Wojciechowski+houdt+hand+op+de+knip
Nieuws
© Europese Unie 2019

Wojciechowski houdt hand op de knip

De kans dat er meer Europese steun komt voor de sierteelt- en pluimveesector lijkt klein. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski acht het budget daarvoor te krap.

Donderdag debatteerde Wojciechowski via een videoverbinding met de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP). Dat debat ging over het vorige week bekendgemaakte maatregelenpakket waarmee de Europese Commissie (EC) de land- en tuinbouwsector door de coronacrisis wil helpen.

Daags voor het debat riep een groep van vijftig Europarlementariërs, onder wie Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bert-Jan Ruissen (SGP), de Europese Commissie op om meer geld uit te trekken voor de zwaar getroffen Europese bloemen- en plantenkwekers.


Groot economisch belang

Met een totale omzet van 48 miljard euro en 760.000 banen is die sector volgens deze Europarlementariërs van groot economisch belang voor de Europese Unie. Wojciechowski houdt ondanks het dringende verzoek voet bij stuk. Verder dan de krappe 80 miljoen euro voor de private opslag van vlees en zuivel wilde de landbouwcommissaris donderdag niet gaan.


Daarnaast versoepelt de EC de juridische mogelijkheden voor sectoren om zelf maatregelen te nemen. Zo kunnen de Franse wijnboeren hun wijnplas via nooddestillatie inkrimpen. Extra geld om deze nationale maatregelen te ondersteunen, heeft de landbouwcommissaris naar eigen zeggen niet.


Zoveel mogelijk boeren helpen

Tijdens het debat verwees Wojciechowski naar het krappe budget dat hij ter beschikking heeft. 'Met de genomen maatregelen proberen we zoveel mogelijk boeren en tuinders te helpen, maar we hebben onze beperkingen.'

Vanuit het EP kwam ook de oproep voor opslagregelingen voor de pluimvee- en kalversector. Maar ook die komen er vooralsnog niet. Het steunpakket voorziet alleen in een vergoeding voor de opslag van rund- en lamsvlees. Deze keuze is gemaakt omdat de prijzen voor rund- en lamsvlees al voor de coronacrisis zwaar onder druk stonden, zegt Wojciechowski.Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer