Melkprijs in maart iets lager dan in 2019

De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart 2020 uit op gemiddeld 33,26 euro per 100 kilo standaardmelk, zo blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking verzorgd door ZuivelNL.

Melkprijs+in+maart+iets+lager+dan+in+2019
© Fotografie Twan Wiermans

Het gaat om een daling van 0,97 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in maart 2020 ligt 0,35 euro ofwel 1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dat de melkprijzen in maart dalen, is niet ongewoon. De seizoensmatige stijging van de melkproductie leidt in het voorjaar meestal tot lagere prijzen, die vervolgens na mei weer aantrekken. Door het coronavirus zal 2020 echter geen gewoon jaar worden. Dat wordt al duidelijk in sommige melkprijsdalingen in maart.

De gemiddelde melkprijs in maart is wel relatief meer gedaald dan gebruikelijk. Naast het seizoenseffect komt dit ook doordat een aantal zuivelondernemingen de melkprijzen naar beneden hebben bijgesteld. Milcobel (- 3 euro per 100 kilo melk) en de Ierse ondernemingen hebben de melkprijzen het meest verlaagd.

Verdere daling melkprijzen

De verwachting is dat de melkprijzen de komende maanden verder gaan dalen. FrieslandCampina heeft een prijsverlaging aangekondigd van 1,25 euro per 100 kilo in april en 2 euro in mei.

De melkprijs van Arla blijft in april gelijk, maar daalt in mei met 1 euro per 100 kilo. Ook de melkprijzen in Frankrijk dalen de komende maanden. De melkprijs van Savencia daalt in april met 1,30 euro en die van Lactalis in april met 0,50 euro. De melkprijs van het Duitse DMK blijft in april gelijk.

Op basis van nadere informatie zijn de definitieve nabetalingen over de in 2019 geleverde melk van Arla en FrieslandCampina berekend. Deze komen uit op 1,43 euro respectievelijk 1,31 euro per 100 kilo.

Buiten Europa

Na een flinke prijsstijging in 2019 daalt de melkprijs in de Verenigde Staten in 2020 in een rap tempo. Op basis van termijncontracten (futures) zou de melkprijs de komende twee maanden met in totaal zo'n 30 procent verder kunnen dalen.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra, dat zo'n 95 procent van zijn zuivelproducten exporteert, heeft de prijsverwachting voor het lopende seizoen niet aangepast. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de melkproductie in Nieuw Zeeland omgekeerd aan Europa de komende maanden sterk daalt. De melkprijsverwachting voor het nieuwe melkprijsjaar 2020-2021, dat in juni begint, wordt eind mei bekendgemaakt.

Capsa Food

Nieuw in deze melkprijsvergelijking is het Spaanse Capsa Food. Het is eigendom van de coöperatie Central Lechera Asturiana en verwerkt jaarlijks zo'n 0,9 miljard kilo melk, voor het overgrote deel afkomstig van melkveehouders in het Noordwesten van Spanje (Galicië en Asturië).

Capsa Food is na Lactalis de grootste zuivelverwerker in Spanje. De totale melkproductie in Spanje is zo'n 7 miljard kilo melk. Door de opname van Capsa Food wordt meer inzicht verkregen in de melkprijsontwikkeling in Zuid- Europa.

Melkaanvoer

De Nederlandse melkaanvoer nam in maart met 3 procent toe. Dit was de achtste maand op rij dat er sprake was van groei. De EU melkaanvoer steeg in februari met ruim 4 procent. Gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect bedroeg de groei in februari minder dan 1 procent, iets lager dan in januari.

Naast Nederland nam het volume wederom toe in Duitsland, Frankrijk en Polen. Ierland noteerde voor het eerst sinds augustus een stijging van belang.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen nam in februari toe. Alleen Nieuw-Zeeland bleef op hetzelfde niveau. Gecorrigeerd voor de extra productie op de schrikkeldag was er zelfs sprake van een daling (-3 procent). Rekening houdend met het schrikkeldageffect, realiseerden de Verenigde Staten in februari een stijging van bijna 2 procent. Australië, Argentinië en Uruguay lieten een nog forsere groei zien.

Coronacrisis

De zuivelmarkt is nog altijd in de ban van de coronacrisis, hoewel de paniek is verdwenen en de rust wat lijkt te zijn teruggekeerd. Dit zorgde voor een stabilisatie van het prijsniveau in de tweede helft van april. Ook de notering van boter is momenteel stabiel. In de eerste helft van april was nog sprake van een zeer sterke daling, wat voor een belangrijk deel veroorzaakt werd door het wegvallen van de afzet in het foodservicekanaal.

Volgens zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL is er wel vraag, maar dit betreft vooral dekkingsvraag voor op korte termijn. Koops noemt het positief dat de Europese Commissie de regeling rond de private opslag van boter in mei zal activeren.

De notering van mageremelkpoeder is in de afgelopen weken niet verder gedaald, de prijzen liepen zelfs licht op. 'De markt is vrij rustig en er zijn voor de korte termijn geen tekenen van verzwakking. De notering van vollemelkpoeder is nu redelijk stabiel en volgt daarmee de ontwikkelingen van boter en mager poeder', laat Koops weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer