatste land ter wereld waar geen vers voedsel beschikbaar zal zijn, hoe lang de coronacrisis ook duurt.

U en ik wisten dat al lang. De Nederlandse land- en tuinbouw is immers nergens zo goed georganiseerd als hier. De Hollandse boeren en tuinders behoren tot de hoogst opgeleide ter wereld en produceren op een zeer efficiënte en duurzame wijze hoogwaardig voedsel. Deze primaire producenten staan aan de voet van stuk voor stuk sterke agriketens.

Dat neemt niet weg dat in veel boeren- en tuindersgezinnen de spanning deze weken hoog oploopt. De zoveelste tegenslag komt op hen af en hoe houd je met elkaar de spirit erin? Ook op de erven is het stiller geworden, want vertegenwoordigers, buren en familie komen nog maar minimaal langs.

Deze crisis laat zien hoe belangrijk de eigen voedselproductie is

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De onzekerheid is groot. Kan het bedrijf wel in de benen blijven nu de export mogelijk opdroogt? Zijn er straks wel voldoende handen op het land of in de kas om de oogsten binnen te halen?

In juist deze onzekere tijd legt de coronacrisis de waarde van de agrisector bloot. Ondanks al het leed en ongemak laat deze crisis zien hoe belangrijk een sterke eigen voedselproductie is. Er zal een rem worden gezet op de vergaande globalisering in het voordeel van de regionale producties. Dat en de aandacht voor de gezondheid kunnen in het voordeel zijn van boeren en tuinders.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer